LÀsordning: Damernas DetektivbyrÄ

BerĂ€knad lĂ€stid: 14 minuter ⏳

Ordning pÄ serien: Damernas detektivbyrÄ

Ordningen pÄ Alexander McCall Smiths serie om Damernas detektivbyrÄ.

Damernas detektivbyrÄ (Del 1)

Mma Ramotswe Àr inte vilken kvinna vem som helst. Hon Àr Botswanas första kvinnliga privatdetektiv, faktiskt Botswanas första detektiv över huvud taget. Precious Ramotswes metoder Àr en smula okonventionella, men med klokhet, sunt förnuft och fenomenal förmÄga att fÄ folk att öppna sig hjÀlper hon vanliga mÀnniskor med deras bekymmer.

Förlupna Àkta mÀn, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar Àr problem som Mma Ramotswe löser. Samtidigt fÄr lÀsaren en unik lÀsupplevelse, för Alexander McCall Smith har lyckats fÄnga en mycket speciell kÀnsla. Damernas detektivbyrÄ ger en bild av ett Afrika vi aldrig mött tidigare; fyllt med stolthet och traditioner.

Giraffens tÄrar (Del 2)

Mma Ramotswe Àr en lyckligt lottad kvinna. Livet Àr gott och hennes detektivbyrÄ Àr en succé. Som Botswanas första kvinnliga detektiv har hon fullt upp med att hjÀlpa mÀnniskor med problem, och hon gör det oftast till allas belÄtenhet. Men ibland Àr det svÄrt att avgöra om sanningen kommer att lösa klientens bekymmer.

Att leva i ovisshet kan vara en vĂ€lsignelse. I Giraffens tĂ„rar löser Mma Ramotswe gĂ„tan med den försvunne amerikanen. Dessutom fĂ„r förlovningen med Botswanas bĂ€ste mekaniker, J.L.B. Matekoni, oanade följder…

Vackra flickors lott (Del 3)

Mma Ramotswe Àr bekymrad. Allt stÄr inte rÀtt till med hennes fÀstman J L B Matekoni. PÄ sista tiden har han inte varit sig sjÀlv utan suttit hemma och grubblat. Mma Ramotswe mÄste ta till hela sin detektivskicklighet för att finna orsaken till hans problem.Under tiden tar den effektiva Mma Makutsi sig an ett eget fall.

Hon ska undersöka vem av fyra kandidater som Ă€r mest lĂ€mplig att bli Miss Botswana. PĂ„ grund av tidigare skandaler behöver man finna en vĂ€rdig skönhetsdrottning med egenskaper ingen kan klandra. Mma Makutsi förstĂ„r raskt att vackra kvinnors lott varierar och löser uppdraget med bravur…

Kalaharis skrivmaskinsskola för mÀn (Del 4)

4:e boken i serien Damernas DetektivbyrÄ

Mma Ramotswe stÄr inför en utmaning: en före detta polis har öppnat detektivbyrÄ i Gaborone och hans skrytsamhet gör Mma Ramotswe och hennes medhjÀlpare, Mma Makutsi, mycket upprörda. Detektiv Cephas Buthelezi hÀvdar att enbart mÀn kan lösa svÄra fall, och han hÄnar Damernas detektivbyrÄ i lokaltidningen pÄ det skÀndligaste vis. Mma Ramotswe tÀnker inte lÄta sÄdana pÄhopp stÄ oemotsagda!

Mma Makutsi behöver extrainkomster och gör iakttagelsen att mĂ€n saknar kunskaper i maskinskrivning. Hon Ă€r övertygad om att det beror pĂ„ att mĂ€n inte vĂ„gar lĂ€ra sig skriva maskin tillsammans med kvinnliga elever, för tĂ€nk om kvinnorna Ă€r bĂ€ttre Ă€n dem…

Mma Makutsi ser lösningen pÄ sina ekonomiska problem och startar en kvÀllskurs för mÀn! Skrivmaskinsskolan för mÀn blir en succé och leder Àven till en lika glÀdjande som ovÀntad upplevelse för Mma Makutsi.

Livets skafferi (Del 5)

Mma Ramotswe Àr fortfarande ogift, trots att hon sa ja till Mr J L B
Matekoni redan i slutet av boken Damernas detektivbyrÄ. Just nu undrar hon nÀr bröllopet ska bli av, men hon vill inte pressa sin tillkommande.

Han har nog med bekymmer Ă€ndĂ„. Inte minst tĂ€nker han pĂ„ den skrĂ€mmande frĂ„gan han fĂ„tt av Mma Potokwani, den nĂ„got framfusiga kvinna som förestĂ„r barnhemmet pĂ„ orten…Alexander McCall Smith bjuder Ă€n en gĂ„ng pĂ„ en vindlande, fantasifull, varmhjĂ€rtad berĂ€ttelse om Damernas detektivbyrĂ„ i Botswana.

Mma Ramotswe sÀtts pÄ prov och hon fÄr anvÀnda sin intuition för att lösa situationen. Som lÀsare kan man bara tacka och ta emot. HÀr Àr ytterligare ett bevis pÄ att bra berÀttade historier gÄr rakt in i hjÀrtat.

