I den hĂ€r ordningen lĂ€ser du Rebecka Martinsson av Åsa Larsson

BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Böckerna om juristen Rebecka Martinsson i rÀtt ordning.

Den hÀr deckarserien Àr en vÀldigt spÀnnande och vÀlskriven bokserie.

Solstorm

Solstorm Ă€r en osedvanligt vĂ€lskriven spĂ€nningsroman med stora litterĂ€ra kvaliteter vid sidan av en originell mordgĂ„ta och exotisk miljö: i centrum stĂ„r en frireligiös framgĂ„ngssekt i Kiruna – KraftkĂ€llan. Församlingens grundare, Viktor StrandgĂ„rd, Ă€ven kallad “Paradispojken”, har hittats brutalt mördad och vanstĂ€lld mitt pĂ„ altargĂ„ngen i den nyuppförda Kristallkyrkan.

Rebecka Martinsson, som sedan lÀnge lÀmnat Kiruna för att arbeta som jurist i Stockholm, fÄr ett ovÀntat telefonsamtal. Det Àr mordoffrets syster Sanna, som ber henne komma hem och hjÀlpa till. Hon tror att polisen misstÀnker henne, och hon Àr rÀdd att förlora sina barn. Motvilligt beger sig Rebecka Martinsson tillbaka till barndomsstaden, dÀr sÄvÀl hennes eget förflutna som vÄldsamt mörka krafter börjar jaga henne.

Det blod som spillts

Natten före midsommarafton slÄr nÄgon ihjÀl prÀsten Mildred Nilsson och hÀnger upp henne i JukkasjÀrvi kyrka mellan orgellÀktaren och strÀvkistan. Likheterna med mordet pÄ Viktor StrandgÄrd knappt tvÄ Är tidigare fÄr polisen i Kiruna att söka efter en copycat. Snart kallnar alla spÄr och utredningen trappas ner. I september kommer polisinspektör Anna-Maria Mella tillbaka frÄn sin barnledighet.

Hon blir inte kvitt tanken att mördaren kanske inte var en galning, och tillsammans med sin kollega Sven-Erik StÄlnacke försöker hon göra sig en bild av den mördade prÀsten. PrÀsten bodde i byn PoikkijÀrvi.

Det Àr en by som lever i skuggan av den stora turistbyn JukkasjÀrvi som ligger pÄ andra sidan Àlven. Innan Mildred Nilsson flyttade dit regerades byn av mÀnnen och jaktlaget. Mildred Nilsson var en feminist och en brÄkstake som hamnade pÄ kant med bÄde sin arbetsgivare och en del av mÀnnen i byn.

Hon startade ett kvinnonÀtverk och en stiftelse. Stiftelsen skulle skydda en frÄn Ryssland invandrad varghona som etablerat sig pÄ kyrkans mark utanför Kiruna. Det vÀckte ocksÄ upprörda kÀnslor hos mÄnga. Samtidigt som Anna-Maria lÀr kÀnna den döda prÀsten söker hon efter de personer som skrivit obehagliga brev till Mildred Nilsson och ritat en hotteckning.Breven och hotteckningen fÄr Anna-Maria av Rebecka Martinsson.

Rebecka Àr sjukskriven och har svÄrt att minnas de vÄldsamma hÀndelserna i JiekajÀrvi frÄn Solstorms upplösning. Men nÀr hennes byrÄ Äker upp till Kiruna för att eventuellt ta över kyrkans affÀrer lÄter hon sig övertalas att följa med. NÀr den delÀgare som Äkt upp med henne Äker tillbaka blir Rebecka kvar.

Efter en liten kris (vad Àr rÀtt och fel nÀr lag och moral stÄr emot varandra?) kommer Rebecka olovligen över de brev och teckningar och lite andra papper som fÄr polisens utredning att kÀnnas hetare igen. Anna-Maria Mellas blickar riktas ocksÄ mot Mildred Nilssons kollega Stefan Wikström.

