LÀsordning: Per Anders Fogelströms Stadserie

BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Den hÀr romanserien skildrar livet och det vardagliga livet pÄ Södermalm i Stockholm under olika Ärtal(1860-1968). Efter den hÀr bokserien skrev Àven Per Anders Fogelström serien Barnserien som utspelar sig ungefÀr 100 Är tidigare men i den sista boken dÀr sÄ knyts bÄda serierna samman.

VÄrt tips Àr att lÀsa Barnserien innan Stadserien.

Mina drömmars stad (Del 1)

En sommarkvÀll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om.

Det Ă€r den stora omvandlignens tid: industrier vĂ€xer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta Ă€r Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning fĂ„r slita hĂ„rt.

Nöden Àr aldrig lÄngt borta nÀr han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.

Barn av sin stad (Del 2)

PÄ Söder bor Lotten Nilsson, Ànka efter hamnarbtaren Henning, och hennes barn. Deras Stockholm Àr en stad i vÄldsam utveckling under dessa Är mot förra seklets slut. Men vÀgen till ett bÀttre liv för alla Àr Ànnu lÄng.
För den lilla dottern Emelie, som fÄr slita i fabrik för att bidra till försörjningen, gÀller helt andra villkor Àn för sonen August, adopterad i en förmögen grosshandlarfamilj.

Minns du den stad (Del 3)

Ett nytt sekel, ett nytt samhĂ€lle, en ny stad: under 1900-talets första Ă„r blir Stockholm en storstad – gammalt rivs och nytt byggs upp. Kriser och storstrejk pĂ„verkar vardagen för alla. Detta Ă€r tredje delen i Per Anders Fogelströms Ă€lskade romankrönika över arbetarklassens utveckling under dryga hundra Ă„r i vĂ„r huvudstad.

Den följs av I en förvandlad stad och Stad i vÀrlden och tidigare böcker i serien Àr Mina drömmars stad och Barn av sin stad.

I en förvandlad stad (Del 4)

FjÀrde delen i Per Anders Fogelströms Àlskade romankrönika över arbetarklassens utveckling under dryga hundra Är i vÄr huvudstad. Den följs av Stad i vÀrlden och tidigare böcker i serien Àr Mina drömmars stad, Barn av sin stad och Minns du den stad.

Vi befinner oss nu i Stockholm under Ären 1925-1945, tjugo Är som rymmer en vÀldig förvandling i staden och dess mÀnniskors liv. Andra vÀrldskriget fÄr Äterverkningar Àven i Sverige.

Allt fler bilar rullar pÄ Stockholms gator, lÀgenheterna utrustas med dusch och toalet. Den okuvliga Emelie, som nu arbetar i affÀr, Àr familjens fasta punkt, men runt omkring henne gÄr slÀktingarna sina egna vÀgar. Den borgerliga grenen av familjen kan njuta frukterna av stadens utveckling.

Arbetarna mÀrker ocksÄ den nya tiden med vÀxande arbetslöshet men de tar ocksÄ del av de nya möjligheterna i det begynnande folkhemmets större trygghet.

Stad i vÀrlden (Del 5)

Under hundra Är har Stockholm förvandlats frÄn en mörk och fattig smÄstad till dagens storstad. NÀstan rasande vÄldsamt och omvÀlvande sker detta under Ären 1945-1968. PÄ 1860-talet kÀmpade Henning Nilsson och hans Lotten mot nöd och umbÀranden i sina drömmars stad.

Nu lever deras mÄnga Àttlingar i en rik stad i ett rikt land. Deras vardag och villkor Àr olika, men de förstÄr att alla vÀrldens problem Àr deras, men Stockholm Àr en stad i vÀrlden.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!