LĂ€sordning: Bokserien Hannah av Laila Brenden

BerĂ€knad lĂ€stid: 24 minuter ⏳

I den hÀr ordningen lÀser du de 40 böckerna i den norska författaren Laila Brendens serie Hannah.

Valet (Valget) (Del 1)

Vid foten av det mörka fjĂ€llet ligger gĂ„rden Rudningen, högt och fritt med utsikt över Hemsedal. DĂ€r bor den vackra Hannah – godsĂ€gardotter frĂ„n Danmark – med maken Engebret. De möttes nĂ€r hon var ung och troskyldig och trodde att kĂ€rleken skulle vara evig…

Året Ă€r 1826 och Hannah Ă€r ensam pĂ„ gĂ„rden nĂ€r ovĂ€dret bryter ut. Mitt i stormen dyker en frĂ€mling upp – en mystisk dansk med intensiva blĂ„ ögon och varma hĂ€nder. Mötet förĂ€ndrar Hannah för alltid, och vardagen med den brutale husbonden blir svĂ„rare att uthĂ€rda Ă€n nĂ„gonsin.

Förföljd (Furfulgt) (Del 2)

Efter en slitsam tid i Danmark Àr Hannah Àntligen tillbaka pÄ Rudningen. Ett nytt lugn vilar över henne och hon andas lÀttat ut i den friska fjÀlluften. Men inte heller i sin kÀra dal fÄr Hannah frid. LÀnsman har inte givit upp att vinna hennes hjÀrta och han drar sig inte för att anvÀnda bÄde makt och tvÄng för att nÄ sina mÄl.

Men det Ă€r inte bara lĂ€nsman som gör livet svĂ„rt för Hannah den hĂ€r sommaren. Det gĂ„r rykten om att det Ă€r odjur i fjĂ€llet och ingen kĂ€nner sig trygg. Även prĂ€sten blir skrĂ€md av besten mitt pĂ„ ljusan dag.

Drömsyn (DrÞmmesyn) (Del 3)

Det blir ingen lÀtt förlossning för Hannah. Trots att Flemming hinner fram i tid, Àr det bara med knapp nöd hon överlever. Lyckligtvis dyker Barbo upp pÄ gÄrden och hon vet alltid vad som bör göras. Olas förmÄgor blir efter hand mer och mer kÀnda, och det Àr stÀndigt nÄgon som vill ha hjÀlp av honom.

Men de kommer helst efter mörkrets inbrott. Folk glömmer inte sÄ lÀtt ryktena som prÀsten spred ut om Hannah.

PrÀsten ser fortfarande inte med blida ögon pÄ att bÄde husbondfolk och tjÀnstefolk lever i synd pÄ Rudningen. Trots att han vet vilka prövningar Hannah har gÄtt igenom, drar han sig inte för att högljutt fördöma folket pÄ Rudningen och livet de lever.

Hannah blir kallad till ett möte pĂ„ prĂ€stgĂ„rden, men det visar sig fĂ„ ett helt annat resultat Ă€n vad hon hade rĂ€knat med…

HĂ€mndlust (Hevnlyst) (Del 4)

Åshild har Ă€ntligen tagit mod till sig och flytt över fjĂ€llet till Hemsedal – med Jörn och PĂ„l i hĂ€larna. Driven av en stark kĂ€nsla av att nĂ„got Ă€r galet, rider Ola henne till mötes. Han följer henne hem till Torset, men dĂ„ har Jörn redan hunnit skrĂ€mma Åshild frĂ„n vettet. Hannah ser hur allt det svĂ„ra som sker med Åshild plĂ„gar Ola. Men vad kan hon göra för att hjĂ€lpa?

Sveket (Sviket) (Del 5)

Ola kommer med knapp nöd undan med livet i behĂ„ll efter en otĂ€ck olycka pĂ„ fjĂ€llet. Efter nĂ„gra mĂ„nader Ă€r han frisk nog att följa med Hannah och Flemming till Sörholm över vintern. Åshild sitter kvar pĂ„ Torset och lĂ€ngtar efter honom – men den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det en skön lĂ€ngtan…

PÄ Sörholm verkar allt att vara i gott skick Àven om godsÀgaren varit borta lÀnge. Ekonomin Àr god och driften ser ut att vara i de bÀsta hÀnder. Men det dröjer inte lÀnge innan Ola förstÄr att saker och ting ÀndÄ inte Àr som de ska vara. Stallet Àr smutsigt, det ligger skrot överallt och förvaltaren uppför sig mer och mer misstÀnksamt.

