LĂ€sordning: Emelie Schepps serie Jana Berzelius

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Den hÀr deckarserien handlar om den framgÄngsrika Äklagaren Jana Berzelius. Serien har redan sÄlts i över 30 lÀnder och Emelie Schepp har blivit utsedd till Ärets deckarförfattare tvÄ Är i följd, bÄde 2016 och 2017.

Böckerna om Jana Berzelius av Emelie Schepp i rÀtt ordning

MÀrkta för livet (Del 1)

En sommardag 1991 vaknar nioÄriga Jana Berzelius upp pÄ ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon Àr eller var hon kommer ifrÄn.

Tjugoett Är senare fÄr hon, som framgÄngsrik Äklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmÀrksammade mordet pÄ Hans Juhlén, verksamhetschef pÄ Migrationsverket i Norrköping.

Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en ovÀntad vÀndning nÀr Ànnu ett lik hittas.

Denna gÄng Àr det en pojke. Och ju mer Jana grÀver i den döda pojkens bakgrund, desto nÀrmare kommer hon sanningen om sin egen.

Och hon möter en historia mörkare och blodigare Àn hon nÄgonsin kunnat förestÀlla sig.

Vita spÄr (Del 2)

Ett X2000-tÄg stÄr stilla pÄ Norrköpings centralstation i den kalla vinternatten. Ombord har en ung kvinna hittats död. Hennes fingrar Àr blodiga och frÄn munnen droppar ett vitt skum.

Det visar sig att kvinnan pÄ tÄget inte har rest ensam.

Med sig hade hon en vÀninna som nu Àr spÄrlöst försvunnen. Vilka Àr kvinnorna? Och vad har hÀnt dem?
Ett mÀrkligt fall mÄste lösas och Jana Berzelius kopplas in som Äklagare. Men det dröjer inte lÀnge förrÀn fallet blir mer personligt Àn hon har tÀnkt sig.

Återigen stĂ€lls hon öga mot öga med sitt dunkla förflutna. NĂ€r kriminalkommissarie Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander fĂ„r upp ett spĂ„r förstĂ„r Jana att misstankarna riktas mot en person i hennes absoluta nĂ€rhet.

En man hon helst vill glömma, en man som vet för mycket om henne. För att skydda sitt förflutna mÄste hon hitta den misstÀnkte innan polisen gör det.

Prio ett (Del 3)

En tidig morgon i mars hittas en kvinna svÄrt sargad i sin lÀgenhet i Norrköping. Först pÄ plats Àr ambulanssjuksköterskan Philip Engström som gör allt för att rÀdda hennes liv. DÄ ytterligare ett offer hittas gÄr den ohyggliga sanningen upp för honom och han Àr tillbaka dÀr allt en gÄng började.

NÀr Äklagare Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare börjar Àven hon se ett obehagligt mönster. Och det som först sÄg ut som ett enstaka vansinnesdÄd vÀxer snabbt till nÄgonting betydligt större.
Vem ligger bakom de fruktansvÀrda morden?

Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander Àr Jana fast besluten att ta reda pÄ sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person frÄn sitt förflutna, en person som tvingar henne att gÄ lÄngt utanför lagens grÀnser.

Pappas pojke (Del 4)

En varm sommarkvÀll ringer en sexÄrig pojke till sin pappa. SkrÀckslagen berÀttar han att nÄgon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Det Àr det sista som hörs frÄn pojken innan han försvinner spÄrlöst.

Åklagare Jana Berzelius leder förundersökningen av det komplicerade fallet. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander försöker hon ta reda pĂ„ vad som ligger bakom försvinnandet.

Och ju nÀrmare sanningen de kommer desto mer personlig blir utredningen för Jana. Hon inser att det Àr brÄttom, mycket brÄttom, att hitta pojken.

Samtidigt begÀr den skoningslöse Danilo Peña att Jana ska besöka honom i hÀktet. NÀr hon till slut gÄr med pÄ att trÀffa honom kastas hon in i en fruktansvÀrd kamp pÄ liv och död, dÀr allt sÀtts pÄ spel och ingen gÄr sÀker.

Broder Jakob (Del 5)

En regnig vÄrdag hittas en kvinna brutalt mördad i Norrköping. Det Àr det andra offret pÄ kort tid. OmstÀndigheterna Àr likadana, benen Àr hopsydda och kropparna hittas i Strömmen som flyter genom staden. Vem vill fÄ dem att se ut som sjöjungfrur och varför?

NĂ€r en ny kvinna anmĂ€ls saknad Ă€r det uppenbart för polisen att de har att göra med samma gĂ€rningsman. Åklagare Jana Berzelius som leder förundersökningen börjar snart hitta kopplingar till fallet Simon Norell, en ung man som mördat sin familj och sedan dess suttit inspĂ€rrad pĂ„ rĂ€ttspsyk i Vadstena.

Men Simon vĂ€grar att prata. NĂ„gon mĂ„ste vinna hans förtroende innan tiden rinner ut, och den enda som kan göra det Ă€r mannen som rör sig som en hotfull skugga i Janas liv – Danilo Peña.

Nio liv (Del 6)

En tidig aprilmorgon sprids en film pÄ en ung man pÄ Youtube. Han Àr misshandlad och har en sprÀngladdning fastsatt om kroppen. Polisen förstÄr att ett fruktansvÀrt öde vÀntar honom. De lyckas identifiera platsen men hinner inte fram förrÀn bomben exploderar.

Det Àr den fjÀrde medlemmen i det kriminella nÀtverket Komados som har mördats pÄ kort tid. Men rör det sig verkligen om samma gÀrningsperson? Kriminalinspektör Mia Bolander fÄr hjÀlp av den nye utredaren Patrik Wiking att lösa fallen. Problemet Àr att ingen vill prata med dem.

Ingen har hört nÄgot. Ingen har sett nÄgot. NÀr Jana Berzelius dras in i utredningen inser hon att fallet har en direkt koppling till henne sjÀlv. Som Äklagare har det alltid varit hennes uppgift att ta reda pÄ sanningen. Nu fÄr hon ovÀntad hjÀlp med att dölja den.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!