I den hÀr ordningen lÀser du Henning Mankells böcker om Wallander

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Wallander böckerna i rÀtt ordning

Böckerna om Kurt Wallander har blivit vÀldigt populÀra och flera filmer har gjorts baserat pÄ böckerna frÄn Henning Mankell.  Böckerna handlar om en poliskommissarie frÄn Ystad och man fÄr följa med i lösandet av flera mordfall.  Böckerna lÀser man i kronologisk ordning.

Mördare utan ansikte (1991)

Henning Mankell fick idén att skriva om kriminalkommissarie Kurt Wallander nÀr frÀmlingsfientligheten var pÄ frammarsch i Sverige. Nu, 25 Är senare, Àr böckerna mer aktuella Àn nÄgonsin. Leopard Äterlanserar den folkkÀra romansviten för att den ska nÄ nya generationer av lÀsare och ÄterupptÀckas av de gamla.

En natt i januari mördas Maria och Johannes Lövgren, ett Àldre bondepar i SkÄne. Innan kvinnan avlider yttrar hon ordet utlÀndsk. NÄgon tid senare brinner stadens flyktingförlÀggning och en somalisk flykting blir mördad. Kommissarie Wallander tar upp kampen mot den hÀnsynslöse mördaren.

Hundarna i Riga (1992)

De bÄda mÀnnen hade kostym och slips. De lÄg omslingrade som om de hade försökt skydda varandra frÄn den oundvikliga slutet. TvÄ döda mÀn i en rÀddningsflotte. Vilka Àr de? Var kommer de ifrÄn? Varför har de flutit i land vid den skÄnska kusten? Kommissarie Wallander och kans kollegor vid Ystadpolisen mÄste söka svaret.

SpĂ„ren pekar mot Baltikum och den svenska polisen fĂ„r hjĂ€lp av en lettisk kollega, den nĂ€rsynte, kedjerökande major Karlis Liepa. NĂ€r Liepa sjĂ€lv mördas tvingas Wallander Ă„ka till Riga för att försöka lösa fallet. HĂ€r inser han att han dragits in i ett spel han inte behĂ€rskar. Inte kan kontrollera. Skuggorna frĂ„n det förflutna vilar tungt över Lettland. Är de poliser som Wallander samarbetar med hans vĂ€nner eller Ă€r de en del av konspirationen?

Den vita lejoninnan (1993)

En kvinna försvinner frÄn sitt hem i Ystad. Samtidigt planerar en grupp fanatiska boer i Sydafrika ett attentat mot en ledande politiker för att stoppa demokratiseringsprocessen. Kriminalkommissarie Kurt Wallander kopplas in pÄ fallet med den försvunna mÀklaren. Hon Àr till synes lyckligt gift, har tvÄ barn och tillhör metodistkyrkan. Men det visar sig att hon har blivit brutalt mördad och man hittar ett avskuret svart finger pÄ brottsplatsen. NÀr Wallander skönjer sambanden med konspirationen i Sydafrika vÀxer hans kÀnsla av otillrÀcklighet. Nu ligger hundratusentals mÀnniskors ödeni hÀnderna pÄ kriminalkommissarien frÄn Ystad.

Mannen som log (1994)

En grÄkall eftermiddag i södra SkÄne. Dimman ligger tÀt över slÀtten nÀr advokat Torstensson fÀrdas hem till Ystad i sin bil. Plötsligt skymtar han mitt pÄ vÀgen en mÀnniska fastspÀnd pÄ en stol. NÀr han i sista stund fÄr stopp pÄ bilen fÀller ett fruktansvÀrt slag honom till marken. Samtidigt vankar Kurt Wallander fram och Äter lÀngs en dyster sandstrand pÄ Skagen. Han Àr deprimerad, utbrÀnd och har bestÀmt sig för att avsluta sin karriÀr som polis. Advokat Torstenssons död tvingar Wallander att tÀnka om. Snart Àr han inblandad i en hÀrva av ekonomisk brottslighet pÄ högsta nivÄ och hans motstÄndare Àr en man som intehindras av nÄgra moraliska skrupler.

VillospÄr (1995)

Sommaren 1994 Àr den varmaste i mannaminne. Men för kriminalkommissarie Kurt Wallander i Ystad bryts sommarstiltjen av att en ung kvinna brÀnner sig till döds i en rapsÄker. Strax dÀrpÄ slÄr en seriemördare till med en rad allt mer bestialiska mord. Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgÄngsrik konsthandlare och en vanlig smÄtjuv? Varför skalperar mördaren sina offer? IngÄr den unga kvinnan i mönstret?

Den femte kvinnan (1996)

En stjĂ€rnklar septembernatt ger sig en stillsam Ă€ldre herre ut för att följa flyttfĂ„glarnas avfĂ€rd frĂ„n SkĂ„ne. Men han snubblar pĂ„ stigen och faller i en infernaliskt gillrad fĂ„ngstgrop pĂ„ sina Ă€gor. NĂ€r Kurt Wallander hittar honom hĂ€nger han spetsad till döds pĂ„ skarpvĂ€ssade bambupĂ„lar, omsvĂ€rmad av krĂ„kor. Kort efterĂ„t försvinner en blomsterhandlare spĂ„rlöst. Även han hittas avrĂ€ttad ute i skogen. Vad Ă€r det som drabbar dessa försynta herrar? Vilka Ă€r de egentligen? Kurt Wallander och hans kollegor förstĂ„r snart att dĂ„den handlar om vĂ€lriktad hĂ€mnd. Men den de jagar Ă€r en minutiöst förberedd mördare som medlĂ€tthet lurar in sina förföljare pĂ„ fel spĂ„r.

