I den hÀr ordningen lÀser du Vilhelm Mobergs serie Utvandrarna

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Komplett lÀsordning för Utvandrarserien av Vilhelm Moberg

Utvandrarserien handlar om den lÄnga och jobbiga vÀgen för en grupp svenskar som emigrerade till Minnesota under mitten av 1800 talet. HÀr Àr den kompletta lÀsordningen för serien.

Utvandrarna (1949)

Utvandrarna Àr den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lÀmnar fattig-Sverige för ett drÀgligare liv i USA. Efter mÄnga svÀltÄr och andra umbÀrande bestÀmmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjĂ€len med sitt Utvandrarepos. Utvandrarna gavs ut första gĂ„ngen 1949 och har lĂ€sts och Ă€lskats allt sedan dess. Serien har ocksĂ„ levt vidare genom bĂ„de Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal “Kristina frĂ„n DuvemĂ„la”. Utvandrarserien Ă€r en tidlös kĂ€rlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och lĂ€ngtan.

Omslagen till de fyra böckerna Àr formgivna och broderade av brodösen Karin Holmberg. Med de skickligt gjorda omslagen blÄser hon liv i traditionell svensk hantverkstradition frÄn Kristinas och Karl Oskars dagar. Genom omslagen fÄr vi följa deras resa frÄn fattiga Sverige med fÄ glÀdjeÀmnen och fÀrger till ett rikare och bÀttre liv i USA. Ju lÀngre serien fortskrider och ju bÀttre vi lÀr kÀnna personerna, desto mer detaljerade blir ocksÄ omslagen. Linneaslingan, som finns pÄ baksidan pÄ alla böckerna, visar pÄ den stÀndiga lÀngtan tillbaka till Sverige och hembygden.

Med förord av Björn Ulvaeus.

Invandrarna (1952)

StÀndigt aktuellt Utvandrarepos

NÀr Karl Oskar och Kristina kommer fram till New York möter de ett land som tar emot dem med öppna armar. Och omgÄende börjar de den lÄnga fÀrden till Minnesota, dÀr de ska bygga sitt nya hem. Som sÀllskap har de sina reskamrater frÄn Ljuder socken och de blir ocksÄ en stor trygghet.

Som del tvĂ„ i Utvandrarserien gavs Invandrarna ut första gĂ„ngen 1952 och har sedan dess lĂ€sts och Ă€lskats av mĂ„nga.

Omslaget Àr formgivet och broderat av brodösen Karin Holmberg. Genom omslagen fÄr vi följa Kristinas och Karl Oskars resa frÄn fattiga Sverige med fÄ glÀdjeÀmnen och fÀrger till ett rikare och bÀttre liv i USA. Ju lÀngre serien fortskrider och ju bÀttre vi lÀr kÀnna personerna, desto mer detaljerade blir ocksÄ omslagen. Linneaslingan, som finns pÄ baksidan pÄ alla böckerna, visar pÄ den stÀndiga lÀngtan tillbaka till Sverige och hembygden.

Med nyskrivet förord av Linda Olsson.

Nybyggarna (1956)

StÀndigt aktuellt Utvandrarepos

För andra gÄngen ska Karl Oskar och Kristina bygga upp ett hem, men denna gÄng Àr det i ett nytt land och pÄ en ny kontinent. Tillsammans kÀmpar de med den nya gÄrden och bygger med grannarna upp en ny gemenskap.

Vilhelm Moberg fortsĂ€tter i Nybyggarna att berĂ€tta om svensk-amerikanernas liv, fyllt av sĂ„vĂ€l glĂ€dje som motgĂ„ngar.

Omslaget Àr formgivet och broderat av brodösen Karin Holmberg. Genom omslagen fÄr vi följa Kristinas och Karl Oskars resa frÄn fattiga Sverige med fÄ glÀdjeÀmnen och fÀrger till ett rikare och bÀttre liv i USA. Ju lÀngre serien fortskrider och ju bÀttre vi lÀr kÀnna personerna, desto mer detaljerade blir ocksÄ omslagen. Linneaslingan, som finns pÄ baksidan pÄ alla böckerna, visar pÄ den stÀndiga lÀngtan tillbaka till Sverige och hembygden.

Med nyskrivet förord av Jan Troell.

Sista brevet till Sverige (1959)

Nu finns alla fyra delar i Vilhelm Mobergs Utvandrarserie pÄ lÀttlÀst!

Nordamerika i slutet av 1800-talet. Karl Oskar och Kristina har bott lÀnge i det nya landet. Livet Àr bÀttre Àn nÀr de var fattiga bönder i Ljuders socken i SmÄland. Skördarna Àr stora och barnen Àr friska och kan hjÀlpa till. Men Karl Oskar och Kristina möter ocksÄ motgÄngar. Siouxerna som hade marken först svÀlter och vill ha tillbaka sitt land. Samtidigt Àr det inbördeskrig i Amerika. Kristina blir allt sjukare och bara Karl Oskar kan rÀdda hennes liv.

Johan WerkmÀster har ÄterberÀttat Vilhelm Mobergs klassiker pÄ lÀttlÀst svenska.

Sista brevet till Sverige Àr den fjÀrde och avslutande delen i serien.

Din stund pÄ jorden (1963)

Vilhelm Moberg flyttade frÄn sin smÄlÀndska hembygd redan nÀr han var nÄgra och tjugo, men i sitt författarskap lÀmnade han den aldrig. De romaner som utspelas bortom VÀrendsbygden handlar nÀstan alltid om lÀngtan tillbaka dit, till jorden, till ursprunget.

Din stund pÄ jorden (1963) kan lÀsas som ett avsked till den utvandrarvÀrld som sysselsatte Moberg i över tio Är. AffÀrsmannen och svenskamerikanen Albert Carlson sitter i början av sextiotalet pÄ ett hotellrum i Kalifornien och försöker fÄ syn pÄ sitt eget liv.

Bruset frĂ„n Stilla havet blandas i hans fantasi med sorlet frĂ„n BjurbĂ€cken intill fĂ€dernehemmet, och Carlson minns sin Ă€lskade storebror Sigfrid som dog nĂ€r han var pojke. Broderns uppmaning att ta vĂ€l vara pĂ„ livet, pĂ„ “din stund pĂ„ jorden”, blir romanens sorgsna credo.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!