Brevet (Giftbrodd) (Del 6)

Olas snedsprĂ„ng visar sig fĂ„ Ă€nnu större följder Ă€n han hade fruktat. Medan han Ă€r pĂ„ jakt pĂ„ fjĂ€llet hittar Åshild brevet frĂ„n Nina – och lĂ€ser det. Chocken över sveket Ă€r sĂ„ starkt att hon inte har en aning om hur hon ska komma över det.

Det Ă€r en bitter och förtvivlad Åshild som vĂ€ntar pĂ„ Rudningen nĂ€r Ola kommer ner frĂ„n fjĂ€llet. För att försöka rĂ€dda Ă€ktenskapet, reser Ola till Kristiania för att göra upp med Nina. Men det mötet blir helt annorlunda Ă€n han hade trott.

VĂ„gspel (VĂ„gemot) (Del 7)

Full av entusiasm anlĂ€nder Åshild till kungens Köpenhamn. Allt Ă€r frĂ€mmande för henne, men hon trivs med det goda livet pĂ„ Sörholm – i alla fall ett tag. Hannas ovĂ€nner förnekar sig inte. LĂ„ngt ifrĂ„n alla Ă€r begeistrade över besöket frĂ„n Norge, och de unga fĂ„r en tidig pĂ„minnelse om att de mĂ„ste passa sig.

Men Ola vill snarare försöka lösa problemen mellan Flemming och Hannah. Den lilla familjen pĂ„ Sörholm behöver all den hjĂ€lp den kan gĂ„, för att ta sig igenom strapatserna…

EldmÀrkt (Ildemerket) (Del 8)

Taktfasta hugg hörs frĂ„n skogen. Åshild Ă€r ensam pĂ„ Rudningen och vill helst inte gĂ„ ut med de odöpta barnen, men sommarvĂ€rmen och de skrĂ€mmande ljuden utanför tĂ€r pĂ„ tĂ„lamodet. Bara prĂ€sten inte hade vĂ€grat döpa ungarna! PĂ„ sĂ€tern stryker Ola handen över en svettig panna och rĂ€tar pĂ„ ryggen.

SkrĂ€mmande bilder flimrar bakom ögonlocken. NĂ„got Ă€r fruktansvĂ€rt galet! Åshild och ungarna Ă€r i fara, det Ă€r han sĂ€ker pĂ„. Men kommer han att hinna tillbaka till Rudningen i tid?

Sommarvind (Sommervind) (Del 9)

Det Ă€r bal pĂ„ Sörholm, och Birgit strĂ„lar i kapp med ljuset frĂ„n de vackra kandelabrarna. Hon har blivit vuxen, och Ă€r vĂ€ldigt eftertraktad bland traktens ungkarlar. Men Birgit Ă€r skygg, och man mĂ„ste gĂ„ varsamt fram om man ska charma henne. Poul frĂ„n Lundeby herrgĂ„rd tycker om en utmaning, och han vet att spela korten rĂ€tt nĂ€r det Ă€r nĂ„got han vill uppnĂ„. I Hemsedal vĂ€ntar Åshild barn, och efter Olas förmaningar skaffar hon sig Ă€ntligen en tjĂ€nsteflicka. Lille Knut tar efter Ola i sĂ„ mycket, och snart fĂ„r Ola och Åshild en misstanke om att han kanske brĂ„s mer pĂ„ sin far Ă€n de skulle önska…

Ödestimmen (Skebnetimmen) (Del 10)

Kyrkklockorna ekar över Hemsedal. Det Ă€r sista fĂ€rden för Sjugurd Sletten, men i följet Ă€r det tvĂ„ som saknas. Ola och Åshild hĂ„ller sig pĂ„ andra sidan dalen – det har frestat pĂ„, allt de har gĂ„tt igenom. RĂ€ttegĂ„ngen mot Åshild vĂ€ntar, och det Ă€r omöjligt att gissa vad utgĂ„ngen kommer att bli.

