LÀsordning: Denise Rudbergs böcker om Marianne Jidhoff

BerĂ€knad lĂ€stid: 12 minuter ⏳

Böckerna om Marianne Jidhoff i rÀtt ordning:

Elegant crime kallar Denise Rudberg sin nya genre. Det Àr kriminalhistorier i överklassmiljö.

Miljön kÀnns igen frÄn hennes tidigare böcker, och den rymmer allt som behövs för att skapa en spÀnnande historia.

Ett litet snedsprÄng (Del 1)

Marianne Jidhoff, 55, Àr nybliven Ànka. Hennes make Hans Larson, riksÄklagare, var vid sin död en hyllad man, en rÀttvisans trogna tjÀnare. Men han var inte lika trogen sin hustru som han var trogen rÀttvisan. Marianne fanns trots detta vid hans sida in i det sista.

Precis som hon alltid gjort. SjÀlv utbildad Äklagare, födde hon i stÀllet tre barn och blev en god representativ hustru. Först nÀr barnen blivit betydligt Àldre tog hon en tjÀnst som Äklagarsekreterare.

Efter Hans död blir Marianne övertalad att ÄtervÀnda till Äklagarmyndigheten. Man har problem med lÀckor, och Olle Lundqvist, chefsÄklagare, behöver nÄgon med stor erfarenhet, nÄgon han kan lita pÄ. Marianne beslutar sig efter ett par sömnlösa nÀtter för att Äterigen börja arbeta.

En finansman, Christopher Turin, blir mördad utanför sin vÄning pÄ NarvavÀgen i Stockholm.

Marianne Jidhoff fÄr tillsammans med den luttrade och erfarna kriminalkommissarien Torsten Ehn ta sig an fallet.

Med sig har de ocksÄ kriminalassistenten Augustin Madrid, en vacker och begÄvad yngling som visar sig ha mycket mer att tillföra utredningen Àn man i förstone kan tro.

En fascinerande trio som vi kommer att fÄ möta ocksÄ i kommande böcker.

Brottet visar sig ha kopplingar till en mÀrklig och sluten verksamhet som drivs i det tysta.

En verksamhet dit bara de som Àr beredda att betala dyrt för sig har tilltrÀde och fÄr leva ut sina allra hemligaste fantasier.

TvÄ gÄnger Àr en vana (Del 2)

Under mellandagarna sker ett mÀrkligt överfall, riktat mot en av de anstÀllda vid det vÀlrenommerade investmentbolaget The Chinese Wall. Offret Äterfinns dagen efter, mycket svÄrt skadad. Uppenbarligen har förövaren varit ute efter att döda.

Brottet Àr extremt hÄrdbevakat av media, och polisen blir snart varse att The Chinese Wall inte bara Àr ett lÀmpligt firmanamn utan ocksÄ ett begrepp för hur alla inom företaget blockerar informationsflödet till omvÀrlden.

Det Àr omöjligt att fÄ till ett enda vittnesmÄl som kan leda utredningen vidare.

Offret, som de första dagarna svÀvar mellan liv och död, lyckas till slut bli sÄ pass bra att ett förhör kan komma till stÄnd. Men ocksÄ hÀr blir det tvÀrnit, och polisen befinner sig i en ÄtervÀndsgrÀnd.

Det Àr Torsten Ehns nybildade spaningsenhet som utreder fallet. Han, Marianne och Augustin börjar tillsammans att grÀva bakÄt efter gamla brottskopplingar till företaget.

Sakta men sÀkert vÀxer en alltmer skrÀmmande bild fram, av en grupp mÀn som strategiskt och med stor beslutsamhet arbetar för en mer konservativ hÄllning inom nÀringslivet.

Ett av deras mÄl Àr att helt utesluta all kvinnlig nÀrvaro pÄ högre befattningar, och det tycks ocksÄ finnas idéer om hur man inom Àktenskapet bÀst ska tukta sin kvinna.

Och medan jul övergÄr i nyÄr, champagnen flödar och raketerna brinner av sker ytterligare ett brott i skuggan av paljettklÀnningarna och kristallglasen.

