I den hÀr ordningen lÀser du Bernard Cornwell serie Uhtred

BerĂ€knad lĂ€stid: 12 minuter ⏳

LÀsordning för Bernard Cornwells serie om 800-talets England

Bernard Cornwells vikingaserie utspelar sig i 800-talets England. Uhtred möter nordmÀnnen redan vid nioÄrsÄlder och dÀr Àndras hans liv för alltid. Det Àr en riktigt intressant bokserie som tar upp flera stora slag mellan engelsmÀnnen och danerna. HÀr Àr den korrekta lÀsordningen för vikingaserien om Uhtred.

Böckerna om Uhtred i rÀtt ordning

Det sista kungadömet (2007)

Northumbria Är 866. Uhtred Àr bara nio Är nÀr han möter danerna för första gÄngen, och redan samma dag Àr hans barndom för evigt över.

I slaget om York mellan engelsmÀn och daner tas Uhtred till fÄnga av jarl Ragnar och blir dennes fosterson. Han möter en brutal men hjÀrtlig vÀrld, och inser att danernas sÀtt att leva och tÀnka passar honom. Danerna erövrar rike efter rike frÄn engelsmÀnnen; ingenting tycks kunna stoppa dem. Under tiden vÀxer Uhtred upp till en duglig krigare som Àr lojal mot Ragnar och danerna, men han drömmer om att ÄtervÀnda till Northumbria och Äterta det arv som hans farbror stulit frÄn honom.

Maktkamp uppstÄr i det danska lÀgret och ett fruktansvÀrt förrÀderi gör det omöjligt för Uhtred att stanna kvar hos danerna. Han byter sida och beger sig till engelsmÀnnen. Hans nye herre Àr Alfred, kung över Wessex och den ende som fortfarande stÄr emot danernas erövring. Uhtred har svÄrt för Alfreds religiositet, men motvilligt imponeras han av dennes kunskap och list. Med Alfred som ledare har engelsmÀnnen kanske en möjlighet att besegra danerna.

Den vite ryttaren (2007)

De oövervinnerliga danerna erövrar rike efter rike i England. Endast kung Alfred av Wessex stÄr emot invasionen, men ett mirakel krÀvs för att han ska kunna driva bort fienden. Krigaren Uhtred, uppvuxen bland danerna, slits mellan de stridande folken.

Han har vÀnner bland danerna, men har ingen framtid hos dem eftersom han ursprungligen Àr saxare. För att överleva tvingas han svÀra Alfred sin trohetsed, trots hatet mellan dem. Motvilligt dras Uhtred in i motstÄndskampen och följer kungen pÄ fl ykten undan fienden.

NÀr danerna anfaller stÄr den djupt religiöse kungen och den hedniske Uhtred enade. De vet att om de förlorar slaget blir det saxarnas undergÄng Med stor historisk kunskap tar Bernard Cornwell sig an kampen om herravÀldet över England pÄ 800-talet. Det Àr en strid mellan daner och engelsmÀn, mellan asatro och kristendom.

Nordens herrar (2010)

Efter att ha hjÀlpt Alfred den store att sÀkra Wessex som ett fritt saxiskt herradöme reser Uhtred Äterigen norrut, den hÀr gÄngen för att frita sin styvsyster som hÄlls fÄngen av den grymme vikingajarlen Kjartan i borgen Dunholm i Northumbria.

DÀr möts Uhtred av kaos och krig. Han allierar sig med Guthred, en före detta trÀl, i hopp om att fÄ hjÀlp med att belÀgra Dunholm. Men Uhtred blir varse att förrÀderi och svek kan vÀnta dÀr man minst anar det, och han blir Äterigen tvungen att vÀnda sig till sin motvillige allierade, Alfred den store.

Böckerna om Uhtred ligger till grund för tv-serien The Last Kingdom, ett samarbete mellan BBC America, BBC Two och Carnival Films, de senare ligger Àven bakom prisbelönade tv-serien Downton Abbey. Nordens herrar Àr den fristÄende tredje delen i romansviten.

