LÀsordning: Anna Janssons böcker om Maria Wern

BerĂ€knad lĂ€stid: 16 minuter ⏳

Anna Janssons böcker om Maria Wern har blivit otroligt populÀra och har översatts till 15 olika sprÄk. Böckerna har Àven blivit filmatiserade bÄde som tv-serie och film.

Anna Janssons böcker om Maria Wern i rÀtt ordning:

 • Stum sitter guden (Del 1)
 • Alla de stillsamma döda (Del 2)
 • MĂ„ döden sova (Del 3)
 • Silverkronan (Del 4)
 • Drömmar ur snö (Del 5)
 • Svart fjĂ€ril (Del 6)
 • FrĂ€mmande fĂ„gel (Del 7)
 • Pojke försvunnen (Del 8)
 • Inte ens det förflutna (Del 9)
 • Först nĂ€r givaren Ă€r död (Del 10)
 • Drömmen förde dej vilse (Del 11)
 • Alkemins eviga eld (Del 12)
 • NĂ€r skönheten kom till Bro (Del 13)
 • Dans pĂ„ glödande kol (Del 14)
 • Skymningens barfotabarn (Del 15)
 • Alla kan se dig (Del 16)
 • RĂ€dslans fĂ„ngar (Del 17)
 • Det du inte vet (Del 18)
 • Kvinnan pĂ„ bĂ€nken (Del 19)

Maria Wern

Maria Wern Àr en karaktÀr i böckerna och filmerna med samma namn och i takt med att fler och fler filmer har premiÀr blir hon allt mer populÀr hemma i TV-sofforna. Wern jobbar som polis, ett yrke som inte alltid Àr en dans pÄ rosor, samtidigt som hon försöker kombinera sitt hektiska arbete med rollen som mamma till tvÄ smÄ barn. Filmserien utspelar sig pÄ Gotland och trots att den lilla ön kan tÀnkas vara relativt skonad frÄn svÄrlösta brott, Àr verkligheten nÄgot helt annat.

Maria Wern, som i filmatiseringen spelas av Eva Röse, jobbar dagligen tillsammans med sina poliskollegor för att lösa svÄra mordgÄtor, inbrott, familjedraman och allt annat som kan tÀnkas rymmas i en riktigt bra polisroman. Genom seriens gÄng uppstÄr kÀrlek mellan henne och olika kollegor, men Maria vÄgar aldrig riktigt satsa pÄ nÄgon av relationerna. Hon dras mellan att vilja leva sitt liv, samtidigt som hon tÀnker pÄ barnen och att de knappast behöver en ny pappa som kanske inte stannar kvar.

Filmerna om Maria Wern skildrar svenskt polisarbete pÄ en liten ort, dÀr allt styrs av högre makter i större stÀder, vilket gör att de gotlÀndska poliserna mÄnga gÄnger bara fÄr acceptera beslut som tas mot deras vilja. Serien Àr ocksÄ en briljant berÀttelse om en kvinna som kÀmpar stenhÄrt för att balansera sitt liv i en mansdominerad vÀrld, nÄgot som mÄnga sÀkerligen kan kÀnna igen sig i.

För dig som Àlskar svenskt polisdrama nÀr det Àr som bÀst, Àr Maria Wern verkligen ett hett tips.

Stum sitter guden

Mannen hĂ€ngde stelt med en rĂ€nnsnara runt halsen. Skjortan var söndersliten, buken genomstungen med ett grovt spjut. OförskĂ€mda vita flingor landade i mannens hĂ„r. Kanske naturens eget sĂ€tt att dölja det intrĂ€ffade – ett midvinterblot. Polisassistent Maria Wern och hennes kolleger stĂ„r handfallna inför den bestialitet de möter. Ett liknande mord intrĂ€ffade i Uppsala nio Ă„r tidigare. Mördaren hade den gĂ„ngen omkommit i en bilbrand. Kan det trots allt finnas nĂ„got samband? Tack vare Marias kamp och envishet tonar bilden av en mördare fram – en mĂ€nniska sviken och förnedrad till den punkt dĂ€r verkligheten ger plats för vansinnet. Men det blir en kamp dĂ€r Maria Ă€r nĂ€ra att mista allt som betyder nĂ„got för henne.

