LÀsordning: Böckerna om Saltön

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Det hÀr Àr ordningen pÄ Viveca lÀrns böcker om Saltön.

  • Midsommarvals
  • Hummerfesten
  • En fröjdefull jul
  • Sol och vĂ„r
  • VĂ€rmebölja
  • AprilvĂ€der

Midsommarvals

Under en solig och saltstÀnkt försommarvecka hinner tillvaron för sÄvÀl badgÀster som ortsbor i det lilla vÀstkustsamhÀllet Saltön förÀndras pÄ de mest oförutsedda sÀtt. HÀr möter vi bland mÄnga andra den unga Ànkan Sara som bytt miljö för att glömma men som inte fÄr vara ifred för uppvaktande kavaljerer; direktör MÄnsson som fÀrgar hÄret var femte vecka; hans blonda flickhustru Kristina som bockar av varje avklarad dag av Àktenskapet och tjocka Emily som en dag lÀmnar hem och man, gömmer bilen i ett hallonsnÄr och inleder en passionerad kÀrlekshistoria med den cykelsemestrande adjunkten Ragnar.Midsommarvals Àr en myllrande, mustig sommarsaga, full av fÀrgstarka karaktÀrer och fartfyllda förvecklingar.

Hummerfesten

Hummerfesten tar vid dÀr den hyllade Midsommarvals slutade, men kan lika gÀrna lÀsas fristÄende. Som alltid bjuder Viveca LÀrn pÄ en sprudlande lÀsfest dÀr situationskomiken samsas med ett inkÀnnande allvar. BadgÀsterna har flytt och friden verkar ÄterstÀlld i det lilla vÀstkustsamhÀllet Saltön. Fast skrapar man lite pÄ ytan Àr det inte mycket som Àr sig likt. Blomgrens fru Emily till exempel har ÄtervÀnt efter sitt Àktenskapliga snedsteg men beter sig inte alls som vanligt, och nu har hon dessutom börjat banta ihop med öns inflyttade polis! Johanna, som redan tÀnkt ut hur hon ska möblera Blomgrens villa, gör vad hon kan för att trösta. SjÀlv har hon övergivits av bÄde son och hyresgÀst, för den unga Ànkan Sara har flyttat in hos sin pensionerade passion MacFie. Och hur ska det bli med den traditionsenliga hummerfesten nÀr konservfabrikens nya vd Lizette har hyrt ut hamnmagasinet? Det Àr oro i luften pÄ Saltön nÀr de första hummertinorna kastas i sjön.

En fröjdefull jul

Med Midsommarvals och uppföljaren Hummerfesten slog Viveca LÀrn igenom som vuxenförfattare pÄ bred front. Med smittande humör och exakt fingertoppskÀnsla för vardagens drÄpligheter och den lilla mÀnniskans utsatthet fortsÀtter hon hÀr berÀttelsen om tjocka Emily, tobakshandlare Blomgren, Sara, Johanna och alla de andra invÄnarna i det lilla vÀstkustsamhÀllet Saltön. Det har nu blivit vinter och vÄra vÀnner Àr i full gÄng med julförberedelserna, och som vanligt blir ingenting som man tÀnkt sig.

Sol och vÄr

Det Àr vÄrvintersol pÄ Saltön och pÄ stranden samlas julgranar pÄ hög inför det traditionella pÄskbÄlet. Men i Göteborg möts Emily av en fruktansvÀrd syn: hennes café stÄr i lÄgor. SÄdan tur att polisen Christer alltid Àr redo med en varm famn och het pulversoppa. Samtidigt smider numera levnadsglade krögaren Kabben storstilade planer för Saltön ihop med konservfabrikens VD Lizette. Men de behöver pengar. Helst Emilys pengar. MacFie Àr sÄ lycklig med sin Sara att han bestÀmt sig för att flytta till Paris. Allt tobakshandlare Blomgren begÀr Àr lugn och ro, en snaps och en sillbit till pÄsk och vÀnliga mÀnniskor som bryr sig om honom. Men det verkar visst vara kört.

VÀrmebölja

Det Àr hett pÄ Saltön, dels för att det Àr den varmaste augusti i mannaminne, dels för att en pyroman hÀrjar i samhÀllet. Först brinner Saltö skola ner, sedan stÄr andra byggnader pÄ tur. Och alla misstÀnker alla. Den vid det hÀr laget stadgade och i princip nyktre alkoholisten Tommy hoppar in i sin gamla reporterroll, sÄ Lotten fÄr sköta hÀlsokostboden sjÀlv. Emily kÀnner inte igen sin exman, den gamla trÄkmÄnsen Thomas Blomgren. Han ser vild ut och ibland har han mÄlarflÀckar pÄ hÀnderna. Och hans cykel har setts utanför konstnÀrinnan Denise Johanssons hus. Hans-Jörgen har försÀkrat Magasinet mot brand och Baskermannen kÀnner sig hemlös om dagarna sedan Emily tagit över tobaksaffÀren och det Àr slut med att gratislÀsa herrtidningar. Och Kabbens krog Lilla Hunden fÄr konkurrens nÀr Johanna öppnar ostronbar pÄ Saltön. Dessutom Àr hon kÀr för första gÄngen i sitt lÄnga liv. Ostronfiskaren Bengt frÄn Kungshamn har sÄ oemotstÄndligt vita tÀnder. Till sin hjÀlp pÄ Crazy Cat fÄr hon Sara, trots att denna borde ha fullt upp med lilla nyfödda Selma. Men barnet har ju en far! Fast MacFie Àr inte lika road. Det brusar i öronen och knakar i knÀna och helst vill han umgÄs med katten Clinton i sin gamla trÀdgÄrd istÀllet för att byta blöjor. SÄ han anlitar en barnvakt. NÀr hans fÀrgstarka syster Gertrud anlÀnder med röd flÀta pÄ ryggen och hattaskar i hÀnderna vÀnder hon i ett huj uppochned pÄ Saltön. Alla herrar solar sig i Gertruds glans: Ica-handlaren, krögaren Kabben, brandmannen Odd, Ambassadören Philip, ja till och med gubbarna pÄ bÀnken.

AprilvÀder

AprilvĂ€der Ă€r Viveca LĂ€rns sjĂ€tte roman om invĂ„narna pĂ„ Saltön, det idylliska vĂ€stkustsamhĂ€llet dĂ€r tillvaron Ă€r lika ombytlig som vĂ€dret. SommargĂ€ster av alla de slag Ă€r ju ett nödvĂ€ndigt ont, med det hĂ€r? Invandrare! MacFie Ă€r död men livet gĂ„r trots allt vidare pĂ„ Saltön. Det Ă€r april — varannan minut skiner solen sommarvarmt pĂ„ klipporna, varannan minut snöar det. Och Kabben pĂ„ Lilla Hunden Ă€r bekymrad: var Ă€r alla hans trogna stamgĂ€ster? Svaret finns lĂ€ngre bort pĂ„ kajen, i Magasinet, dĂ€r Saltöns första invandrarfamilj öppnat restaurang Lycktan och serverar den bĂ€sta kebaben norr om Ankara. Gubbarna pĂ„ bĂ€nken fĂ„r massor att prata om, och det Ă€r Ă€ndĂ„ inget mot hur det blir nĂ€r Johannas styvson Ludvig anlĂ€nder och genast faller pladask för den turkiska flickan Sakine. Det Ă€r ingen ordning alls pĂ„ Saltön den hĂ€r vĂ„ren.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)