I den hÀr ordningen lÀser du Mirjam och Hervor av Marianne Cedervall

BerĂ€knad lĂ€stid: 11 minuter ⏳

Svinhugg (Del 1)

Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotlÀndska byn Kajpe Kviar. Tre mÀn dör med bara nÄgra veckors mellanrum.

Efter varje dödsfall sitter tvÄ kvinnor i ett gammalt kapell och firar med champagne och snittar. Det Àr den jordnÀra Mirjam, lÀkaren som nyligen ÄtervÀnt till sin hemö efter mÄnga Ärs frÄnvaro, och hennes vÀninna och raka motsats, Hervor.

Ivrigt pÄhejad av Hervor har Mirjam aktivt anvÀnt sig av tankekraft och lite annan kvinnlig list för att hÀmnas pÄ de tre mÀnnen, som gjort henne mycket illa.

Svinhugg Àr en varm och rolig berÀttelse om vÀnskap, hÀmnd och uppgörelse som gÄr rÀtt in i hjÀrtat.

MARIANNE CEDERVALL Ă€r född 1949 pĂ„ Gotland, och bor idag dĂ€r halvĂ„rsvis. Svinhugg Ă€r den första romanen i serien om vĂ€ninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sĂ„lt i ca 270 000 exemplar.

Kriminellt kul
Kenneth Gysing, Femina

HÀrlig mÄ bra-roman!
Gunilla Wall, Hemmets Veckotidning

en slags Thelma & Louise pÄ gotlÀndska
Catrin Ormestad, Upsala Nya Tidning

Det hÀr Àr en underbar roman av debutanten Marianne Cedervall! Den Àr bÄde varm, finurlig och full av humor och man bara mÄste veta hur det gÄr för Mirjam!
Birgitta Delbrand, Året Runt

Underbart makaber debutroman som imponerar
Gunilla Wedding, SkÄnska Dagbladet

Svartvintern (Del 2)

Byborna i lilla Kuivalihavaara förbereder sig pĂ„ en vinter i lugn och ro, som vanligt. Älgjakten Ă€r över, lingon och andra bĂ€r Ă€r plockade och nu kan man gĂ„ i ide, det vill sĂ€ga Ă€gna sig Ă„t studiecirklar, postkodlotteriet och snöskottning.

Men sÄ dyker operasÄngaren Ralph och hans pojkvÀn upp i byn, med storslagna planer för det gamla hotellet. DÀr ska bli ett ÄtrÄvÀrt spa kompletterat med hundslÀdturer och isbastu pÄ Àlven för storstadens stressade befolkning. Plötsligt ser vintern ut att bli allt annat Àn lugn, och Ralph blir snart varse att det inte Àr alldeles enkelt att komma till Kuivalihaavara och inte vara som alla andra. Dessutom tycks hotellet ruva pÄ otÀcka hemligheter och starka krafter verkar ha blivit satta i rörelse.

Som tur Àr fÄr Ralph tvÄ pÄlitliga bundsförvanter i vÀninnorna Mirjam och Hervor som kommer till undsÀttning pÄ sitt eget vis. Mirjam, som fortfarande Àr omskakad efter de dramatiska hÀndelserna pÄ Gotland, vill dock inte har nÄgot med Hervors hemliga dekokter och tankekraft att göra. Men nÀr till och med Hervor blir utsatt för hot inser hon att det inte finns nÄgon ÄtervÀndo.

PÄ sitt alldeles eget sÀtt blandar Marianne Cedervall hÀr ond brÄd död och magiskt tÀnkande med vÀrme och humor.

MARIANNE CEDERVALL Ă€r född 1949 pĂ„ Gotland, och bor idag dĂ€r halvĂ„rsvis. Svartvintern Ă€r den andra romanen i serien om vĂ€ninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sĂ„lt i ca 270 000 exemplar.