Alla de stillsamma döda

En man har anmÀlts försvunnen. Hustrun, Rosmarie Haag, söker upp kriminalinspektör Maria Wern. Det som frÄn början verkar vara ett rutinÀrende utvecklas med skrÀmmande hastighet till en av de vÀrsta utredningar lÀnskriminalen stÀllts inför. Med minskade resurser och under svÄr tidspress söker man en mördare. En mÀnniska som inte har nÄgot att förlora och dÀrför inte skyr nÄgra medel.

MÄ döden sova

En mystisk bilolycka som kanske inte Ă€r nĂ„gon olycka, kvinnor som fĂ„r hallucinationer och sĂ„r som inte vill lĂ€ka 
 MĂ„ döden sova Ă€r en lika tankevĂ€ckande som spĂ€nnande historia om barnlöshet, konstgjotd befruktning, lĂ€karetik och kloning.

Kunskapen Ă€r en hora. Ibland tjĂ€nar hon det goda, ibland det onda. Inte sĂ€llan kan hon köpas för pengar
 Ett sjĂ€lvmord och ett mord utlöser ett intensivt polispĂ„drag och kriminalkommissarie Maria Wern pressas hĂ„rt av sin chef under den mĂ€rkliga utredningen.

Silverkronan

Under medeltidsveckan vikarierar Maria Wern och hennes poliskollegor pÄ Gotland. Det var tÀnkt som en semesterresa med bad och strövtÄg bland raukar och klosterruiner. Men sÄ blir det inte.

En man hittas mördad i ett jÀrnÄldersröse i Vallhagar. Han har fÄtt en hövdings begravning, tÀnker Maria. Vid foten av röset ligger en krossad orm. Sanningen finns inom rÀckhÄll, obegriplig vid en första anblick.

Drömmar ur snö

En 14-Ärig flicka försvinner pÄ vÀg hem efter en filmkvÀll i skolan. Dagen dÀrpÄ finner man hennes livlösa kropp i skogen. Kriminalinspektör Maria Wern fÄr det plÄgsamma uppdraget att meddela fadern, som Àr prÀst i Kronviken. Utredningen drar ut pÄ tiden. NÀr ytterligare en flicka försvinner ligger paniken pÄ lut och man söker en syndabock bland samhÀllets utstötta. En avvikande ung man har besökt prÀstgÄrden och Àven setts följa efter flickorna. Hans största intresse Àr datorer.

Svart fjÀril

Örebro skakas av en rad anlagda brĂ€nder och hela landet kan följa de dramatiska hĂ€ndelserna via tv, som vore det en makaber dokusĂ„pa. Kriminalinspektör Per Arvidsson, som bett om förflyttning till just Örebro för att komma över sin olyckliga förĂ€lskelse till kollegan Maria Wern, hamnar nu mitt i hĂ€ndelsernas centrum.
NÀr en kvinna hittas mördad pÄ en rastplats dras dock Àven Maria Wern in i utredningen. Den döda kvinnans kropp Àr svÄrt brÀnd, klÀderna Àr i trasor och den blÄ syntetmössan har smÀlt ned över hennes ansikte.

FrÀmmande fÄgel

Det man fruktat mest har hĂ€nt. FĂ„gelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska pĂ„ ett fotbollslĂ€ger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. SmittskyddslĂ€karen beslutar att barnen pĂ„ lĂ€gret och deras trĂ€nare ska hĂ„llas i karantĂ€n, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspĂ€rrningen. NĂ€r förĂ€ldrarna fĂ„r veta att det inte finns nĂ„gon effektiv medicin stĂ„r man inför en paniksituation. Är det rĂ€tt att offra nĂ„gra fĂ„ mĂ€nniskors liv för att rĂ€dda den stora massan?

Gotlands grÀnser stÀngs mot omvÀrlden, och nÀr den primitiva skrÀcken för smitta ökar börjar jakten pÄ syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper fÄr luft under vingarna. Sjuksköterskan Sandra HÀgg gör under ett arbetspass en förfÀrande upptÀckt. Tillsammans med frilansjournalisten Tobias Westberg söker hon bevis. En malande ovisshet och ett sökande efter sanningen som kostar henne livet.

Pojke försvunnen

Kriminalinspektör Maria Wern arbetar under sommaren pĂ„ Gotland för att fĂ„ lugn och distans efter skilsmĂ€ssan. Strax före midsommar fĂ„r polisen in en anmĂ€lan om en nioĂ„rig pojke som försvunnit frĂ„n en fest i Herrviks fiskelĂ€ge. Man söker efter honom bland grottorna i berget ovanför Östergarnsskola. DĂ€r gör kriminalinspektör Maria Wern en upptĂ€ckt. TvĂ„ namn med ett hjĂ€rta omkring. Gammal kĂ€rlek rostar aldrig, eller Ă€r det precis det den gör?

