I den hÀr ordningen lÀser du Jussi Adler-Olsens serie Avdelning Q

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Den hÀr kriminalromanserien handlar om kriminalinspektör Carl MÞrck och hans avdelning Q vid polisen i Köpenhamn. Det finns bÄde humor och spÀnning i denna bokserie.

I den hÀr ordningen lÀser du böckerna i bokserien Avdelning Q:

Kvinnan i rummet (Del 1)

Kriminalinspektör Carl MÞrck Àr tillbaka pÄ jobbet efter en traumatisk hÀndelse dÀr han och tvÄ kollegor blivit nedskjutna. Ena kollegan dog och den andre Àr förlamad. Carl Àr oskadd men plÄgas av skuldkÀnslor gentemot sina kollegor.

Den unga och lovande politikern Merete Lynggaard försvinner spÄrlöst en vÄrdag 2002. Medierna kastar sig över fallet och börjar spekulera om allt ifrÄn sjÀlvmord och mord till kidnappning och frivilligt försvinnande. Polisen inleder snart en stor utredning lyckas inte hitta de skyldiga.

Carl MÞrck och hans assistent Hafez el-Assad fÄr ansvaret för utredningen av Merete Lynggaards försvinnande och snart börjar det hÀnda saker. De Àr en hÀnsynslös förbrytare pÄ spÄren. Kommer de att hitta galningen innan det Àr för sent?

FasanjÀgarna (Del 2)

Carl MÞrck pÄ Avelning Q, polisens cold case-avdelning, fÄr en ny mapp pÄ sitt bord: Är 1987 hittas ett syskonpar brutalt mördade i en sommarstuga. Polisens utredning pekar pÄ att mördaren finns bland en grupp unga internatskolelever, som kommer frÄn nÄgra av de rikaste familjerna i Danmark. Men bevisen Àr inte starka nog och utredningen lÀggs pÄ is.

Flera Är senare erkÀnner en av de misstÀnkta att han lÄg bakom morden. DÀrmed anses brottet vara uppklarat. Men nÀr Carl börjar grÀva i materialet upptÀcker han att nÄgot Àr galet.

Tillsammans med sin assistent Assad börjar Carl utreda kopplingen mellan den hemlösa Kimmie och tre av landets mÀktigaste mÀn. De letar desperat efter Kimmie eftersom hon har information som kan krossa dem. Kommer de att hitta henne? Och vill de verkligen det?

Flaskpost frÄn P (Del 3)

Ingen hade sett den repade gamla flaskan som stod i fönsterkarmen pĂ„ polisstationen i Wick i Skottland. Ingen hade lagt mĂ€rke till brevet eller undrat varför nĂ„gon skrivit “HjĂ€lp”.

NÀr Carl MÞrck och hans assistent Assad pÄ avdelning Q fÄr tag pÄ flaskposten tror de först att det handlar om nÄgra barns busstreck. Men nÀr de forskar vidare i det hela inser de att flaskposten Àr det enda livstecken man fÄtt frÄn tvÄ pojkar som fördes bort pÄ nittiotalet.

Vilka Àr pojkarna, vad har hÀnt med dem och varför har ingen anmÀlt dem saknade? Carl och Assad dras allt lÀngre in i en iskall kidnappares nÀt och de inser snart att tiden hÄller pÄ att rinna ut. Trots att mÄnga Är har gÄtt Àr kidnapparen fortfarande aktiv.

Journal 64 (Del 4)

Grymhet, tvĂ„ng och förnedring tillhörde vardagen pĂ„ kvinnohemmet pĂ„ ön SprogĂž. Dit kom Nete Hermansen – och hon trodde att hon lyckats ta sig dĂ€rifrĂ„n. En dag hinner hennes förflutna ikapp henne och det blir inledningen pĂ„ en av Avdelning Q:s hittills svĂ„raste utredningar. Vilka hemligheter finns i Netes förflutna? Vad var det egentligen som hĂ€nde med henne och mĂ€nniskorna omkring henne?