SvÀrdsÄng (2010)

Året Ă€r 885 och fred rĂ„der i England. Landet Ă€r uppdelat i ett danskt kungadöme i norr och kung Alfreds Wessex i söder. Men freden Ă€r brĂ€cklig och bedrĂ€glig; en död man Ă€r Ă„teruppstĂ„nden och vikingarna belĂ€grar pĂ„ nytt London.

De fruktade norska jarlarna Sigfrid och Erik Torkildson har allierat sig med den danske krigsherren Hasting, och tillsammans för de befÀl över en hÀr pÄ minst tusen man. I dessa farliga tider Äligger det den av danerna uppfostrade saxaren Uhtred, fruktad och respekterad i hela Britannien, att förvisa de skövlande vikingarna och Äterta kontrollen över London Ät Alfred den store. Splittrad i sin trofasthet hÄller nu denne man Englands framtid i sina hÀnder.

SvÀrdsÄng Àr den fjÀrde delen i serien om Uhtred, den unge jarlen av Bebbanburg, och utspelar sig i 800-talets England.

Bernard Cornwell skildrar vikingatiden sÄ att lÀsaren praktiskt taget kan kÀnna lukten av blodet frÄn slagfÀlten och höra böljorna slÄ mot drakskeppens stÀv. Hans gripande och trovÀrdiga historiska romaner har en enorm beundrarskara och har sÄlt i 20 miljoner exemplar vÀrlden över.

Det brinnande riket (2010)

Det föregÄende seklets sista Är har varit en farlig tid för England. Den tidigare sÄ segerrika hÀrskaren Alfred har en sviktande hÀlsa, hans tronarvinge Àr en oerfaren yngling och de krigiska vikingarna, som sÄ mÄnga gÄnger tidigare har misslyckats med att erövra Wessex, tar chansen att anfalla.

Uhtred, Alfreds ovillige krigsherre, leder fienden in i ett bakhÄll som vÄllar vikingarna deras kanske största förlust nÄgonsin. Men i segerns efterdyningar prövas Uhtred bÄde av en personlig tragedi och av en attack frÄn Alfreds hantlangare.

Uhtred bryter med Alfred, bryter sin ed och Ă„tervĂ€nder till Norden – han Ă€r Ă„terigen en viking. Men alla broar har inte brĂ€nts och Uhtred inleder ett farligt spel.

Sju kungars död (2013)

Kung Alfred den store har regerat Wessex i nÀstan trettio Är. Nu Àr han döende och danerna vill Ät hans Wessex, det rikaste saxiska kungadömet. Den berömde krigaren Uhtred, född saxare men uppvuxen hos vikingarna, blir beordrad att inleda fredsförhandlingar med danerna.

Uhtreds dubbla lojaliteter gör detta svĂ„rt för honom men hans tro pĂ„ kungen segrar och han gĂ„r med pĂ„ det bara för att bli sĂ€nd i en fĂ€lla. Mannen som kontrollerar kungen litar inte pĂ„ Uhtred; danerna vill se honom död och hans enda allierade Ă€r Æthelflaed, Alfreds dotter som gĂ„tt i kloster.

Uhtred blir förvisad till en fattig egendom i Mercia. DÀrifrÄn tvingas han se pÄ nÀr de kyrkans mÀn som kungen omgivit sig med bedriver fredspolitik och omvÀndelse, alltmedan Wessex fiender vÀxer sig starkare vid grÀnsen. Och nÀr Alfred till slut dör lÀmnar de rivaliserande kungarna i riket dörren öppen för fienden.

Alfreds kungadöme och hela den engelska nationen Àr hotad. Och trollkvinnan vÀser till Uhtred: Sju kungar kommer att dö, Uhtred av Bebbanburg; sju kungar och kvinnan du Àlskar.

Den hedniske krigaren (2015)

Åren efter kung Alfreds död Ă€r fredliga. Danerna regerar i norr, saxarna i söder. Men för en krigare Ă€r en skör fred den tuffaste utmaningen. Alltför ofta ger den spelrum för de försiktiga och Ă„terhĂ„llsamma.

Uhtred, en av den döde kungens bÀsta krigare, Àr inte populÀr hos den nya regimen. Han blir förvisad frÄn sin egendom, bannlyst och utstött bland sÄvÀl kristna som hedningar. Med stöd av en handfull mÀn drar Uhtred norröver för att vinna tillbaka Bebbanburg, Englands största fÀstning, som har tillhört hans familj i generationer.