Han Àr kvinnoprÀstmotstÄndare och medlem i jaktlaget och har anvÀnt vargstiftelsens pengar för en privat resa med familjen, hans hustru har skickat obehagliga brev till Mildred och hans son beter sig ljusskyggt.Upplösningen Àr vÄldsam.

Svart stig

“Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en lĂ„ngsam ond rytm. Ute pĂ„ TornetrĂ€sk lĂ„g arkarna, de smĂ„ fiskekojorna pĂ„ medar, ordentligt förankrade i isen. Folk kurade dĂ€r inne, lĂ€t gasolvĂ€rmen gĂ„ pĂ„ högvarv.

Leif Pudas sprang runt sin ark för att komma i lÀ frÄn vinden och stÀllde sig att pissa. LÀ för vinden, men kallt sÄ in i norden. Han borde inte ha sprungit ut i bara kalsongerna. Pungen stramade ihop sig till en stenhÄrd kula. Pisset kom i alla fall. Han vÀntade sig nÀstan att det skulle frysa pÄ sin vÀg genom luften. Förvandlas till en gul bÄge av is.

Precis nÀr han var klar hörde han som ett rÄmande genom vinden och sÄ hade han plötsligt arken i ryggen. Det var nÀstan sÄ att den knuffade omkull honom och i nÀsta sekund hade den farit ivÀg.

Det tog nÄgon sekund innan han riktigt fattade. Stormen hade tagit arken. Han sÄg fönstret, fyrkanten av varmt ljus i mörkret, och hur det for ivÀg frÄn honom. Han tog nÄgra springande steg i mörkret, sedan kom en kraftfull stormby. Den fÀllde honom nÀstan till marken.

DĂ„ förstod han att han var i fara. Alla ölen ocksĂ„ i kroppen, blodet lĂ„g liksom precis under huden. Om han inte lyckades ta sig nĂ„gonstans mycket fort sĂ„ skulle han frysa ihjĂ€l.”

En halvnaken man försöker rÀdda sitt liv ute pÄ isen och finner en mördad kvinna i en ark. Vem Àr hon? Hur har hon hamnat i arken? Vad Àr det för mÀrklig bandformad brÀnnskada hon har runt vristen?

Till dess din vrede upphör

Luften och hans egna rörelser har rört upp sÄ mycket slam inuti planet att han inte kan se handen om han hÄller armen utstrÀckt och lyser pÄ den med ficklampan. Det Àr som att simma i en grön soppa.
Han ser ingenting. Absolut ingenting. Han vet inte lÀngre vad som Àr upp och ner.

Linan som Ă€r fĂ€st vid hans viktbĂ€lte fastnar lite hĂ€r och dĂ€r, i lastsurrningskrokar i golvet, i ett avslitet sĂ€te, i ett löst sĂ€kerhetsbĂ€lte. Överallt. Sedan börjar han simma pĂ„ linan. Krockar med den. Fastnar i den. Den löper som ett spindelnĂ€t inuti planet. Och han hittar inte ut.”

NÄgon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö nÀr de dyker pÄ ett plan i VittangijÀrvi.
Vad Àr det för gammal hemlighet de har kommit pÄ spÄren? Och vem Àr beredd att mörda för att hindra att den kommer ut?
En mordutredning tar sin början dÀr polisinspektör Anna-Maria Mella hotas och kammarÄklagare Rebecka Martinsson fÄr besök av de döda.

Till offer Ă„t Molok

En man skjuter en björn i byn Lainio. I björnmagen finner man en tumme frÄn en mÀnniska. NÄgra mÄnader senare hittar man en kvinna mördad i sitt hem. Hon har blivit brutalt ihjÀlstucken med en grep.

KammarÄklagare Rebecka Martinsson leder till en början förundersökningen, men blir bortkopplad frÄn utredningen. PÄ egen hand börjar hon forska i mordet pÄ kvinnan och ett antal dödsfall som tidigare har avskrivits som olyckor. Det gÀller att hitta sambandet innan fler faller offer.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!