Ola fĂ„r ingen förnimmelse om vad som kan ske, men han bli vĂ€ldigt orolig nĂ€r Stein Lien dyker upp. Stein har aldrig varit kĂ€nd för att vilja folket pĂ„ Rudningen vĂ€l, och det dröjer inte lĂ€nge förrĂ€n han reser sig och tar till orda under domstolssessionen. Och det lovar inte gott…

Uppgörelse (OppgjÞr) (Del 11)

Efter en slitsam resa över havet Ă€r Ola och familjen Ă€ntligen tillbaka pĂ„ Rudningen. Men avundsjukan hos bygdens folk gör sig gĂ€llande som aldrig förr. Det Ă€r föga stöd att hĂ€mta nĂ€r Ola och Åshild finner gĂ„rden övergiven – och i sĂ€mre skick Ă€n pĂ„ lĂ€nge. Hur ska de klara att fĂ„ jordbruket pĂ„ fötter igen? Och i Köpenhamn ser det inte ut som att Birgit kommer att glömma Poul inom kort.

Arvet (Arven) (Del 12)

Ola har lÀnge haft en föraning om att nÄgot ont kan hÀnda familjen, men han vet inte vad. DÄ han Àntligen förstÄr vad det rör sig om, vill han sÄ gÀrna hjÀlpa, men det finns saker som mÀnniskor inte rÄr över.

Lyckligtvis har familjen stöd frÄn folk i bygden, nÄgot som vÀrmer i svÄra stunder. Efter en lÄng höst kommer vintern snötung och kall till gÄrden Rudningen.

HjÀrtebarn (Hjertebarn) (Del 13)

Birgit och Sten Ă€r förtvivlade. NĂ„gra viktiga papper Ă€r spĂ„rlöst försvunna, och flera av Köpenhamns mĂ€ktiga bankmĂ€n försöker slĂ„ klorna i deras lönsamma företag. Men Birgit vĂ€grar ge upp – det mĂ„ste finnas en lösning?

I Hemsedal Àr det ett av de vÀrsta missvÀxtÄren i mannaminne. Fler och fler kommer till Rudningen och tigger, och de gÄr inte tomhÀnta hem.

NÄdastöten (NÄdestÞt) (Del 14)

Mystiska saker Ă€r i görningen pĂ„ Rudningens fĂ€bod. Åsmund har inte gett upp hoppet om att skaffa sig Torset, och nu nĂ€r han har sĂ€llskap av Jörn, skyr han inga medel. PĂ„ Sörholm Ă€r det dags för dop. Hela huset Ă€r smyckat till fest, och tillfĂ€lligheterna vill det sĂ„ att sjĂ€lvaste biskopen dyker upp pĂ„ den stora dagen!

Ryktessmidare (Ryktesmed) (Del 15)

Åshild kunde inte tro det som hade hĂ€nt. Åsmund hade fört bort hennes dotter, och hon Ă€r livrĂ€dd för vad han kan hitta pĂ„ att göra. DrĂ€ngen Jon Ă€r i sjunde himlen. Flickan han har kĂ€r, Ă€r snart giftasvuxen. Samtidigt gruvar han sig för att förhĂ„llandet blir kĂ€nt. Marit Ă€r nĂ€mligen dotter till Olas och Åshilds vĂ€rsta fiende!

Avslöjandet (AvslÞringen) (Del 16)

Mia skyr inga medel för att baktala Birgit, och rykten gĂ„r att det Ă€r frun pĂ„ Sörholm som stĂ„r bakom mordbrĂ€nderna. Den unge lĂ€nsmannen Ă€r inte till nĂ„gon hjĂ€lp, sĂ„ Birgit mĂ„ste Ă€n en gĂ„ng ta saken i egna hĂ€nder – hon vĂ€grar att lĂ„ta nĂ„gon svartmĂ„la namnet Sörholm. I Hemsedal Ă€r Rudningen prĂ€glat av oro. Ett sort orosmoln ligger över gĂ„rden, och alla fruktar vad som kommer att ske.

Återkomsten (Hjemkomsten) (Del 17)

Birgit kÀnner sig lycklig dÀr hon stÄr lutad mot relingen och ser ut över havet. Hon Àr pÄ vÀg till Norge med Sten och lille Johan för att bo pÄ Rudningen ett helt Är. DÀr Àr allt som vanligt, och Lill-Hannah och Knut ser fram mot den stundande konfirmationen. Men andra i bygden har bekymmer. Jon lever som arrendator i eget hus, och Marit Àr inte intresserad av honom som Àkta man.