Snart gĂ„r det upp för Carl MĂžrck och hans assistenter Assad och Rose att fallet bara Ă€r en del av nĂ„got betydligt större. Det handlar om fruktansvĂ€rda övergrepp – som fortfarande pĂ„gĂ„r. Samtidigt fĂ„r Carl MĂžrck problem pĂ„ det privata planet nĂ€r han blir misstĂ€nkt för mordet pĂ„ sin farbror.

Marcoeffekten (Del 5)

“VĂ€rldens trĂ„kigaste dag”, stod det i en tidning om den 11 april 1954. Men frĂ„gar man pojken Marco sĂ„ var den 11 april 1954 vĂ€rre Ă€n sĂ„, den var snarare liktydig med Hitlers födelsedag. För den 11 april 1954 föddes Zola, mannen som Ă€r Marcos farbror, som med cynisk kyla bryter ner och utnyttjar mĂ€nniskor i sin nĂ€rhet, och tvingar klanens medlemmar in i kriminalitet.

Marco Àr snabbtÀnkt och lÀrs snabbt upp till tiggare, ficktjuv och inbrottstjuv. Men han hatar sitt liv och allt det Zola stÄr för. Och nÀr han förstÄr att familjen vill göra honom till krympling ser han ingen annan utvÀg Àn att rymma sÄ lÄngt bort han kan.

NÄgra mÄnader efter sin rymning upptÀcker han nÄgot Ànnu vÀrre. Han fÄr se en affisch med ett foto av en man som Àr saknad, en man som han sett ligga död i nÀrheten av sitt eget hem. Den vetskapen kan ge Marco chansen att göra upp med Zola och resten av klanen, inklusive hans egen far. Men det Àr ocksÄ en vetskap som utgör en fara för hans eget liv.

Den grÀnslöse (Del 6)

En telefonsignal skÀr genom kÀllaren i Köpenhamns polishus och vÀcker kriminalinspektör Carl MÞrck frÄn den sedvanliga morgonluren med fötterna pÄ skrivbordet. NÀr Carl förstÄr att kollegan frÄn Bornholm vill ha Avdelning Q:s hjÀlp med ett gammalt hopplöst fall blir han genast avvisande. I andra Ànden av trÄden lÀggs luren tyst pÄ. NÄgra fÄ timmar senare stÄr det klart att konsekvenserna av Carls kallsinnighet varit katastrofala.

Tillsammans med kollegorna Assad, Rose och Gordon dras Carl in i utredningen av en sjutton Är gammal tragedi. En ung livsglad kvinna försvann frÄn en folkhögskola pÄ Bornholm och hittades död hÀngande i ett trÀd nÄgra kilometer dÀrifrÄn.

För den skeptiskt lagde Carl blir det mystiska fallet sĂ€rskilt svĂ„rt att finna reda i. Efterforskningarna leder till en soldyrkande sekt pĂ„ Öland och en manipulatör med jĂ€rnvilja som inte skyr nĂ„gra medel för att skydda sig sjĂ€lv och de sina.

Selfies (Del 7)

Avdelning Q hÄller som vanligt till i Köpenhamnspolisens kÀllarrum, men stÄr nu inför stora utmaningar. Dels vad gÀller arbetet, men ocksÄ pÄ det personliga planet.

Gruppens sammanhÄllande lÀnk Rose har nÀmligen sjunkit ner i en psykos vars trÄdar leder lÄngt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet dÀr ett grymt brott kan ha begÄtts.

Det har kommit ledningen till kĂ€nna att uppklarningsstatistiken för Avdelning Q ligger lĂ„ngt under det förvĂ€ntade. Utan Roses hjĂ€lp mĂ„ste de tre Ă„terstĂ„ende medlemmarna – den karismatiske ledaren Carl MĂžrck, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon – kĂ€mpa för att övertyga dem om att de ska fĂ„ fortsĂ€tta sitt arbete.

Samtidigt hittas en Àldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt pÄ unga kvinnor, medan nya brott planeras pÄ en helt annan plats. Har hÀndelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt nÄgonstans?

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!