LÀsordning: Stefan Ahnhems böcker om Fabian Risk

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

I den hÀr ordningen lÀser du böckerna om Fabian Risk:

Offer utan ansikte (Del 1)

En trÀslöjdslÀrare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto frÄn början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk ÄtervÀnder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i mÄnga Är ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlÀnda till det nya huset förrÀn han blir inkallad att bistÄ i utredningen av mordfallet. Offret Àr en av hans gamla klasskamrater och snart stÄr det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som lÄngt ifrÄn Àr slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som vÀcker minnen av förtrÀngda tonÄrsförÀlskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han Àr allt annat Àn stolt över. Snart Àr han insnÀrjd i ett fall dÀr inget riktigt Àr vad det tycks vara. DÀr jakten pÄ en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framÄt i utredningen. Risker som fÄr ödesdigra konsekvenser för bÄde honom sjÀlv och hans omgivning.

Den nionde graven (Del 2)

Justitieministern lÀmnar riksdagen efter en hÄrd debatt. Han anvÀnder den bakre utgÄngen för att undgÄ det vÀntande pressuppbÄdet, men kommer aldrig fram till bilen som stÄr och vÀntar pÄ honom en bit bort. Han tycks ha gÄtt upp i rök, mitt i maktens centrum.

Det Àr ett halvÄr innan hÀndelserna i Offer utan ansikte och veckorna före jul. Snön och kylan hÄller bÄde Stockholm och Köpenhamn i ett jÀrngrepp nÀr Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande.

Officiellt Àr fallet fortfarande SÀpos ansvar, men de liksom Fabian och hans höggravida kollega Malin Rehnberg famlar i blindo. Snart visar det sig att inget Àr som det tycks vara och att mÀktiga intressen verkar för att sanningen inte ska komma fram.

Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige.

Arton grader minus (Del 3)

En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en vÄldsam biljakt. Allt pekar pÄ att det var en olycka, men nÀr föraren, en it-entreprenör som gjort sig en förmögenhet pÄ mobilspel, obduceras visar det sig att han redan varit död i tvÄ mÄnader
dÄ han hÄllits nedfryst.

Det Ă€r vĂ„r och nĂ€stan tvĂ„ Ă„r har passerat sedan hĂ€ndelserna i Offer utan ansikte. PĂ„ Helsingborgs kriminalavdelning har det varit ovanligt lugnt. Fabian Risk har kunnat Ă€gna det mesta av sin energi Ă„t att lappa ihop sin familj. Men Ă€ven om varken han eller nĂ„gon av hans kolleger skulle sĂ€ga det högt börjar de bli uttrĂ„kade, och nĂ€r det mĂ€rkliga fallet med den nedfrusna miljonĂ€ren landar pĂ„ deras bord kĂ€nner de alla samma sak: Äntligen hĂ€nder det nĂ„got.

Rakt över sundet har Dunja Hougaard tvingats ta pÄ sig uniformen igen i sitt nya jobb som ordningspolis i Helsingör. Men nÀr en hemlös utsÀtts för en sÄ pass brutal misshandel att han avlider kan hon inte hÄlla sig frÄn att dra igÄng en egen utredning dÀr spÄren snart leder till Helsingborg.

Fabian och hans team kÀmpar mot klockan i en utredning dÀr ingenting visar sig vara som det ser ut. Snart vÄgar han inte lÀngre lita pÄ sitt eget omdöme, och finner de inte lösningen kommer snart nÀsta offer att hamna i frysen.

Arton grader minus Àr en gastkramande och suggestiv kriminalroman om jakten pÄ en iskall mördare. Det Àr den tredje fristÄende delen i serien om Fabian Risk efter de internationella succéerna Offer utan ansikte och Den nionde graven.

Motiv X (Del 4)

Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma pÄ Helsingsborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord pÄ en flyktingpojke frÄn Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken.

Men inget Àr sÄ enkelt som det först verkar och nÀr flera nya mord Àger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra pÄ Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt pÄ flera gÀrningsmÀn. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjÀnst trots att han helst hade velat Àgna sig Ät sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna.

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lÀmnat efter sig och pÄbörjar en egen privat utredning som kan komma att förÀndra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.

X sÀtt att dö (Del 5)

Den femte boken i succĂ©serien om Fabian Risk tar vid sekunderna efter slutet pĂ„ ”Motiv X”. Stefan Ahnhem bygger vidare pĂ„ sitt mĂ€ktiga kriminalepos och den stĂ€ndigt expanderande vĂ€rld han skapat kring Risk och hans kolleger runt Öresund. I den tidiga sommarkvĂ€llen lĂ€gger en gummibĂ„t ut frĂ„n bryggan i RĂ„Ă„ hamn. Ombord sitter en man med ett svĂ€rd fastspĂ€nt pĂ„ ryggen. Hans uppdrag har tĂ€rningen dikterat: En mĂ€nniska ska dö. Vem vet inte ens mannen sjĂ€lv. Helsingborgspolisen har de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade, parallella utredningar som de anser sig ha löst. Men nĂ€r ett nytt mordoffer hittas, inser de att allt de trodde sig veta Ă€r fel. I ”X sĂ€tt att dĂ¶â€ fĂ„r vi Ă€ntligen följa den slutgiltiga jakten pĂ„ tĂ€rningsmannen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!