Inte ens det förflutna

Den gamla trÀporten till fÀngelsetornet Kajsarn i Visby stÄr pÄ glÀnt. Pojken fattar flickans hand i mörkret nÀr den fuktiga kylan slÄr emot dem som ett dödens eget andetag och porten slÄr igen. Ingen hör deras rop pÄ hjÀlp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpÄse med en karta. I den svaga ljuslÄgan frÄn tÀndaren ser de att den Àr daterad 1816. Sedan den natten har de haft en hemlig överenskommelse om att en gÄng fara till Gotska Sandön och grÀva upp vrakplundrarens skatt.

Efter trettio Är av vÀntan och just nÀr en möjlighet att hÀmta skatten yppar sig slÄs allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjÀlfrusen i sin bil pÄ riksvÀg 142. Brott kan inte styrkas. I ett förvirrat sinne vÀcks tankar pÄ vedergÀllning och död för ett förlorat liv. De som orsakat sÄ mycket lidande och skam fÄr inte gÄ ostraffade.

Först nÀr givaren Àr död

Försommaren stÄr i sin skiraste grönska runt ruinen av det gamla Cistercienserklostret och KungsgÄrden. Polisen utreder en mordbrand vid Roma kyrka. NÀr kriminalinspektör Maria Wern Àr pÄ akvarellkurs fÄr hon veta att distriktssköterskan, Ingrid Bogren, har varit försvunnen sen ett dygn tillbaka. Sköterskan var den sista som sÄg Frida Norrby före branden.

Drömmen förde dej vilse

Den gotlÀndska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar tÀnde elden och ön steg ur havet. Det berÀttas om en ung kvinna som drunknade pÄ bröllopsnatten och som sedan dess i sin osalighet försökt locka ned mÀn i underströmmarna utanför vÀstkusten. Myten vÀcks till liv en tidig morgon, strax före midsommar, nÀr en sjuksköterska hittas mördad i lusthuset pÄ Tempelkullen i Botaniska trÀdgÄrden. Hon Àr klÀdd till brud. Kriminalinspektör Maria Wern utreder fallet. Det blir en ojÀmn kamp dÀr mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som övertrÀffar allt de trodde var möjligt planlÀggs en djÀvulsk strategi. Ondskan finns nÀrmare Àn de tror.

Alkemins eviga eld

Den nu Äldrade glaskonstnÀren Justus Hartman var en av de sista alkemisterna. Det som drev honom var inte tanken pÄ guld och rikedom, utan mystiken. HÄrt förbundna, som i en sekt, höll han sina lÀrlingar.
Nu vill nÄgon ta del av den innersta hemligheten innan Justus gÄr i graven och en tidig morgon blir han bortförd frÄn Visby lasarett i en stulen fÀrdtjÀnstbuss.
Hans borson, kommissarie Tomas Hartman, söker sin farbror i MÀsterby. Allt Àr sig likt i glashyttan fast fyrtio Är förflutit. Minnet av Angelika, en förlorad kÀrlek, fÄr honom att förlora fÀstet i sitt Àktenskap. Det finns saker han aldrig har kunnat berÀtta för sin fru. En skuld som tyngt honom i alla Är.

SpÄren leder till fastlandet. En man hittas död i en glaskista pÄ Kosta Boda Art Hotel. Maria Wern inser snart att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Men hennes nye chef, Patrik Hedlund, leder utredningen med jÀrnhand och lÄter henne inte följa sin intuition. NÄgot som visar sig vara ett katastrofalt misstag i jakten pÄ en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

NÀr skönheten kom till Bro

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som Àr orolig. Han berÀttar att hans hustru Blenda ligger i koma pÄ ett vÄrdhem sen hon för ett Är sedan blivit pÄkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen dÄ hon hÀlsade pÄ sin mor pÄ KatarinagÄrden. Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen kÀnner pÄ Gotland Àr moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriÀr. Tre nornor har spunnit trÄdarna i hans livsvÀv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

Dans pÄ glödande kol

ElvaÄrige Leo har förlorat sin mamma i sviterna efter en brand. NÀr han flyttar till Visby med sin pappa uppstÄr ytterligare brÀnder i samma bostadsomrÄde. En politiker utsÀtts för trakasserier och kort dÀr efter avlider hans hustru i en anlagd brand. Det blir Maria Werns uppgift att söka sambanden. De leder till ett gÀng som hÄllit ihop sedan gymnasietiden. Ett gÀng dÀr brandmannen Björn, som Maria blivit allvarligt förÀlskad i, har sina vÀnner.

