Böckerna om Arn Magnusson utspelar sig under mitten av 1100-talet. Vi får följa Arns barndom i Västergötland och vägen till det heliga landet där han blir en högt uppsatt tempelriddare.
1. Vägen till Jerusalem
Vägen till Jerusalem är första delen i en trilogi från korstågstid. Det är en storartad historisk roman med kraft och must och episk bredd som tål att jämföras med de klassiska föregångarna i genren.
Detta är berättelsen om hur Arn, sedan han blivit moderlös, tas om hand av cisterciensermunkarna vid Varnhems kloster och av dem går den yppersta av sin tids andliga och världsliga bildning. Av den väldige broder Guilberg de Beaune lär han sig också hantera båge och svärd som en riddare utan fruktan och tadel.
Ty cisterciensermunkarna har förstått att Arn nog inte är ämnad att bli en klosterbroder utan skulle kunna göra mera nytta som en Krsiti stridsman och trons försvarare i Det helgia landet.
2. Tempelriddaren
Arn är 27 år och redan en ärrad veteran bland korsfararna i Det heliga landet. Mycket har han hunnit lära sig under de tio år som gått sedan han red bort från Arnäs i Västergötland för sin tjugoåriga botgöringstjänst i Palestina. Den trosvissa övertygelse om uppdragets rättfärdighet som den 17-årige rekryten hade vid sin ankomst till korsfararriket har fått sig många törnar.
Och nu, som borgherre i garnisonen i Gaza och med uppdraget att upprätthålla lag och ordning i trakten, får han allt oftare erfara att han har mera besvär med de nyanlända korsfararna – som antingen styrs av överdrivet kristet nit eller alltför ohöljd plundringslust – än med landets luttrade urinvånare.
3. Riket vid vägens slut
Året är 1192 när Arn Magnusson efter tjugo års botgöringstjänst återvänder till Västra Götaland. Där råder tillfällig fred i väntan på det stora avgörandet. Arn är en av många tusen förlorare i det Heliga Landet. Med sig hem för han kunskap och invandrare som blir förutsättningen för en helt ny tid över hela Europa, och som av det lilla bondelandet Västra Götaland skapar det nya konungariket Sverige.
Men riddare Arn och hans älskade Cecilia, som nu sköter all ekonomi och handel på Riseberga kloster, riskerar att störta landet i kaos och krig eftersom de båda är förvissade om att kärleken är större än politiken.
4. Arvet efter Arn
Arvet efter Arn är en vacker och blodig riddarsaga där marken skälver under dundrande hästhovar och skummet yr om korsfararnas fartygsbogar på väg österut. Det är också berättelsen om förlorad kärlek som en del av maktens höga pris.
Detta är en fristående fortsättning på Jan Guillous trilogi om riddare Arn Magnusson. Trilogin har på bara några år sålt i över 1 miljon exemplar i Sverige. Böckerna är under utgivning i de nordiska länderna samt i Holland, Tyskland, Italien, Frankrike, Spanien och England.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022