Brytningstid (Brytningstid) (Del 18)

LĂ€nge har Hannah glatt sig Ă„t resan till Christiania dĂ€r hon ska lĂ€ra sig stadslivet. Men arbetet hos den nobla familjen Löw blir lĂ„ngt ifrĂ„n det Hannah hade förestĂ€llt sig. Medan frun i huset knappt anser tjĂ€nsteflickorna som mĂ€nskliga varelser, Ă€r husets herre mer Ă€n vĂ€nlig mot unga, frodiga flickor…

Under tiden i Christiania lĂ€r Hannah kĂ€nna nya mĂ€nniskor. En av bekantskaperna Ă€r Björn – en arbetare med glimten i ögat och munter i sinnet. Hannah kĂ€nner sig dragen till den charmerande Björn, men hon har Ă€nnu inte förstĂ„tt att han bĂ€r pĂ„ en hemlighet…

Mellanspel (Mellomspill) (Del 19)

I Hemsedal har mÄnga sitt att kÀmpa med: Gullborg blir hotad till tystnad om vem som Àr fader till hennes lille son, medan Jon fruktar att Marit ska fÄ nys om hans och Kajas flyktplaner. För Knut dÀremot ser livet ljusare ut Àn pÄ lÀnge. Fadern och han stÄr pÄ god fot med varandra igen, och den söta, blida Emma har blivit anstÀlld som tjÀnsteflicka pÄ Rudningen.

Förföraren (ForfÞreren) (Del 20)

I flera brev har Hannah blivit varnad av sin tvillingbror för att en av mÀnnen i hennes umgÀngeskrets i Kristiania har ont i sinnet. Nu tror Hannah att hon har kommit fram till vem mannen Àr, men har hon rÀtt i sina misstankar?

I Hemsedal Àr det flera som har resplaner: Knut ska tillbringa ett Är pÄ Sörholm i Danmark, medan Jon och Kaja vill fly till Amerika frÄn allt det svÄra i hembygden.

Hemligheter (Hemmeligheter) (Del 21)

Nu Àr hon klar med tjÀnstgöringen i Kristiania och reser med tvillingbrodern Knut till Danmark för att bo pÄ familjegodset Sörholm. Dern vackra bokskogen runt Sörholm bÀr pÄ hemligheter: det försiggÄr möten i skogen som inte tÄl dagens ljus: möten mellan en ung kvinna frÄn enkla förhÄllanden och en av herrarna pÄ Sörholm. Det de inte vet Àr att Hannah ofrivilligt blir vittne till ett möte.

Nattbarn (Nattbarn) (Del 22)

En sen kvĂ€ll under juletid bankar det pĂ„ Lundebys dörr. Hannah tror inte sina ögon nĂ€r hon ser vem som stĂ„r utanför. Har Fabian verkligen kommit hela den lĂ„nga vĂ€gen bara för att trĂ€ffa henne? PĂ„ Rudningen planerar Ola för ungdomarnas framtid. Han har bestĂ€mda önskningar framför allt för Knut. Åshild blir förfĂ€rad dĂ„ hon inser hur lĂ„ngt husbonden Ă€r villig att gĂ„ för att fĂ„ det som han vill.

OrÀdd (Uredd) (Del 23)

Hon har mycket att tĂ€nka pĂ„ i Köpenhamn. PĂ„trĂ€ngande friare och uppblĂ„sta fruar, men lyckligtvis har Hannah mycket av sin farmor i sig. PĂ„ Rudningen gĂ„r de sommaren till mötes. Åshild stryker sig lyckligt över den vĂ€xande magen och Ola glĂ€der sig Ă„t att bli far igen. Bara han fĂ„r saken med Ivars far ur vĂ€rlden, sĂ„ kan Ă€ntligen de sista brickorna fallit pĂ„ plats.

Gryning (Demring) (Del 24)

Åshild kan inte fatta det: Jörn har givit henne en gĂ„va. De plĂ„gsamma minnena frĂ„n tiden med silversmeden sliter i henne, men nu har han tagit det första steget mot försoning. Kanske hon Ă€ntligen kan lĂ€gga allt bakom sig? Hannah lĂ€ngtar efter Fabian, men hon Ă€r osĂ€ker pĂ„ vad hon ska göra om han frĂ„gar efter hennes hand. Är han verkligen den rĂ€tte, eller bör hon ta tiden till hjĂ€lp?

Maktlös (MakteslÞs) (Del 25)

Fabian Àr lycklig över att Ola inte hade invÀndningar mot frieriet och har inte tankar pÄ annat Àn Hannah nÀr vagnen kör ivÀg frÄn Rudningen. Tanken pÄ varma sommardagar pÄ Kristianias gator med Hannah vid sin sida lockar, och han lÀgger inte mÀrke till att Ola segnar ner pÄ gÄrdsplanen bakom honom. Det blir ett hÄrt slit pÄ gÄrden. Men Ola Àr stark och uthÀrdar smÀrtorna.