Bara tre kan leka sÄ (Del 3)

Den högt uppsatte och mycket folkkÀre politikern Bror Hemros Äterfinns död i sitt hem pÄ David Bagares gata i Stockholm. Mordet Àr extremt makabert. Han och hans hustru tycks ha haft ett ytterst normalt liv, men dÄ man börjar nysta i fallet dyker miss-tanken upp att mordet hÀnger ihop med en prostitutionsutredning som polisen arbetat med i flera Är, men som lagts ner pÄ grund av bristande bevis.

Samtidigt försvinner tvĂ„ kvinnor, bĂ„da bosatta pĂ„ Östermalm, under mĂ€rkliga former under ett och samma dygn: Nadia Yvreus, 36 Ă„r och förĂ€ldraledig tvĂ„barnsmamma bosatt pĂ„ KarlavĂ€gen tillsammans med sin make, och Nickis Ejlund, 45 Ă„r och innehavare av en exklusiv barnklĂ€desbutik pĂ„ Östermalm. Kan det finnas nĂ„gra samband med mordet pĂ„ Hemros?

Detta Àr upptakten till den tredje boken i serien om Äkla-garsekreterare Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid den trio som bildat en specialenhet inom polisen, och som i det tysta arbetar med fall dÀr risken för lÀckor inom polisen mÄste elimineras totalt.

Marianne fÄr i samma veva ett brev dÀr en granne önskar att fÄ köpa sommarhuset pÄ Dalarö. Hon bestÀmmer sig för att ta med barnen dit för att diskutera vad som ska göras. För inte kan hon vÀl sÀlja sitt Àlskade Dalarö?

Torsten har fortfarande inte smÀlt det faktum att hans son Noah Àr homosexuell, men tycker inte om sig sjÀlv för att han har problem med det. Samtidigt gör kollegan Pia en ovÀntad entré i hans ungkarlsliv, som tar all hans energi i ansprÄk.

Augustin drömmer alltmer om ett liv tillsammans med Elise, men Àr hon beredd att gÄ in i en ny relation sÄ snart efter sin skilsmÀssa, och framför allt: Àr hon beredd att lÄta honom trÀffa sina barn?

Mellan fyra ögon (Del 4)

VÀdla LÀroverk Àr Sveriges mest exklusiva och vÀlrenommerade privatskola, dÀr rektor Jane Eden styr sÄvÀl elever som lÀrare med jÀrnhand. NÀr skolans styrelseordförande mördas kopplas Äklagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor in pÄ det kÀnsliga fallet.

Snart upptÀcker de att Jane Eden har haft ett hemligt kÀrleksförhÄllande med den mördade mannen och hon blir genast huvudmisstÀnkt.

Men Àr det verkligen sÄ enkelt, eller döljer sig nÄgot Ànnu mörkare under den putsade ytan? Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid mÄste arbeta snabbare och diskretare Àn nÄgonsin för att förhindra en katastrof.

Parallellt med mordutredningen brottas de tre utredarna med sina privatliv. Ett gammalt brev tvingar Marianne att bestĂ€mma sig – det Ă€r dags för henne att göra upp med minnena av sitt dĂ„liga Ă€ktenskap och sina egna livsbeslut en gĂ„ng för alla.

NÀr klockan slÄr fem (Del 5)

Det Ă€r sensommar och Stockholm skakas av en rad överfallsvĂ„ldtĂ€kter i de finaste kvarteren pĂ„ Östermalm. NĂ€r ett av vĂ„ldtĂ€ktsoffren mördas, och hon visar sig vara dottern till en vĂ€lrenommerad kommissarie, fĂ„r Ă„klagarsekreterare Marianne Jidhoff och hennes kollegor det kĂ€nsliga fallet.

De börjar misstĂ€nka att det finns kopplingar till en serie vĂ„ldtĂ€kter som skedde tjugo Ă„r tidigare i Lunds studentkretsar. TillvĂ€gagĂ„ngssĂ€ttet dĂ„ liksom nu Ă€r utstuderat – efter att noggrant ha valt ut sina offer tar sig gĂ€rningsmannen in i deras hem nĂ€r de sover.

Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid anar att vĂ„ldtĂ€ktsmannen sjĂ€lv har kopplingar till Östermalm, men upptĂ€cker snart hur svĂ„rt det Ă€r att fĂ„ familjerna i de eleganta vĂ„ningarna att prata om en av de sina.

PĂ„ sex meters djup (Del 6)

Stockholm Àr tÀckt av is och en bister kyla blÄser över innerstaden som rustar inför jul. NÀr en storslagen opera har vÀrldspremiÀr samlas hela den svenska kultureliten. Ett mycket vÀlkÀnt konstnÀrspar hyllas för sÄvÀl librettot som sin regi och scenografi, men nÀr paret lÀmnar premiÀren för att ta sig till sitt omtalade lantstÀlle i skÀrgÄrden gÄr nÄgot fel. De försvinner spÄrlöst.

Deras bĂ„da döttrar anmĂ€ler förĂ€ldrarna som försvunna och media drĂ€nks omedelbart av spekulationer och teorier om vad som hĂ€nt det hyllade paret. Åklagarsekreterare Marianne Jidhoff som besökte operapremiĂ€ren tillsammans med sina kollegor dras omedelbart in i den glödheta utredningen.

NÄgra veckor senare mördas oförklarligt en kvinna pÄ ett Àldreboende. Ett meddelande pÄ brottsplatsen leder Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid in i en utredning med makt och politik i centrum. Och plötsligt verkar mordfallet ha kopplingar till konstnÀrsparets mystiska försvinnande. Marianne och hennes kollegor fÄr mÄnga trÄdar att dra i mitt i ett kallt och mörkt Stockholm.

Denise Rudberg tar oss Àn en gÄng med in i guldfoajéer och sammetsklÀdda salonger dÀr kultureliten konspirerar och makthavare utövar ett avancerat socialt spel. Krypande spÀnning och elegant underhÄllning i en vÀrld dÀr en vacker yta döljer mÄnga mörka hemligheter.

De sju som sÄg (Del 7)

I husen pÄ Stockholms finaste gator döljs mÄnga familjehemligheter. NÀr lÀkaren Folke Bergman kallas till ett skyddat kvinnoboende för att ta hand om tvÄ kvinnor som behöver lÀkarvÄrd, vet han inte att det kommer leda till att hemligheten ur hans förflutna snart kommer att hinna ikapp honom.

Marianne Jidhoff försöker landa i sin nya roll som chef för den externa utredningsenheten nÀr hon tillsammans med kriminalkommissarie Torsten Ehn, kriminalassistent Augustin Madrid och deras tvÄ nya kollegor fÄr ett larm.

En mycket kÀnd idrottsman har hittats död, och man misstÀnker att det rör sig om ett mord. PÄ ytan hade mannen en perfekt tillvaro med en framgÄngsrik karriÀr och ett lyckligt Àktenskap.

DÄ utredningen fördjupas fÄr Marianne dock höra rykten om att mannen inte varit en sÄ underbar make som det verkat. En otÀck sanning om vÄld och övergrepp bakom stÀngda dörrar börjar visa sig, och snart Àr ingenting som de först trott.

Åtta steg bakom (Del 8)

En torsdag i maj 1988 försvinner den nittonÄriga Isabelle Renaudot efter en studentfest pÄ DjurgÄrden i Stockholm.

Trettio Är senare blir fallet Äterigen aktuellt i samband med en dokumentÀr om försvinnandet, och Marianne Jidhoff fÄr uppgiften att ta utredningen vidare tillsammans med sin arbetsgrupp. De anar att familjen Renaudots stora förmögenhet kan ha haft nÄgot med försvinnandet att göra.

Den dittills förtegna familjen öppnar ocksÄ dörren till gömda hemligheter som fÄr en avgörande roll för fallets lösning. Men vad Àr sanning och vad Àr spekulationer?

Samtidigt anmÀler en ung man sina misstankar om att han blir förföljd. AnmÀlan hamnar pÄ polisassistent Augustin Madrids bord, och han börjar undra om inte hoten mot den unge mannen har en koppling till vad som hÀnde den dÀr försommarkvÀllen 1988.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!