Ordning: Karin Wahlbergs bokserie om Claes Claesson

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

HÀr Àr ordningen pÄ Karin Wahlbergs deckarserie om kriminalkommissarie Claes Claesson.

Sista jouren

NÀr lÀkaren Veronika Lundborg-Westman cyklar till arbetet en vanlig torsdagsmorgon i mars kan hon knappast ana vad som kommer att ske. Men sÄ hittar hon sin kollega, kirurgen Maria Kaahn, död i personalduschen, och allt förÀndras i ett slag. En obehaglig, tryckt stÀmning sprider sig över hela lasarettet.

Personalen kÀnner sig redan pressad till följd av stress, personalbrist och nedskÀrningar, och snart börjar spekulationerna. Var det verkligen en olycka? Karin Wahlberg, sjÀlv lÀkare, debuterar nu med en initierad och spÀnnande kriminalroman i sjukhusmiljö.

Hon som tittade in

Livet pÄ polisstationen i den lilla sydsvenska staden gÄr sin gilla gÄng, utom för kommissarie Claes Claesson som kÀnner en viss oro inför att pÄ gamla dar bli pappa för första gÄngen. Men han fÄr annat att tÀnka pÄ nÀr en lÀkare omkommer efter att ha blivit pÄkörd under en skidtur. Det som först verkar vara en tragisk olyckshÀndelse visar sig mer komplicerat nÀr en av mannens före detta arbetskamrater hittas mördad.

Kan det vara en slump att tvÄ personer knutna till sjukhuset avlidit inom sÄ kort tid? LÄngsamt klarnar bilden för Claes Claesson och hans kolleger, men nÀr de vÀl kommer gÄtans lösning pÄ spÄren Àr det brÄttom om ett nytt mord ska kunna förhindras.

Efter succédebuten Sista jouren kommer nu lÀkaren Karin Wahlberg med ytterligare en kriminalroman. Med sÀllsynt skÀrpa skildras vanliga mÀnniskors vardagsproblem och glÀdjeÀmnen i en spÀnnande mordhistoria.

Ett fruset liv

En grĂ„kall novemberdag hittas en ung kvinna flytande i vassen vid en ödslig strand. Hon Ă€r mördad, men trots att hon varit död en tid verkar ingen ha saknat henne. Vem var den unga Malin egentligen? Och vem Ă€r mannen hon skriver om i sin hemliga dagbok?: “Detta Ă„r slutar bra. Jag har fĂ„tt en vĂ€n. Kanske mer Ă€n en vĂ€n?”

NÀr kriminalkommissarie Claes Claesson börjar nysta i historien visar det sig snart att trÄdarna leder till ett antal helt vanliga mÀnniskor i den lilla sydsvenska staden. Men ÀndÄ Àr det nÄgot som inte stÀmmer. Att kommissarien sjÀlv Àr nybliven smÄbarnspappa och dessutom rÄkat ut för sitt livs första ryggskott gör inte tillvaron mindre komplicerad.

Flickan med majblommorna

NÀr Karin Wahlberg Äterkommer med den fjÀrde boken om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans kollegor kopplas greppet direkt. Ett osedvanligt brutalt överfall har Àgt rum i en tvÀttstuga. Offret Àr en gammal dam och nÀr hon efter ett par dagar avlider fÄr brottsrubriceringen Àndras frÄn misshandel till mord.

Spekulationerna tar genast fart: Är det en galen tvĂ€ttstugemördare lös? Var det en slump att just Doris VĂ€stlund blev mördarens första offer eller fanns det dolda sidor i hennes till synes ordinĂ€ra bakgrund? Eller har mordet nĂ„got med de infekterade konflikterna i hyreshuset att göra? Utredningen leds av Louise Jasinski som vikarierar för den förĂ€ldraledige Claes Claesson.

Polisen famlar lĂ€nge i mörkret. Kan möjligen den lilla flicka som sĂ„lt majblommor i huset den aktuella kvĂ€llen ha sett nĂ„got? Att hon döljer nĂ„got Ă€r tydligt, men vad? Men sĂ„ gör Claes Claesson ett blodigt fynd, och en förtvivlad mamma anmĂ€ler sin dotter försvunnen…

Flickan med majblommorna Àr Ànnu en stark och vÀlskriven kriminalroman dÀr Karin Wahlberg skickligt förenar skildringen av vanliga mÀnniskors tillvaro med en spÀnnande mordgÄta.

Blocket

W&W:s egen deckardrottning Ă„tervĂ€nder till sjukhusmiljön – denna gĂ„ng fĂ„r vi följa jakten pĂ„ en mördare i de vindlande mörka korridorerna pĂ„ Lunds universitetssjukhus …

En kvÀll pÄ hemvÀg genom fridfulla villakvarter blir Cecilia, Veronicas dotter, brutalt nedslagen. Medan Veronica vakar vid hennes sida, hittas en man strypt i en stÀdskrubb pÄ det vÀldiga sjukhuset i Lund, kallat Blocket.

Claes Claesson försöker i samarbete med lundapolisen nysta i den mördade mannens förflutna, dÄ den idylliska staden skakas av Ànnu ett vÄldsdÄd. En av Cecilias tidigare rumskamrater hittas död och vÄldtagen i sin bostad.

Kan det finnas nÄgot samband mellan de till synes sÄ olika brotten? Och vad Àr det egentligen som pÄgÄr i den krets av unga lÀkare dÀr sÄvÀl Cecilia som hennes tidigare rumskamrater rört sig?