Skymningens barfotabarn

Den 90-Ärige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn. Vem vill mörda en 90-Äring? Och varför?

Heinz Meyer var en av de tyska soldater som kom till Gotland efter andra vÀrldskriget, skadad i strider vid Baltikum. Vid samma tid kom 500 koncentrationslÀgerfÄngar till ön, för att fÄ vÄrd pÄ LÀrbro krigssjukhus. Det var en spökbrigad av utmÀrglade, svÄrt psykiskt och fysiskt skadade fÄngar som placerades pÄ samma sjukhus som de tyska soldaterna. Sköter-skorna fick strÀnga order att inte tala med patienterna frÄn koncentrationslÀgren och hade ingen aning om vad de hade varit med om.

Det blir Maria Werns uppgift att utreda mordet pÄ Heinz Meyer, samtidigt som bröllopsförberedelser pÄgÄr. Men Àven det som hÀnder pÄ hennes barns sommarkollo konkurrerar om uppmÀrksamheten. DÀr finns en flicka, Mirela, som ser ut att fara illa. Vad har hon varit med om?

Alla kan se dig

En Äldrad skolfotograf blir brutalt nedslagen i sitt hem pÄ norra Gotland. NÄgon har försökt tÀnda eld pÄ hans arkiv. Han hittas död efter fyra dygn.

Tomas Hartmans mor blir misshandlad och lÀmnad i skogen för att dö. Hon minns vagt att nÄgon filmade henne.

NĂ€r Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lĂ€gga ut Marias privatliv i offentligheten. “Det kanske Ă€r det enda vapen som behövs i framtiden”, spekulerar Per Arvidsson, “den offentliga skammen.”

RÀdslans fÄngar

Det Àr juni i Visby. Maria Wern och hennes kollegor pÄ lÀnskrim förbereder sig inför sommarens invasion av festande turister. DÄ flödar narkotikan över ön. Ryktet talar om en stor inhemsk producent av cannabis. En ny odling, omöjlig att upptÀcka.

VĂ€dret Ă€r helt ur led. Stormarna nĂ„r orkanstyrka och all bĂ„ttrafik mĂ„ste stĂ€llas in. Politikerveckan i Almedalen fĂ„r en dramatisk start dĂ„ ett brutalt mord sker – en 30-Ă„rig kvinna, gift med en ung politiker, hittas död i hemmet.

I TingstÀde pÄ norra Gotland har samtidigt en liten grupp mÀnniskor samlats i hemlighet för att invÀnta jordens undergÄng. Sedan mitten av 1700-talet har vetskapen om den yttersta tiden gÄtt i arv i trakten, och ett astronomiskt ur med anor frÄn Christoffer Polhems tid tickar obönhörligt mot den sista dagen.

Det du inte vet

SensommarvĂ€rmen dröjer sig kvar pĂ„ Gotland. Maria Wern Ă€r pĂ„ fest hos sina nya grannar i Åminne nĂ€r en explosionsartad brand utbryter i ett hus i nĂ€rheten. DĂ„det sĂ€tts i samband med en serie inbrott i sommarstugeomrĂ„det.

Morgonen dĂ€rpĂ„ försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spĂ„rlöst frĂ„n stranden i Åminne. PĂ„ uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning pĂ„ ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. BĂ„de miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen vĂ€ntar ivrigt pĂ„ hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvĂ€n under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten.

Kvinnan pÄ bÀnken

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförÀlskad. Men hans nya kÀrlek Julia Àr en gÄta. Vad Àr det hon inte vill berÀtta? NÀr hennes förflutna hinner ikapp har fÀllan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvÀrd knipa och inte ens kan ta hjÀlp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prÀstgÄrden i LÀrbro, och inser att den bÀr pÄ mÄnga hemligheter. Enligt sÀgnen blev en prÀst drÀpt i kyrkan pÄ 1200-talet, och det sÀgs att drÄparen gÄr igen. Den unga prÀsten Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar Àr djupt oroad över att hon inte tar hoten pÄ allvar. NÀr Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort vÀcks nya frÄgor.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!