10 bÀsta böckerna som utspelar sig i Marocko

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Marocko – ett av de mest exotiska, gĂ„tfulla och livfulla lĂ€nderna pĂ„ planeten – har lĂ€nge vĂ€djat till författare, dras in av en blandning av historia, extraordinĂ€ra landskap och starkt hĂ„llna andliga övertygelser. Oavsett om din smak Ă€r fiktion, biografi eller historia finns det en bok som passar.

Det hÀr Àr vÄr lista över de 10 bÀsta böckerna som utspelar sig i Marocko. Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att fastna för!

Lords of the Atlas av Gavin Maxwell

Denna fascinerande bok berÀttar den sanna historien om Madini och Thami El Glaoui, som störtade den regerande sultanen i Marocko 1896 och styrde landet i över femtio Är.

En fantastisk lÀsning för alla som Àr intresserade av Marockos nyare historia, El Glaouis Àr otroliga figurer; del gangsters mobsters, del ostentatious charmers, med rikedom och stil av indiska maharajahs.

En unik inblick i landet under 1900-talets första hÀlft.

Hideous Kinky av Esther Freud

En extraordinÀr sjÀlvbiografi som kartlÀgger Freuds barndomsÄr i Marocko, nÀr hennes mamma bestÀmmer sig för att lÀmna konventionerna i Londons liv och uppleva nÄgot annat genom att resa till Nordafrika.

Esther, fem, och hennes syster, sju, lÀmnas fria att ströva omkring i souk och basarer och hennes Àventyr berÀttas i hennes barndomsröst och uttrycker bÄde de extraordinÀra upplevelser hon genomgÄr och hennes lÀngtan efter ett mer avgjort, konventionellt liv.

The Caliph’s House av Tahir Shah

Precis som Esther Freuds mor, flyttar Shah till Marocko för att undkomma det som har blivit en förödande London-existens och tar med sig sin fru och tvÄ barn.

De köper ett vandrande hus i utkanten av Casablanca, och boken Ă€r en varm och engagerande titt pĂ„ hur de lĂ„ngsamt Ă„terstĂ€llde kalifens hus till sin tidigare Ă€ra, hjĂ€lpte – och hindrade – av byggare, trĂ€dgĂ„rdsmĂ€stare, arkitekter och Jinns, eller spritdrycker. , som ocksĂ„ ockuperar huset.

Hope and other Dangerous Pursuits av Laila Lalami

En inblick i samtida Marocko och vad som driver de som gör den farliga korsningen frÄn Tanger till Spanien i ett försök att starta nya liv. Lalami berÀttar fyra olika historier; Halima och Faten, som bÄda flyr frÄn mÀn som försöker kontrollera sina liv, Aziz, som mÄste lÀmna sin hÀngivna hustru för att hitta arbete och Murad, en utbildad man som har minskat till hustling i Tanger-slummen.

The Saffron Trail av Rosanna Ley

NÀr Nells Àlskade mamma dör kÀmpar hon för att hantera sorgen och med ett Àktenskap som verkar sakta sönderfalla.

Hon bestÀmmer sig för att ta en resa till Moroco, dÀr hon möter Amy, en amerikansk fotograf som försöker avslöja en familjehemlighet.

Tillsammans gÄr de ut pÄ en kÀnslomÀssig resa genom gatorna i Marrakech och bortom för att upptÀcka sanningen i bÄda deras förflutna.

The Spider’s House av Paul Bowles

Den hÀr boken ligger i Fez under kampen för oberoende frÄn fransk kolonialstyre pÄ 1950-talet och berÀttar historien om de enda fyra engelsktalande besökarna kvar pÄ ett hotell i Fez nÀr upproret nÄr kokpunkten.

Deras karaktÀrer avslöjas genom deras interaktion med Amar, en 15-Ärig muslimsk pojke, och kombinerar oroande insikter i var och en av deras personliga historier och en detaljerad redogörelse för den politiska scenen vid den tiden.

The Tangier Diaries av John Hopkins

En fascinerande inblick i den glamoröst louche vÀrlden av 1960-talet Tanger, sett med ögonen pÄ romanförfattaren John Hopkins, som bodde i staden i tjugo Är.

Boken kombinerar detaljer om glittrande fester, med karaktÀrer sÄ olika som Rudolf Nureyev och Joe Orton, med resor in i öknen och beskrivningar av traditionella sufi-ritualer.

En utsökt inblick i ett extraordinÀrt litterÀrt liv.

The Heat of Betrayal av Douglas Kennedy

NÀr Robin reser till Marocko med sin man, tror hon att det Àr hÀr hon Àntligen kommer att bli gravid och förstÀrker sitt Àktenskap med Paul.

Men nÀr han försvinner och hon befinner sig den frÀmsta misstÀnkta i polisutredningen avslöjas lÄngsamt allt hon trodde Àr sant som en lögn.

Robins beslutsamhet att ta reda pÄ vad som hÀnde med Paul tar henne frÄn Marrakech till Casablanca och de stora utrymmena i Sahara-öknen.

A House in Fez av Susanna Clarke

En annan bok om att köpa och restaurera ett hus i Marocko, men Clarkes berÀttelse om hennes och mans spontana beslut att köpa en riad tar en helt annan vÀndning till Tahir Shahs upplevelser i Casablanca.

I sin tur kombinerar boken frustrerande, Ängestinducerande, spÀnnande och i slutÀndan enormt givande verklighet att försöka ÄterstÀlla ett hus i en sÄdan frÀmmande kultur med fascinerande insikter i det traditionella marockanska livet.

What Lies Within av Annabelle Thorpe

En utforskning av expatkulturen i dagens Marrakech och klyftan mellan dem som antar Marocko som sitt eget och de som Àr födda dÀr.

BerÀttelsen fokuserar pÄ Paul och Freya, ett gift par vars rika universitetsvÀn, Hamad, erbjuder dem jobbmöjligheter i staden nÀr han inser att deras Àktenskap Àr i trubbel.

Vad som bör vara en ny start börjar snart driva dem isÀr, eftersom Paul och Freya börjar uppleva Marrakech pÄ mycket olika sÀtt.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!