I muntra damers sÀllskap (Del 6)

Mma Ramotswe har mer att göra Àn vanligt pÄ Damernas detektivbyrÄ. Hon konfronteras med en inkrÀktare i sitt eget hem och blir förbryllad över en pumpa som mystiskt dyker upp pÄ hennes trappa. Hennes man, mr J.L.B. Matekoni, har ocksÄ fullt upp: En av lÀrlingarna bestÀmmer sig för att rymma med en Àldre, rik kvinna, Mma Ramotswes bil blir stulen och huset Matekoni hyr ut visar sig vara en illegal bar.

DĂ„ behövs det en detektiv som kan ordna upp saker och ting. Men Mma Ramotswe, som vanligtvis alltid Ă€r beredd att hjĂ€lpa till, har sina egna problem. NĂ„gon frĂ„n hennes förflutna har dykt upp och hotat att avslöja en hemlighet…

Alexander McCall Smith varma och inkÀnnande berÀttelser Àr oerhört populÀra i hela vÀrlden och i Sverige har över 600 000 böcker sÄlts. Damernas detektivbyrÄ planeras som TV-serie och frÄn och med mars 2007 anordnas resor till Mma Ramotswes Botswana.

Lycka och ett par blÄ skor (Del 7)

Sjunde boken om Damernas detektivbyrÄ

Mma Ramotswe stĂ€lls inför nya utmaningar! En kobra gömmer sig pĂ„ kontoret och hon har ett svĂ„rt utpressningsfall att lösa och dessutom – till allas förvĂ„ning – en diet att följa. Mma Makutsi, Mma Ramotswes assistent, ler i smyg nĂ€r Mma Ramotswe börjar banta. Hon har ofta tĂ€nkt pĂ„ hur Mma Ramotswes lilla vita skĂ„pbil lutar betĂ€nkligt Ă„t ena hĂ„llet nĂ€r Mma Ramotswe Ă€r ute och kör med sin man, mr J.L.B. Matekoni.

För att tĂ€nka pĂ„ annat Ă€n mat ger sig de bĂ„da damerna ut för att shoppa. Mma Mkutsi hittar de allra vackraste blĂ„ skor hon nĂ„gonsin har sett. Och de Ă€r dessutom alldeles lagom höga och mycket bekvĂ€ma att gĂ„ i. Eller? Lycka och ett par blĂ„ skor Ă€r den sjunde fristĂ„ende delen i serien om Damernas detektivbyrĂ„. Alexander McCall Smiths underbara berĂ€ttelser om livet i Botswana Ă€r mycket populĂ€ra i hela vĂ€rlden.

Den gode maken pÄ Zebra Drive (Del 8)

Nya utmaningar för Damernas DetektivbyrÄ

Mma Ramotswe pÄ Damernas detektivbyrÄ har inte en lugn stund. Och nu har hon dessutom -problem med bÄde sin man och sin sekreterare, Mma Makutsi. Mma Ramotswes man, mr J.L.B. Matekoni, vill ocksÄ bli detektiv. Han kanske Àr lite trött pÄ att bara laga bilar hela dagarna.

Men klarar han av att lösa ett fall precis lika bra som sin fru? Mma Makutsi Ä sin sida funderar över om hon verkligen behöver arbeta lÀngre nÀr hon snart ska gifta sig med sin rike fÀstman. Och nÀr Mma Ramotswe sÀger till henne en gÄng för mycket bestÀmmer sig Mma Makutsi för att packa sina saker och söka lyckan pÄ annat hÄll.

Damernas detektivbyrÄ har ocksÄ ett mycket knepigt fall att lösa: pÄ ett sjukhus har tre personer dött vid exakt samma tidpunkt i exakt samma sÀng tre fredagar i rad. Kan det vara nÄgot annat Àn slumpen som ligger bakom dessa dödsfall?

Miraklet pÄ Speedy Motors (Del 9)

Mma Ramotswe Àr tillbaka

Mma Ramotswe har aldrig tidigare tÀnkt pÄ att det skulle finnas nÄgon nackdel med att vara den mest vÀlkÀnda detektiven i Botswana. Inte förrÀn ett anonymt hotbrev anlÀnder till detektivbyrÄn dÀr hon och Mma Makutsi jobbar. Och Mma Ramotswes tro pÄ att alla mÀnniskor Àr goda skakas om rejÀlt.

Medan de försöker identifiera brevskrivaren har damerna flera andra fall att ta itu med, bland annat hjÀlper de en bortadopterad kvinna som vill hitta sin biologiska familj. Mr J.L.B. Matekoni dÀremot har fÄtt kontakt med en lÀkare som tror sig kunna hjÀlpa Motholeli, Mma Ramotswes och J.L.B. Matekonis adoptivdotter, sÄ att hon kan gÄ igen.