Steget efter (1997)

Tre ungdomar stĂ€mmer möte i en undanskymd glĂ€nta pĂ„ Österlen. De byter om för att i sommarnatten utföra sina hemliga rollspel. Men bakom ett trĂ€d vĂ€ntar nĂ„gon som ger deras fest ett makabert slut. PĂ„ polishuset i Ystad rĂ„der sommarstiltje. Kurt Wallander kĂ€mpar med sina föresatser om att börja leva ett hĂ€lsosamt liv. Plötsligt hittas en polisman mördad. De enda ledtrĂ„darna Ă€r ett par fotografier; ett pĂ„ nĂ„gra ungdomar i historiska klĂ€der och peruker, och ett pĂ„ en mystisk kvinna.

BrandvÀgg (1998)

En taxichaufför blir brutalt mördad. Förövarna Ă€r tvĂ„ unga flickor som genast grips, men en av dem lyckas rymma och försvinner spĂ„rlöst. NĂ„gra dagar senare tar en man en kvĂ€llspromenad. Han stannar vid en bankomat. En nattvakt hittar honom senare död pĂ„ asfalten med kontoutdraget i handen. Strax efterĂ„t intrĂ€ffar ett strömavbrott som mörklĂ€gger en stor del av SkĂ„ne. NĂ€r reparatören letar efter orsaken gör han en fruktansvĂ€rd upptĂ€ckt 
 Kurt Wallander, som leder utredningen av mordet taxichauffören, förstĂ„r efter hand att alla dessa hĂ€ndelser pĂ„ nĂ„got sĂ€tt hĂ€nger samman. Men hur?

Pyramiden (1999)

I den hÀr delen tar berÀttelsen ett steg tillbaka. Historien börjar 1969 nÀr Wallander Àr en 21-Ärig patrullerande ordningspolis och slutar 1989. Den ger nÄgra av de viktigaste nycklarna till personen Wallander.

Innan frosten (2002)

PÄ kvÀllen den 21 augusti 2001 fÄr Ystadspolisen ett mÀrkligt samtal. En person pÄstÄr sig ha sett brinnande svanar över Marebosjön.

Kurt Wallander Äker ut till sjön för att undersöka vad som hÀnt. Med sig har han sin dotter Linda som nÄgra veckor senare ska trÀda i tjÀnst vid Ystadspolisen. De hittar inga spÄr. Men redan efter ett par dagar ringer en upprörd lantbrukare och berÀttar att nÄgon brÀnt ihjÀl en av hans ungtjurar. Allt tyder pÄ att en djurplÄgande sadist ligger bakom de makabra dÄden.

NÄgra dagar senare försvinner en kvinnlig kulturgeograf som kartlÀgger gamla stigar i SkÄne och dÀrefter en av Lindas bÀsta vÀninnor. SpÄren leder rakt in i Guyanas djungler och till kristna domedagsvisionÀrer. Och Lindas poliskarriÀr hotas innan den ens har börjat.

Den orolige mannen (2009)

En vinterdag 2008 försvinner en pensionerad hög marinofficer, HÄkan von Enke, under sin dagliga promenad i Lilljansskogen.

För Kurt Wallander blir det en personlig frÄga av högsta rang. von Enke Àr nÀmligen farfar till Linda Wallanders lilla dotter. Trots att utredningen handlÀggs av polisen i Stockholm kan Kurt Wallander inte lÄta bli att engagera sig. NÀr sedan ocksÄ von Enkes hustru Louise försvinner, lika spÄrlöst, lika gÄtfullt, blir hans engagemang om möjligt Ànnu större.

TrĂ„darna leder bakĂ„t i tiden, till Kalla kriget, högerextrema sammanslutningar och lönnmördare frĂ„n det gamla Östeuropa. Wallander anar att han har kommit en stor hemlighet pĂ„ spĂ„ren, som berör hela den svenska efterkrigshistorien. Kanske befinner han sig i utkanten av nĂ„got som Ă€r mĂ„ngdubbelt allvarligare Ă€n WennerströmaffĂ€ren, den vĂ€rsta spionhĂ€rva Sverige upplevt.

Handen (2013)

En höstdag 2002 fÄr Kurt Wallander möjligheten att förverkliga en gammal dröm, att flytta frÄn Ystad till landet. Men drömmen förvandlas snabbt till en mardröm. I husets trÀdgÄrd hittar Wallander först ett nedgrÀvt lik, sedan ytterligare ett.

Den kriminaltekniska undersökningen visar att de har legat ett halvt sekel i jorden. Men vilka var dessa personer? Och hur kommer det sig att ingen har anmÀlt dem saknade?

Wallander och hans kollegor tvingas söka sig bakÄt i det förflutna för att hitta svaret pÄ gÄtan. SpÄren leder mot en tragedi, dÀr det Àr svÄrt att veta vem som egentligen Àr offer och vem som Àr förövare.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!