Läsordning: Per Anders Fogelströms Stadserie

Den här romanserien skildrar livet och det vardagliga livet på Södermalm i Stockholm under olika årtal(1860-1968). Efter den här bokserien skrev även Per Anders Fogelström serien Barnserien som utspelar sig ungefär 100 år tidigare men i den sista boken där så knyts båda serierna samman.

Vårt tips är att läsa Barnserien innan Stadserien.

Mina drömmars stad (Del 1)

En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om.

Det är den stora omvandlignens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt.

Nöden är aldrig långt borta när han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.

Barn av sin stad (Del 2)

På Söder bor Lotten Nilsson, änka efter hamnarbtaren Henning, och hennes barn. Deras Stockholm är en stad i våldsam utveckling under dessa år mot förra seklets slut. Men vägen till ett bättre liv för alla är ännu lång.
För den lilla dottern Emelie, som får slita i fabrik för att bidra till försörjningen, gäller helt andra villkor än för sonen August, adopterad i en förmögen grosshandlarfamilj.

Minns du den stad (Del 3)

Ett nytt sekel, ett nytt samhälle, en ny stad: under 1900-talets första år blir Stockholm en storstad – gammalt rivs och nytt byggs upp. Kriser och storstrejk påverkar vardagen för alla. Detta är tredje delen i Per Anders Fogelströms älskade romankrönika över arbetarklassens utveckling under dryga hundra år i vår huvudstad.

Se även  Läsordning: Damernas Detektivbyrå

Den följs av I en förvandlad stad och Stad i världen och tidigare böcker i serien är Mina drömmars stad och Barn av sin stad.

I en förvandlad stad (Del 4)

Fjärde delen i Per Anders Fogelströms älskade romankrönika över arbetarklassens utveckling under dryga hundra år i vår huvudstad. Den följs av Stad i världen och tidigare böcker i serien är Mina drömmars stad, Barn av sin stad och Minns du den stad.

Se även  Läsordning: Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen

Vi befinner oss nu i Stockholm under åren 1925-1945, tjugo år som rymmer en väldig förvandling i staden och dess människors liv. Andra världskriget får återverkningar även i Sverige.

Allt fler bilar rullar på Stockholms gator, lägenheterna utrustas med dusch och toalet. Den okuvliga Emelie, som nu arbetar i affär, är familjens fasta punkt, men runt omkring henne går släktingarna sina egna vägar. Den borgerliga grenen av familjen kan njuta frukterna av stadens utveckling.

Arbetarna märker också den nya tiden med växande arbetslöshet men de tar också del av de nya möjligheterna i det begynnande folkhemmets större trygghet.

Stad i världen (Del 5)

Under hundra år har Stockholm förvandlats från en mörk och fattig småstad till dagens storstad. Nästan rasande våldsamt och omvälvande sker detta under åren 1945-1968. På 1860-talet kämpade Henning Nilsson och hans Lotten mot nöd och umbäranden i sina drömmars stad.

Se även  Läsordning: Fabian Risk-böckerna av Stefan Ahnhems

Nu lever deras många ättlingar i en rik stad i ett rikt land. Deras vardag och villkor är olika, men de förstår att alla världens problem är deras, men Stockholm är en stad i världen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