I den hÀr ordningen lÀser du Jan Guillous serie Arn

BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Böckerna om Arn Magnusson utspelar sig under mitten av 1100-talet. Vi fÄr följa Arns barndom i VÀstergötland och vÀgen till det heliga landet dÀr han blir en högt uppsatt tempelriddare.

VĂ€gen till Jerusalem

VÀgen till Jerusalem Àr första delen i en trilogi frÄn korstÄgstid. Det Àr en storartad historisk roman med kraft och must och episk bredd som tÄl att jÀmföras med de klassiska föregÄngarna i genren.

Detta Àr berÀttelsen om hur Arn, sedan han blivit moderlös, tas om hand av cisterciensermunkarna vid Varnhems kloster och av dem gÄr den yppersta av sin tids andliga och vÀrldsliga bildning. Av den vÀldige broder Guilberg de Beaune lÀr han sig ocksÄ hantera bÄge och svÀrd som en riddare utan fruktan och tadel.

Ty cisterciensermunkarna har förstÄtt att Arn nog inte Àr Àmnad att bli en klosterbroder utan skulle kunna göra mera nytta som en Krsiti stridsman och trons försvarare i Det helgia landet.

Tempelriddaren

Arn Àr 27 Är och redan en Àrrad veteran bland korsfararna i Det heliga landet. Mycket har han hunnit lÀra sig under de tio Är som gÄtt sedan han red bort frÄn ArnÀs i VÀstergötland för sin tjugoÄriga botgöringstjÀnst i Palestina. Den trosvissa övertygelse om uppdragets rÀttfÀrdighet som den 17-Ärige rekryten hade vid sin ankomst till korsfararriket har fÄtt sig mÄnga törnar.

Och nu, som borgherre i garnisonen i Gaza och med uppdraget att upprĂ€tthĂ„lla lag och ordning i trakten, fĂ„r han allt oftare erfara att han har mera besvĂ€r med de nyanlĂ€nda korsfararna – som antingen styrs av överdrivet kristet nit eller alltför ohöljd plundringslust – Ă€n med landets luttrade urinvĂ„nare.

Riket vid vÀgens slut

Året Ă€r 1192 nĂ€r Arn Magnusson efter tjugo Ă„rs botgöringstjĂ€nst Ă„tervĂ€nder till VĂ€stra Götaland. DĂ€r rĂ„der tillfĂ€llig fred i vĂ€ntan pĂ„ det stora avgörandet. Arn Ă€r en av mĂ„nga tusen förlorare i det Heliga Landet. Med sig hem för han kunskap och invandrare som blir förutsĂ€ttningen för en helt ny tid över hela Europa, och som av det lilla bondelandet VĂ€stra Götaland skapar det nya konungariket Sverige.

Men riddare Arn och hans Àlskade Cecilia, som nu sköter all ekonomi och handel pÄ Riseberga kloster, riskerar att störta landet i kaos och krig eftersom de bÄda Àr förvissade om att kÀrleken Àr större Àn politiken.

Arvet efter Arn

Arvet efter Arn Àr en vacker och blodig riddarsaga dÀr marken skÀlver under dundrande hÀsthovar och skummet yr om korsfararnas fartygsbogar pÄ vÀg österut. Det Àr ocksÄ berÀttelsen om förlorad kÀrlek som en del av maktens höga pris.

Detta Àr en fristÄende fortsÀttning pÄ Jan Guillous trilogi om riddare Arn Magnusson. Trilogin har pÄ bara nÄgra Är sÄlt i över 1 miljon exemplar i Sverige. Böckerna Àr under utgivning i de nordiska lÀnderna samt i Holland, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien och England.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!