I den hÀr ordningen lÀser du Neapelkvartetten av Elena Ferrante

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Komplett lÀsordning för serien Neapelkvartetten av Elena Ferrante.

Elena Ferrante Àr ett pÄhittat namn som anvÀnds av en okÀnd italiensk författare som valt att vara anonym. Hon fick sitt stora genombrott med boken min fantastiska vÀninna som Àr första delen i den populÀra serien Neapelkvartetten.

HÀr hittar du i vilken ordning böckerna ska lÀsas.

Min fantastiska vÀninna. Bok 1, Barndom och tonÄr

I en hyreskasern nÀra landsvÀgen i femtiotalets Neapel vÀxer de bÄda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vÀnner för livet. Det Àr efterkrigstid, nödÄr och vÄldet prÀglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrÀttningar.

Lila Àr den sjÀlvklara ledaren, den snabbfotade, den vÄghalsiga, den kvicktÀnka och den elaka. Det Àr ocksÄ Lila som slÄr Elena ur brÀdet som skolans bÀsta elev, hon har lÀrt sig lÀsa sjÀlv och kommer etta pÄ alla prov.

SkolgÄngen utgör ett löfte om en bÀttre framtid för dem bÄda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som bÄda Àr analfabeter, Àr den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som Àr vaktmÀstare i stadshuset, ser till att dottern fÄr fortsÀtta att gÄ i skolan.

Lila gifts i stÀllet bort vid 16 Ärs Älder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgÄng i kvarteret. Elena, dÀremot, fortsÀtter sin utbildning, och drömmer om att skriva. BÄda flickorna kÀnner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar nÄgot för varandra och blir dÀrmed varandras rivaler.

Nino vÀxer ocksÄ upp i hyreskasernen och Àr son till jÀrnvÀgsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gÄng förfört Ànkan Melina Cappuccio men övergett henne varpÄ hon försökt ta sitt liv. Nino Àr studiebegÄvad, men utan mÄl i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer sÄ smÄningom att spela en avgörande roll i bÄda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början nÀr de bÄda kvinnorna hunnit bli sextiosex Är och Lila försvunnit spÄrlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu Àr bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra pÄ ett tag. I ett slags desperat försök att nÄ Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppvÀxt och liv, för att pÄ sÄ sÀtt rÀdda Lila undan glömskan och i hopp om att fÄ möta henne igen.

Hennes nya namn. Bok 2, UngdomsÄr

“Att Ă€ntligen fĂ„ lĂ€sa en roman som uppgraderar vĂ€ninnerelationen och ger den dess rĂ€ttmĂ€tiga plats Ă€r dĂ€rför otroligt upplyftande.” – Dagens Nyheter

Del tvÄ i Elena Ferrantes romansvit om de bÄda barndomsvÀnnerna Lila och Elena tar vid dÀr den första delen slutade. Lilas Àktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan pÄ bröllopsnatten katastrofalt och Lila försöker att med alla medel ta sig ur det.

NÀr hon av hÀlsoskÀl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sÀllskapsdam, men vistelsen fÄr oanade följde för dem bÄda och inverkar drastiskt pÄ deras framtida liv.

Den minutiöst skildrade vÀnskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sÄrande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn fÄ den sin fortsÀttning nÀr de bÄda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smÀrtsamt pris för det, var och en pÄ sitt vis.

Den som stannar, den som gĂ„r. Bok 3, Åren mitt i livet

Elena stöter under ett författarframtrÀdande pÄ Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förÀlskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade Àktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel.

PÄ kvÀllstid lÀr sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att pÄ sÄ sÀtt skapa sig en ny och bÀttre tillvaro.

Lila och Elena försöker var och en pÄ sitt sÀtt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förÀndringar. BÄda kÀnner sig vilsna i den moderna vÀrlden och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vÀgskÀl i sitt Àktenskap och Lila blir pÄ nytt hennes förtrogna.

Det förlorade barnet. Bok 4 MedelÄlder och Äldrande

I den fjÀrde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade romanförfattaren Elena Greco tillbaka till Neapel för att kunna komma nÀrmare sin Àlskare Nino Sarratore.

Hon tvekar att ta upp kontakten med Lila, som numera Àr framgÄngsrik egenföretagare i databranschen, eftersom hon Àr rÀdd för att Lila ska ta över hennes liv.

Men de trÀffas igen nÀr de blir grannar för ett tag och hjÀlper varandra med barnen. Deras vÀnskap blir mer jÀmbördig i vuxen Älder, men Àn en gÄng tar bÄda deras liv dramatiska vÀndningar och allt kullkastas.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!