SvinhuggSvartvintern och Spinnsidan rekommenderas som nĂ„gra av de mest personliga och fyndiga deckare som skrivits i Sverige pĂ„ senare Ă„r. Bengt Eriksson, Tidningen Kulturen

kÀnslan som kommer över mig Àr mys! Med utropstecken. Ja, det var en angenÀm upplevelse, en strÀcklÀsning förstÄs.
Johanna Ögren, Bokhora

Marianne Cedervalls prosa Àr lÀttillgÀnglig och romanen blir aldrig lÄngrandig. Miljön Àr vÀl fÄngad och personerna kÀnns trovÀrdiga
Jenny Rydqvist, Sydsvenska Dagbladet

Spinnsidan (Del 3)

TÀnk att det ska behöva hÀnda sÄ mycket i den lilla socknen Kajpe Kviar!
VÀninnorna Mirjam och Hervor, som Àr tillbaka pÄ Gotland och har tÀnkt Àgna vÄren Ät lÀsning, örtletande och trÀdgÄrdsskötsel, upptÀcker snart att inget Àr som vanligt.

Bonden Sylve Àr lÄngt ifrÄn sitt forna jag efter olyckan och Mirjam fÄr dÄligt samvete varje gÄng hon ser honom.

Dessutom Àr det nÄgot som inte stÀmmer med de nya grannarna, den till synes hjÀlpsamma Kajsa och den tysta, ensamma pojken Emanuel. Och vad Àr det med alla karlar? BÄde bror Aron och den nyfunna vÀnnen Bosse hÄller pÄ att deppa ihop fullstÀndigt.

Till rÄga pÄ allt har Mirjam polisen inpÄ knuten, som pÄminner henne alltför vÀl om den dÀr sommaren dÄ de tre direktörerna gick och dog.

NÀr sÄ Hervor fÄr en ovÀlkommen syn i skogen inser bÄde hon och Mirjam att de Äterigen har en del att ta itu med.

MARIANNE CEDERVALL Ă€r född 1949 pĂ„ Gotland, och bor idag dĂ€r halvĂ„rsvis. Spinnsidan Ă€r den tredje romanen i serien om vĂ€ninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sĂ„lt i ca 270 000 exemplar.

Jag Àlskar det. Och vi vill ha fler! [ ] SnÀlla Marianne, visst ÄtervÀnder de vÀl
– Johanna Ögren, Bokhora

Det finns en ton i böckerna som lite pÄminner om McCall Smiths romaner om Mma Ramotswe.
Inger Strandmark, Dast Magazine minst lika bra som dom tvÄ första böckerna. Det Àr verkligen en hÀrlig blandning av roman, kriminalroman, och tant lit.
Britt-Marie Bim Kullin

Stormsvala (Del 4)

Mirjam och Hervor i New York!
VÀninnorna har Äkt till USA för att hjÀlpa sina döttrar, som startat ett lyxigt svenskt spa pÄ Manhattan. Hervors dotter Ingrid fÄr ett gÄtfullt brev frÄn Sverige och en manlig kund lyckas pÄverka Hervor sÄ till den milda grad att hon till och med tappar sin förmÄga att skÄda in i framtiden. Hon hÀvdar bestÀmt att hon Àr utbrÀnd, vilket Mirjam stÀller sig tveksam till. Nej, Mirjam litar inte pÄ den charmige mannen som har tid att vara pÄ spaet stÀndigt och jÀmt. Dessutom tar han sig in i deras bostad. Vem Àr han egentligen och vad gör han i New York?

MARIANNE CEDERVALL Ă€r född 1949 pĂ„ Gotland, och bor idag dĂ€r halvĂ„rsvis. Stormsvala Ă€r den fjĂ€rde romanen i serien om vĂ€ninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sĂ„lt i ca 270 000 exemplar.

Pressröster om tidigare böcker i serien:

Kriminellt kul
Kenneth Gysing, Femina, om Svinhugg

Marianne Cedervalls prosa Àr lÀttillgÀnglig och romanen blir aldrig lÄngrandig. Miljön Àr vÀl fÄngad och personerna kÀnns trovÀrdiga
Jenny Rydqvist, Sydsvenska Dagbladet, om Svartvintern

jag Àlskar det. Och vi vill ha fler! [ ] SnÀlla Marianne, visst ÄtervÀnder de vÀl
Johanna Ögren, Bokhora, om Spinnsidan

SvinhuggSvartvintern och Spinnsidan rekommenderas som nĂ„gra av de mest personliga och fyndiga deckare som skrivits i Sverige pĂ„ senare Ă„r. Bengt Eriksson, Tidningen Kulturen

SolsvÀrta (Del 5)

Mirjam har lÀmnat sommartillvaron pÄ Gotland och följt med sin Àlskade Calle till VÀsterÄs dÀr han ska arbeta med ett projekt till stöd för den hotade pilgrimsfalken. Tre falkungar ska placeras ut i ett vattentorn med hopp om att de ska etablera sig i trakten. Men i VÀsterÄs finns ocksÄ flera duvslag, vars Àgare oroas av falkarnas nÀrvaro.