Under tiden vÀxer oron i landet. Knut Langsverd, den mÀktigaste och mest fruktade av daner, rustar till strid dÄ hans kvinna och barn blir tillfÄngatagna. Alla kungadömen blir indragna i ett krig som Àr avgörande för om det ska bli ett England eller ett Daneland. Det Àr nu upp till Uhtred, den utstötte, att avgöra nÀr och var det avgörande slaget ska stÄ.

Den tomma tronen (2016)

HÀrskaren av Mercia Àr döende, och efterlÀmnar ingen arvinge. Hans fru Àr den naturliga ledaren, men aldrig tidigare har en kvinna hÀrskat över ett engelskt kungadöme. Hon stÄr dessutom utan sin störste krigare dÄ Uhtred fortfarande lider i sviterna efter sin senaste strid. Utan en hÀrskare Àr kungadömet utsatt. BÄde vÀstsaxarna och vikingarna hotar. Kan Uhtred komma till sitt lands undsÀttning?

Stormens krigare (2017)

Nionde delen i Saxonsagan om Uhtred!

En brĂ€cklig fred rĂ„der i Wessex, Mercia och Östangeln.
Kung Alfreds son Edward och respektingivande dotter ÆthelflĂŠd regerar i kungadömena, men runt omkring dem förbereder de rastlösa nordborna nya rĂ€der.

Uhtred av Bebbanburg, kungarikenas störste krigare, kontrollerar norra Mercia. Oron jÀser. Nordbor i förbund med irerna, ledda av den vildsinte krigaren Ragnvald Ivarsson, fÄr stöd av northumbrierna och deras gemensamma styrkor kan visa sig vara Uhtred övermÀktiga. Och vem kan man egentligen lita pÄ nÀr Uhtreds egen dotter gift sig med Ivarssons bror?

I slitningarna mellan familj och lojalitet, personlig ambition och politiska förpliktelser finns ingen enkel vÀg att gÄ. Men en man med en krigares mod kan lyckas. En sÄdan man Àr Uhtred, och kanhÀnda Àr hans stora stund nu kommen.

Sannolikt vĂ„r tids störste författare av historiska Ă€ventyrsromaner. – Washington Post

Ännu en ny bladvĂ€ndare frĂ„n mĂ€staren. – New York Journal of Books

En spĂ€nnande och komplex historisk tillbakablick ur en fĂ€rgstark krigsherres stĂ„ndpunkt. Fans av historisk fiction, speciellt frĂ„n denna period, samt de som tittat pĂ„ BBC Americas The Last Kingdom (baserad pĂ„ dessa böcker) kommer vilja lĂ€sa hela bokserien. – Library Journal

FackelbÀraren (2018)

Vapenvila rĂ„der mellan regenten i Northumbria, vikingen Sigtrygg, och Mercias saxiska drottning ÆthelflĂŠd. Och sĂ„ fĂ„r Englands störste krigare, Uhtred av Bebbanburg, till sist sin chans att ta tillbaka det hem hans förrĂ€diska farbror stal frĂ„n honom för sĂ„ mĂ„nga Ă„r sedan – och som hans intrigerande kusin fortfarande besitter.

Men ödet Ă€r outgrundligt, och Uhtred distraheras frĂ„n sin dröm bĂ„de av sina fiender och av de trohetseder han en gĂ„ng svurit. Nya hot ansluter sig till slaget om Englands kungadömen nĂ€r den opĂ„litlige Konstantin av Skottland ser möjligheter till erövringar och leder sina armĂ©er söderut. Englands brĂ€ckliga fred Ă€r nĂ€ra upplösning. Men för Uhtred fĂ„r inget – varken nya motstĂ„ndare eller gamla fiender som gĂ„r samman mot honom – stĂ„ i vĂ€gen för hans födslorĂ€tt.

Böckerna om Uhtred ligger till grund för tv-serien The Last Kingdom, ett samarbete mellan BBC America, BBC Two och Carnival Films, de senare ligger Àven bakom prisbelönade tv-serien Downton Abbey. FackelbÀraren Àr nummer tio i serien.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!