LÀsordning: Peter May böcker om Isle of Lewis-trilogin

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Peter Mays böcker om Fin Macleod i Isle of Lewis-trilogin, i rÀtt ordning pÄ svenska:

Svarthuset (Del 1)

Vinnare av The Barry Award för ȁrets bĂ€sta kriminalroman« 2013!
»May Àr den sortens författare jag följer till vÀrldens Ànde.« NEW YORK TIMES
»Ett mĂ€sterverk.« L’HUMANITÉ, FRANKRIKE

PÄ Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har mÀnniskorna sedan urminnes tider fört en ojÀmn kamp mot elementens raseri; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. Det Àr en hÄrd vÀrld dÀr tron pÄ en allsmÀktig Gud kommit att bli den enda ledstÄngen genom tillvarons mÄnga prövningar.
NĂ€r ön skakas av ett brutalt mord skickas kriminalkommissare Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh. För Fin, som sjĂ€lv Ă€r född och uppvuxen pĂ„ ön, innebĂ€r utredningen en resa tillbaka till ett för flutet som han under arton Ă„rs tid gjort allt för att lĂ€gga bakom sig. Han stĂ€lls nu Ă„terigen öga mot öga med skoltidens vĂ€nner och plĂ„goandar och med Marsaili MacDonald, hans första stora kĂ€rlek. Åren har gĂ„tt, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sĂ„r Ă€r allt annat Ă€n lĂ€kta, och att ön inte tĂ€nker slĂ€ppa honom ur sitt grepp en andra gĂ„ng

PETER MAY [f. 1951] Ă€r en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Svarthuset [The Blackhouse] Ă€r den första delen i hans »Lewis«-trilogi om Edinburgh-polisen Fin Macleod. Svarthuset kom först ut i Frankrike, dĂ€r den hyllades av kritikerna och tilldelades en rad priser, bland annat The Cezam Prix LittĂ©raire. 2013 vann den amerikanska utgĂ„van The Barry Award för ȁrets bĂ€sta kriminalroman«.

»En av de absoluta bÀsta deckarserierna pÄ senare Är.« THE INDEPENDENT

»Klockren mordthriller.« DAILY EXPRESS

Lewismannen (Del 2)

Vinnare av Prix International pÄ Deckarfestivalen i Cognac.
Vinnare av The Barry Award för Årets bĂ€sta kriminalroman
Nominerad till CWA Dagger in the Library Award.

Vald till en av de 100 bÀsta deckarna nÄgonsin av Lotta Olsson i DN

»Peter May Àr en av mina nya favoriter. Det hÀr Àr vÀldigt bra!« | MAGNUS UTVIK, GOMORRON SVERIGE, SVT

»Lewismannen stannar kvar i minnet och Ă€r faktiskt Ă€nnu bĂ€ttre Ă€n Svarthuset.« | LOTTA OLSSON , DN

I en vindpinad torvmosse pÄ Isle of Lewis pÄtrÀ ffas liket efter en ung man. Av den patologiska undersökningen framgÄr att mannen blivit knivmördad och att han troligen legat i mossen sedan slutet av femtiotalet. I övrigt har polisen bara en ledtrÄd: DNA-analysen visar att o ffret pÄ nÄgot vis Àr slÀkt med Tormod Macdonald, en Äldrad lantbrukare frÄn ön.
Men Tormod har alltid hÀvdat att han Àr enda barnet och ingen har nÄgonsin hört talas om nÄgra slÀktingar. Numera lider han av svÄr demens och har smÄ möjligheter att sjÀlv bringa klarhet i situationen eller att försvara sig mot de misstankar som riktas mot honom.
Tormod Àr ocksÄ far till Marsaili, den före detta poliskommissarien Fin Macleods första stora kÀrlek. Fin, som ÄtervÀnt till ön för att restaurera sina förÀldrars torp, inleder nu en privat undersökning. Han ser det som sin plikt att hjÀlpa den kvinna han aldrig slutat Àlska, men Àr samtidigt medveten om de brÄddjup som plötsligt kan öppna sig nÀr man börjar vÀnda pÄ stenar i det för utna

PETER MAY [f. 1951] Ă€r en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Svarthuset [The Blackhouse] första delen i hans »Lewis-trilogi« om Edinburgh-polisen Fin Macleod hyllades av kritikerna och vann en rad priser, bland annat Le Cezam Prix LittĂ©raire i Frankrike och The Barry Award för ȁrets bĂ€sta kriminalroman« i USA. Lewismannen [The Lewis Man] Ă€r den andra boken i trilogin.

Om Peter May och Isle of Lewis-trilogin:

»Genom sin illusionslösa men ÀndÄ inlevelsefulla blick pÄ mÀnniskans mörkare sidor skriver May fram en berÀttelse som pÄ ett paradoxalt sÀtt ÀndÄ andas hoppfullhet. Jag ser redan fram emot nÀsta del i trilogin.« | MAGNUS PERSSON, SVENSKA DAGBLADET

»Peter May Àr den sortens författare jag följer till vÀrldens Ànde.« | NEW YORK TIMES

»Lewismannen Ă€r en ovanligt vĂ€lskriven, berikande spĂ€nningsroman som hĂ„ller lĂ€saren i ett fast grepp frĂ„n första till sista sidan.« | ELISABETH BRÄNNSTRÖM, TIDNINGEN KULTUREN

»En av de absolut bÀsta deckarserierna pÄ senare Är.« | THE INDEPENDENT

LewispjÀserna (Del 3)

»En av mina nya favoriter. Det hÀr Àr vÀldigt bra!« | MAGNUS UTVIK, GOMORRON SVERIGE, SVT

»Lewismannen stannar kvar i minnet och Ă€r faktiskt Ă€nnu bĂ€ttre Ă€n Svarthuset.« | LOTTA OLSSON, DN vĂ€ljer Lewismannen till en av de 100 bĂ€sta deckarna genom tiderna.

»Jag ser mycket fram emot att Ă„tervĂ€nda till Isle of Lewis.« | GUNILLA WEDDING, SKÅNSKA DAGBLADET

Fin Macleod – numera sĂ€kerhetschef pĂ„ en privatĂ€gd egendom pĂ„ Isle of Lewis – fĂ„r i uppdrag att utreda en vĂ„g av illegal jakt pĂ„ ön.
Hans efterforskningar Ă„terförenar honom med Whistler Macaskill – en lokal tjuvskytt som var Fins bĂ€sta kompis under tonĂ„ren. Whistler bĂ€r sedan lĂ€nge pĂ„ en stor hemlighet. Och nĂ€r Ă„terföreningen tar en mörk, vĂ„ldsam vĂ€ndning inser Fin att det skulle kunna bli förödande för ön om sanningen kom fram.

PETER MAY [f. 1951] Ă€r en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, bosatt i Frankrike. Svarthuset – första delen i hans »Lewis-trilogi« om Edinburgh-polisen Fin Macleod – hyllades av kritikerna och vann en rad priser, bland annat The Cezam Prix LittĂ©raire i Frankrike och The Barry Award för ȁrets bĂ€sta kriminalroman« i USA. LewispjĂ€serna [The Chess Men] Ă€r den tredje och avslutande boken i trilogin.

»Lewistrilogin handlar egentligen om att bli vuxen och omvĂ€rdera sin barndom och ungdom. Man kĂ€nner, konstigt nog, igen sig sjĂ€lv i Peter Mays deckare frĂ„n en liten vindpinad ö i Skottland.« | LOTTA OLSSON, DN

»En av de absolut bÀsta deckarserierna pÄ senare Är.« | THE INDEPENDENT

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!