Hervor har i en syn sett sin försvunna barndomsvÀn Satu och en brevduva, och nu ger hon sig ut pÄ en resa i Europa pÄ jakt efter fler ledtrÄdar till hur det hela hÀnger ihop. Men duvor och falkar Àr en dÄlig kombination, och nÀr Hervor hittar en vinge frÄn en koltrast, en solsvÀrta, blir hon fylld av onda aningar. Hon mÄste varna Calle för att det kan gÄ illa i projektet med pilgrimsfalkarna

MARIANNE CEDERVALL Ă€r född 1949 pĂ„ Gotland, och bor idag dĂ€r halvĂ„rsvis. SolsvĂ€rta Ă€r den femte romanen i serien om vĂ€ninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sĂ„lt i ca 270 000 exemplar.

Det Àr ju sÄdana mysdeckare de hÀr böckerna! Och jag Àlskar förstÄs Hervors dialekt och sÀtt att prata
Johanna Ögren, Bokhora

En underhÄllande deckare om kÀrlek i pensionsÄldern och mord
– Bengt Eriksson, SmĂ„landsposten

Om ni inte har lÀst nÄgon bok i denna serie sÄ kan jag rekommendera denna för det Àr den bÀsta av alla
– Camilla, Mitt bokintresse

SorgeÀngel (Del 6)

SorgeÀngel, Marianne Cedervalls sjÀtte och av mÄnga lÀsare mycket efterlÀngtade bok i serien om vÀnnerna Mirjam och Hervor, tar vid precis dÀr bok fem, SolsvÀrta (2014), slutade.

Mirjam och Hervor anlÀnder med bÄt till en liten strand vid TorneÀlven. HÀr, i ett hus i skogen nÄgra mil frÄn Hervors hemby Kuivalihavaara, ska de ta det lugnt, plocka bÀr, landa och samla kraft. Det sistnÀmnda gÀller framför allt Mirjam, som har svÄrt att komma över sin Àlskade Calles bortgÄng.

Helt isolerade Àr de dock inte. Via skogspromenader och utflykter till byn skaffar de sig nya bekanta, allt ifrÄn tvÄ glitterpinnar frÄn Stockholm till en tatuerare, byns nya frisör samt en sameflicka som sÀljer fisk. Men allt gÄr inte bara sin gilla gÄng i skogen utanför Kuivalihavaara.

I en isolerad stuga i skogen möts de av oerhört tragiska livsöden. Dessutom hÀrjas omrÄdet av brÀnder, som försvÄras av kraftiga vindar. Det rÀcker med en enda förflugen liten gnista sÄ kan katastrofen vara ett faktum.

Och frÄgan Àr om alla brÀnder verkligen Àr olyckshÀndelser.

Marianne Cedervall blev med sina originella och varma berĂ€ttelser om vĂ€nnerna Mirjam och Hervor snabbt en favorit hos mĂ„nga lĂ€sare. Efter debuten med Svinhugg (2008) kom ytterligare fyra böcker i samma serie, sedan följde den omtyckta feelgood-deckarserien med den Gotlandsbaserade, och nĂ„got motstrĂ€viga, mysterielösarduon Anki och Tryggve.

Sommaren 2019 Àr Mirjam och Hervor tillbaka!

MARIANNE CEDERVALL har sedan debuten 2008 med Svinhugg vunnit mĂ„nga lĂ€sarhjĂ€rtan med bĂ„de böckerna om Mirjam och Hervor och feelgood-deckarserien med Anki och Tryggve som huvudpersoner. I Ă„r Ă€r hon aktuell med SorgeĂ€ngel, den sjĂ€tte Mirjam- och Hervor-boken.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!