Trohet (Troskap) (Del 26)

Olyckorna fortsÀtter att drabba henne. NÄgon försöker fördÀrva för henne och de sista dagarna i Kristiania blir inte trevliga. Men till slut kan hon och Fabian resa till Hemsedal, dÀr det gÄr mot vÄr och mycket skall ordnas innan det stora bröllopsfirandet. Knut har stora kval. Emma Àr förlovad med prÀsten och han Àr rÀdd att han har förlorat sin stora chans att uppleva kÀrlek i livet.

InlÄst (Innesperret) (Del 27)

Hon kan inte tro pÄ sin egen lycka. Fabian överöser henne med vackra ord och gÄvor efter bröllopet samt inte minst överraskar han med den bÀsta morgongÄva hon kan förestÀlla sig: en resa ut i i Europa.

Knuts fiol Àr och förblir borta, men Emelie tröstar honom sÄ gott hon kan. Knut ger sig ivÀg för att besöka henne pÄ sÀtern senare pÄ sommaren.

Höststorm (HÞststorm) (Del 28)

LÄngt inne i Hemsedals fjÀllvÀrld sitter Knut och tÀnker pÄ Hannah. Han kÀnner hennes rÀdsla, sÄ som tvillingar kan förnimma varandras upplevelser pÄ lÄngt avstÄnd och sörjer att han inte kan vara dÀr hos henne. Men han skickar alla sina goda tankar till systern. Hanna Ä andra sidan hÄller pÄ att ge upp dÀr hon sitter instÀngd i det mörka, lilla rummet pÄ Albrechtsburg slott.

Gnistan (Gnist) (Del 29)

Det utkĂ€mpas en sammanbiten kamp pĂ„ storstugegolvet pĂ„ Rudningen, och Ola fruktar att han har förlorat Åshild. Men Ă€nnu en gĂ„ng betalar Jörn för gamla synder, och det Ă€r han som blir hĂ„rdast drabbad av Marits febrila knivhugg. I Kristiania börjar Hannah komma in i livet som stadsfru. Hon bestĂ€mmer sig för att ta upp kampen för att förbĂ€ttra förhĂ„llandena för hemlösa barn.

VĂ„rbrytning (Flommen) (Del 30)

Medan Hannah och Fabian Ă€nnu en gĂ„ng mĂ„ste slĂ„ss mot prĂ€sterskapet i Kristiania, Ă€r det full aktivitet i Hemsedal. Slakttiden Ă€r över och visthusboden bĂ„gnar av mat. Alla har fullt upp med förberedelserna till det stora gĂ€stabudet, men Knut och Emilie unnar sig nĂ„gra förstulna ögonblick i skogsstugan – det Ă€r ju lĂ„ng tid till sommaren och bröllopet.

Jakten (BortfĂžrt) (Del 31)

Det Ă€r lugnt pĂ„ Rudningens gĂ„rdsplan. MĂ€nnen Ă€r i skogen, Åshild i smedjan och flickorna i ladugĂ„rden. Sebjörg Ă€r ute för att hĂ€nga upp tvĂ€tten, men hon Ă€r inte sĂ„ ensam som hon tror. En grupp ur resandefolket som försökte plundra skolan har inte glömt Sebjörgs ingripande och en av dem bĂ€r pĂ„ ett personligt hat mot folket pĂ„ Rudningen. Lars Sletten kastar sig över Sebjörg och slĂ€nger henne över hĂ€stryggen.

Livskraft (Livskraft) (Del 32)

Knuts fiolspel hörs Ă€ntligen över Rudningen. Och Ola blir inte arg. TvĂ€rtom kĂ€nner han glĂ€dje över den vackra melodin som hjĂ€lper honom att tillfriskna. Undantagsbostaden stĂ„r klar, och Åshild och Ola flyttar. Det Ă€r en ny husbonde och en ny tid pĂ„ Rudningen. Ola blir stĂ€ndigt bĂ€ttre, men det Ă€r en sak som plĂ„gar honom. Han ber Knut resa ivĂ€g för att varna Anders Finset om att hans son Ă€r i fara uppe pĂ„ Skogshorn.

