LÀsordning: Marianne Cedervall böcker om Anki Karlsson

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Böckerna om Anki Karlsson i rÀtt ordning:

  • Av skuggor mĂ€rkt
  • LĂ„t det som varit vila
  • Dit solen aldrig nĂ„r
  • Som daggen stilla kysst

Av skuggor mÀrkt

Efter att hennes sjuke man gĂ„tt bort ser Anki Karlsson fram emot att börja ett nytt liv. Äntligen ska hon ta upp sitt ungdomsintresse, ridningen. Hon lĂ€mnar Stockholm, köper tvĂ„ islandshĂ€star och flyttar till den lilla gotlĂ€ndska socknen Mullvalds. DĂ€r ska hon rida ut i den vackra naturen och njuta av ett behagligt pensionĂ€rsliv.
Men hon hinner knappt packa upp förrÀn bilden av idyllen spricker. NÄgon vandaliserar kyrkan och altarduken lÀmnas blodig. Kort dÀrpÄ ligger en frÀmmande hÀst förgiftad i Ankis stall. NÀr dessutom ett likfynd hittas i hennes trÀdgÄrd kastas misstankarna mot henne. Tillsammans med den pensionerade och till en början inte sÄ vÀlvillige kommissarien Tryggve gör Anki allt för att ta reda pÄ vem det Àr som stör friden i Mullvalds.

LĂ„t det som varit vila

Det Àr i mitten av november och i gotlÀndska Mullvalds Àr planeringen av Ärets tryffelfestival i full gÄng. Med hjÀlp av guider och lagottohundar kommer deltagarna fÄ leta tryffel i naturen och sedan avnjuta den exklusiva delikatessen i sex olika rÀtter under en helkvÀll pÄ socknens restaurang.
Anki Karlsson har bjudit med sig sina tre vĂ€ninnor frĂ„n fastlandet – Lena, Gunilla och Ingegerd – och tillsammans ska de njuta nĂ„gra hĂ€rliga dagar med ridning, god mat och inte minst varandras sĂ€llskap. Även Tryggve Fridman har fĂ„tt besök, av sin syster och svĂ„ger och dennes vĂ€n.
Tryffelsafarin blir succé men strax efter middagen hÀnder nÄgot förfÀrligt. En av gÀsterna faller ihop och dör.
Tryggve Àr övertygad om att det inte Àr nÄgon naturlig död, utan tror att det rör sig om förgiftning. Parallellt med polisens utredning drar han igÄng en egen spaning tillsammans med Anki. Det visar sig att flera av gÀsterna har motiv, och att starka kÀnslor som hÀmnd och girighet pyr under ytan.

Dit solen aldrig nÄr

I Mullvalds socken pÄ Gotland spirar vÄren och Anki Karlsson njuter av livet som pensionÀr och hÀstÀgare. Hon ska ge sig ut pÄ lÄngritt och fÄr tips av sin gode vÀn Tryggve om en trevlig prÀstgÄrd i Smissarve dÀr hon kan övernatta.

SjÀlv ska Tryggve resa utomlands, och nÀr han letar efter sin resvÀska hittar han nÄgot som rör upp gamla minnen. Det Àr anteckningar frÄn ett av hans första fall som polis ett fall som förblev olöst men som Tryggve lade ner mycket tankemöda pÄ. Han bestÀmmer sig för att Àgna en del av resan Ät att titta pÄ fallet igen.

Samtidigt i Smissarve fÄr Anki nya bekantskaper, bland annat trÀffar hon en journalist som Àr dÀr för att skriva en artikelserie om det sÄ kallade Fruntimmershuset, ett vilohem för kvinnor som drevs av kyrkan pÄ 70-talet.

Anki förstÄr snart att Fruntimmershuset och dess historia rör upp starka kÀnslor, inte minst bland kyrkans anstÀllda, och nÀr journalisten Ninni Weström ovÀntat försvinner har Anki fÄtt ett nytt fall att sÀtta tÀnderna i. Men Ninni Weströms försvinnande Àr bara början pÄ en rad otÀcka hÀndelser.

Som daggen stilla kysst

Det rustas till bröllop i Mullvalds ett riktigt traditionellt sÄdant! Det Àr bonden Bengts dotter Amanda som ska gifta sig och ta över gÄrden, och han Àr nöjd och förvÀntansfull. Den blivande maken Fredrik tar han till sig som sin egen son. Bengts fru Titti Àr dock tveksam: Fredrik Àr visserligen jÀgmÀstare, men han kan ingenting om djurhÄllning. Daniel, Amandas nÀra barndomsvÀn, hade varit ett mycket bÀttre val.

BÄde Anki och Tryggve Àr inbjudna och ska hjÀlpa till pÄ bröllopet. Det blir en pampig vigsel i Mullvalds kyrka, men under middagen kan Anki inte undgÄ att mÀrka att det rÄder en viss spÀnning bland nÄgra av gÀsterna. Och anar hon inte en bitter underton i det som sÀgs? Dessutom rÄkar hon bli vittne till nÄgot ytterst ovÀntat.

NÀr det sÄ Àr dags för den klassiska brudvisningen , dÄ brudparet ska presenteras för socknen, Àr det bara Amanda som kommer ut pÄ trappan. Fredrik dyker inte upp, trots alla som ropar. Han gÄr inte att finna nÄgonstans. Enda spÄret efter honom Àr hans blodflÀckade kravatt som hittas i jordkÀllaren, och det verkar inte bÀttre Àn att Anki och Tryggve har fÄtt Ànnu ett mÀrkligt fall att lösa.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!