Han Àr beredd att betala mycket pengar och tror pÄ att ett mirakel ska kunna intrÀffa pÄ bilverkstan Speedy Motors.Alexander McCall Smith lever i Edinburgh med sin hustru Elizabeth. Han har skrivit över sextio böcker och i Sverige kÀnner vi honom som författaren till succéserierna om Damernas detektivbyrÄ och Filosofiska söndagsklubben.

Nyast pĂ„ svenska Ă€r böckerna om livet pĂ„ Scotland Street 44, en gata i Edinburgh.Övriga titlar i serien:Damernas detektivbyrĂ„, Giraffens tĂ„rar, Vackra flickors lott, Kalaharis skrivmaskinsskola för mĂ€n, Livets skafferi, I muntra damers sĂ€llskap, Lycka och ett par blĂ„ skor, Den gode maken pĂ„ Zebra Drive.

Tedags för normalt byggda damer (Del 10)

MMA RAMOTSWE konfronteras med det okĂ€nda nĂ€r hon fĂ„r i uppdrag att hitta en förrĂ€dare i ett fotbollslag. Hon lĂ€r sig att smĂ„ pojkars kunskap kan vara mycket vĂ€rdefull och hon fĂ„r dricka te i mĂ„nga frĂ€mlingars kök innan hon förstĂ„r hur allt hĂ€nger ihop. Mma Ramotswe tvingas ocksĂ„ komma över en stor personlig förlust samtidigt som hon fĂ„r stötta Mma Makutsi, som tror att hennes fĂ€stman ska överge henne….

Extra bekvÀmt pÄ Safariklubben (Del 11)

Mma Ramotswe och Mma Makutsi slÄr tvÄ flugor i en smÀll och Äker till ett safarilÀger, bÄde för att vila upp sig och för att lösa ett fall. Men, det dÀr med att vila upp sig kanske var att hoppas för mycket. Det safarilÀger de besöker Àr inte sÄ bekvÀmt som de skulle önska, och dessutom Àr det ju fullt av vilda djur dÀr.

Lördagens stora bröllopsfest (Del 12)

Äntligen Ă€r det dags för Mma Makutsis bröllop!

Damernas detektivbyrÄ har fÄtt i uppdrag att utreda ett kÀnsligt fall: nÄgon attackerar oskyldig boskap. Mma Ramotswe vill, som alltid, gÀrna ta de svagas sida i konflikter, och tvingas dÀrför tÀnka över regel nr 3 i sin instruktionsbok för privatdetektiver: ljug aldrig för en klient.

LÀrlingen Charlie har svÄra samvetsproblem och Mma Makutsi brottas med skoproblem och funderar pÄ om man verkligen kan berÀtta allt för sin blivande man.

Lördagens stora bröllopsfest Ă€r tolfte boken om Damernas detektivbyrĂ„.

“HĂ€rligt underhĂ„llande som alltid. LĂ€s och njut!”

Limpopos akademi för privatdetektiver (Del 13)

Mma Ramotswe sover normalt vÀldigt bra men plötsligt börjar hon drömma om en lÄng, frÀmmande man. Hon anar orÄd men Àr inte riktigt redo att ta tag i drömmens betydelse. Mma Makutsi Àr nygift och gÄr runt i sin egen bubbla av lycka men snart inser Àven hon att det hÀnder mÀrkliga saker omkring dem.

NĂ€r Mma Potokwani, en kvinna som arbetar för att skydda de svaga i Botswana, försvinner frĂ„n sitt jobb pĂ„ ett av stadens barnhem, anlitas Damernas detektivbyrĂ„ för att lösa fallet. Samtidigt dyker den lĂ„nga mannen frĂ„n Mma Ramotswes dröm upp – det Ă€r ingen mindre Ă€n Mr. Clovis Andersen, författare till en vĂ€lkĂ€nd bok om privatdetektivers arbete. Han erbjuder sig att hjĂ€lpa damerna med fallet och tillsammans arbetar de för att reda ut alla hĂ€rvor, skipa rĂ€ttvisa och Ă„terstĂ€lla ordningen.

Limpopos akademi för privatdetektiver Ă€r den trettonde boken om Damernas detektivbyrĂ„.

SmÄ skavanker pÄ skönhetssalongen (Del 14)

KOMMER SKÖNHETEN INIFRÅN?
Mma Ramotswe och Mma Makutsi upptÀcker att nÄgon osnygg figur sprider illasinnade rykten om en nyöppnad skönhetssalong för att driva verksamheten mot ruinens brant.

Men om tilltaget mot salongen Àr fult, Àr kÀrleken mellan detektivassistent Mma Makutsi och hennes make, Phuti Radiphuti, desto finare. Paret vÀntar nu sitt första barn, en stor hÀndelse som pÄverkar sÄvÀl slÀk-tingar som detektivbyrÄer.

SmĂ„ skavanker pĂ„ skönhetssalongen Ă€r den fjortonde boken om radarparet pĂ„ Damernas detektivbyrĂ„ – en humoristisk historia om skönhetsflĂ€ckar inom familjer och knepiga arv, kurser för moderna mĂ€n och olika sĂ€tt att tappa ansiktet.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!