Krigstid (Krigstid) (Del 33)

Det Àr oroliga tider i Danmark. PÄ Sörholm mÀrks inte sÄ mycket av krigstiden annat Àn att alla krigsdugliga, unga mÀn blir inkallade. Men de har andra saker att bekymra sig över. NÄgon smyger fortfarande omkring i skuggorna och oron vÀxer, sÄ Hannah bestÀmmer sig för att sÀtta ut vakter. Och i Hemsedal har det börjat gÄ rykten om ett mycket kÀrleksfullt avsked mellan Knut och prÀstÀnkan Emma.

Anklagad (Anklagen) (Del 34)

Åshild har blivit godtagen som mĂ€stare i skrĂ„et, och kan nĂ€stan inte tro att det Ă€r sant. Tiden i Bergen har varit vĂ€llyckad och nu glĂ€djer hon sig Ă„t att resa hem till silversmedjan och Ola. Men Knut Ă€r inte helt fĂ€rdig i staden. Det Ă€r en person han kĂ€nner att han har nĂ„got ouppklarat med. TyvĂ€rr visar det sig att Ditten har goda vĂ€nner bland stadens skurkar.

Högmod (Hovmod) (Del 35)

Äntligen Ă€r hela familjen samlad pĂ„ Sörholm. Även Ola har klarat resan bra och nu ser alla fram mot en lĂ„ng och trevlig sommar. Hemma i Hemsedal sliter Hermod Skogstad stĂ€ndigt med ökande skuld. Alla tillbyggnader har kostat, men han skönjer ett hopp nĂ€r det kommer en frĂ€mmande karl till bygden som vill jaga pĂ„ fjĂ€llet. Kanske Ă€r det lösningen pĂ„ alla problem?

HjÀrtevÀnner (KjÊrestepar) (Del 36)

Sebjörg kan inte tro pĂ„ att Allina verkligen hotar med att ange henne. Straffet för att ha gömt desertörer under kriget Ă€r vĂ€ldigt strĂ€ngt – och det skulle Allina utsĂ€tta henne för bara för att hon inte ville ha Augustin! Sebjörg kĂ€nner sjĂ€lv att hon aldrig har uppmuntrat Augustin eller lovat honom nĂ„got, det Ă€r en helt annan man hon vill ha uppmĂ€rksamhet ifrĂ„n.

Ondskan (MĂžrkemakter) (Del 37)

Desperata efter att rÀdda Björn, tar Knut och Hannah upp jakten pÄ Putte. Det blir en nervpirrande kamp för att rÀdda den lille pojken. Hannah mÄste anvÀnda all sin pÄhittighet för att locka Putte till att ge upp. Mellan Sebjörg och Hans blommar kÀrleken, men Hans Àr spÀnd och lite rÀdd innan han ska framföra frieriet till Sebjörgs far. Kommer han att bli accepterad som svÀrson?

Silverkorset (SĂžlvkorset) (Del 38)

Höstjakten stĂ„r för dörren och Knut och Hans ser fram emot dagarna pĂ„ fjĂ€llet. Men Ă„rets jaktbyte ska visa sig bli ett helt annat och mycket mer dramatiskt Ă€n det de hade tĂ€nkt sig. Hela dalen hĂ„ller andan – svarta katter och annat skrymt gör folk rĂ€dda, men det Ă€r nĂ„got lĂ„ngt mörkare som rycker allt nĂ€rmare. PĂ„ Sörholm dĂ€remot ser man fram emot julfirande och barnafödsel.

GömstÀllet (Skjulestedet) (Del 39)

Åshild och Sebjörg har kĂ€nt sig dĂ„liga lĂ€nge och Knut bestĂ€mmer sig för att göra nĂ„got sĂ„ ovanligt som att sĂ€nda dem till bortre fĂ€boden mitt under kalla vintern. Smittan sprider sig i bygden och han vill gĂ€rna ha bĂ„de mor, syster och hustru pĂ„ tryggt avstĂ„nd tillsammans med barnen. Och det Ă€r inte bara smittan han vill skona dem ifrĂ„n.

Avsked (Avskjeden) (Del 40)

Mycket har skett pĂ„ Rudningen sedam Gamla-Hannah styrde och Hundpojken var en del av bygdelivet. Sebjörg klarar pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt att ta hand om modern till Hans pĂ„ kyrktrappan – och efter det gĂ„r bröllopet som planerat. Det dansas, Ă€ts och festas till lĂ„ngt in pĂ„ natten pĂ„ Rudningen, och de nygifta smyger sig lyckliga undan för att njuta av bröllopsnatten.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!