Tröstaren

Karin Wahlbergs lÀsare kommer inte att bli besvikna nÀr de fÄr Tröstaren i sin hand. I den sjÀtte spÀnningsromanen om kriminalkommissarie Claes Claesson och lÀkaren Veronika Lundborg Àr det Äterigen sjukhusmiljön som gÀller, och som initierad skildrare av den Àr Karin Wahlberg en obestridlig mÀstare.

En kvinna vandrar hemÄt genom det fridfulla Oskarshamn efter en kvÀll med sina vÀninnor. Plötsligt hör hon nÄgon som jÀmrar sig inne bland skuggorna pÄ kyrkogÄrden. NÀr hon tar upp mobilen för att kalla pÄ hjÀlp tornar en gestalt upp sig framför henne och hon kÀnner en brÀnnande smÀrta i magen. SÄ blir allt mörkt.

Veronika Lundborg har jouren nÀr den skottskadade kvinnan kommer in och operationen ser ut att bli framgÄngsrik. Men bara nÄgra timmar senare hittas kvinnan död i sin sjukhussÀng.

Veronika anmĂ€ls till SjukvĂ„rdens hĂ€lso- och ansvarsnĂ€mnd – kan hon ha gjort en felbedömning som kostat kvinnan livet, eller ligger det nĂ„got betydligt mer bestialiskt bakom dödsfallet?

Karin Wahlberg, född 1951 och bosatt i Lund, har alltsedan debuten med Sista jouren (2001) etablerat sig som en av Sveriges mest lÀsta författare av spÀnningslitteratur. Böckerna om Claes Claesson och Veronika Lundborg har alla toppat bÀstsÀljarlistorna och belönats med sÄvÀl silver- som guldpocketpriser.

Vid sidan av författarskapet Àr Karin Wahlberg verksam som lÀkare vid Universitetssjukhuset i Lund.

Matthandlare Olssons död

En man sitter pÄ dÀcket pÄ en fÀrja utanför Istanbul. Han lutar sig mot relingen och njuter av de varma vindarna. Han Àr en lagom rund man i sina bÀsta Är och han Àr inte beredd pÄ att dö.

Det brutala mordet pĂ„ en svensk matthandlare pĂ„ affĂ€rsresa i Turkiet blir upptakten till en historia om en okĂ€nd dotter, en exklusiv matta och – sjĂ€lvfallet, nĂ€r det Ă€r Karin Wahlberg som skriver – om den vardag och de drömmar som mĂ€nniskorna vi möter under berĂ€ttelsens gĂ„ng bĂ„de brottas med och hĂ€mtar kraft ur för att hantera den onda brĂ„da död som drabbat dem.

Kriminalkommissarie Claes Claesson som Ă€r nybliven tvĂ„barnsfar och borde vara hemma och ta hand om sin vĂ€xande familj nĂ€r han brĂ„dstörtat tvingas ivĂ€g till Istanbul för att grĂ€va i en mördad matthandlares förflutna. Eller tvingas och tvingas, Turkiet har han alltid varit nyfiken pĂ„, men det dĂ„liga samvetet gnager …

ÖverlĂ€kare Veronica Lundborg tackar visserligen sin lyckliga stjĂ€rna för att förlossningen gick vĂ€gen den hĂ€r gĂ„ngen ocksĂ„, och visst unnar hon Claes en spĂ€nnande utlandsresa, men lite tungt Ă€r det Ă€ndĂ„ att vara nyförlöst och ensam hemma med tvĂ„ smĂ„flickor. Skönt Ă€ndĂ„ att inte vara pĂ„ jobbet, enligt ryktena frodas intrigerna pĂ„ lasarettet.

Carl-Ivar Olsson, den vÀnlige och snart pensionsfÀrdig matthandlaren i Oskarshamn, vem skulle vilja mörda honom? Blev han rÄnmördad eller ligger det nÄgot mer intrikat motiv bakom hans tragiska död?

Annelie Daun, matthandlarens systerdotter tillika medhjÀlpare i butiken, Àr förtvivlad över sin morbrors död. Inte blir tillvaron enklare nÀr hon kommer Carl-Ivars mörka hemlighet pÄ spÄren.

Matthandlare Olssons död Àr Karin Wahlbergs sjunde bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg, överlÀkare pÄ Oskarshamns lasarett.

Glasklart

Hilda Glas Àr snart fÀrdig lÀkare och har Äterkommit till sin hembygds trakter för att göra AT-tjÀnst pÄ Oskarshamns lasarett.

VÀl dÀr inser Hilda att hon kanske undermedvetet dragits till det sjukhus dÀr hennes mamma avled och nÀr hon rÄkar komma över sin mors journal inser hon att hon mÄste ta tag i sin outredda bakgrund. Vad var det för mystisk sjukdom som tog moderns liv och var hennes pappas död verkligen en olycka?

Claes Claesson har Äkt till den lilla glasbruksorten Hjortfors med familjen för trivsamt och traditionsenligt valborgsmÀssofirande. TrÀngseln runt majbrasan tilltar och stÀmningen stiger.

Men idyllen rÀmnar hastigt och mycket olustigt nÀr man plötsligt kÀnner doften av brÀnt kött och i ljuset frÄn lÄgorna urskiljs sÄ en makaber syn: en död manskropp.

Glasklart Àr Karin Wahlbergs Ättonde bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg, överlÀkare pÄ Oskarshamns lasarett.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!