LĂ€sordning: Åsa Larsson & Ingela Korsells böcker om Pax

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Åsa Larsson som Ă€r mest kĂ€nd för sina kriminalromaner. Skriver tillsammans med Ingela Korsell en fantasyserie för barn i mellanĂ„ldern. Serien utspelar sig i dagens Mariefred.

Pax-serien tilldelades priset Crimetime Specsavers Award 2016 i kategorin Årets barndeckare.

Pax böcker i rÀtt ordning:

FrÄn vilken Älder rekommenderas Pax-böckerna?

Vissa av böckerna Àr lite lÀskigare Àn de andra, det handlar sÄ mycket om mognad. Vi tycker att en allmÀn rekommendation Àr 10 Är, men som sagt mognadsgraden Àr av betydelse. MÄnga 8-Äringar har lÀst dessa böcker och Àlskar dom.

Pax. NidstÄngen (Del 1)

I den lilla staden Mariefred börjar konstiga saker att hÀnda. Onda krafter försöker erövra det hemliga, magiska biblioteket, som funnits under kyrkan i hundratals Är.
VÀktarna Estrid och Magnar har vigt sina liv Ät att skydda biblioteket, men i takt med att de blir Àldre börjar bibliotekets magiska skydd försvagas. Bröderna Alrik och Viggo visar sig vara utvalda för att hjÀlpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta makt över det.

Alrik och Viggo mÄste anvÀnda bÄde styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg som vÀcks till liv i staden. Men pojkarna har ocksÄ strider att utkÀmpa i sitt vardagsliv. Det finns ett killgÀng i skolan som gör livet svÄrt. De har en mamma som de lÀngtar efter, men som inte Àr att lita pÄ. Och de mÄste kÀmpa med sin natur, den dÀr ilskan som exploderar i huvudet, eller den dÀr handen som liksom av sig sjÀlv tar grejer och stoppar i fickan.

Lika beroendeframkallande som Harry Potter, lika blodisande som Hungerspelen. “PAX” har alla ingredienser av en modern nordisk klassiker.

Pax. Grimmen (Del 2)

Det finns ett hemligt, magiskt bibliotek under kyrkan mitt i Mariefred. TvÄ vÀktare har vigt sina liv Ät att skydda böckerna och den kunskap som vilar dÀr, men pÄ Älderns höst behöver de hjÀlp och bröderna Alrik och Viggo Àr de utvalda.

Del tvĂ„ i serien tar vid precis dĂ€r NidstĂ„ngen, den första boken i serien, slutade. Alrik och Viggo fĂ„r fullt upp nĂ€r en best attackerar djur och mĂ€nniskor i staden. Är det en hamnskiftare eller en varulv som gĂ„r lös? Hur ska sĂ„dana bekĂ€mpas? Och kan man lita pĂ„ hĂ€xmĂ€staren som plötsligt dyker upp i Mariefred för att söka rĂ„d i biblioteket?

Pax. Mylingen (Del 3)

Del tre i serien tar vid precis dĂ€r Grimmen, den andra boken i serien slutade. De utvalda bröderna Viggo och Alrik har kĂ€mpat mot en kyrkogrim, och Alrik Ă€r svĂ„rt skadad. Onda krafter har angripit det magiska och hemliga biblioteket. Halloween och Alla helgonsdagen Ă€r i antĂ„gande – tiden dĂ„ oknytt och spöken blir extra starka i sina krafter och förmĂ„gor. Och nu har en av dem bestĂ€mt sig för att utkrĂ€va sin hĂ€mnd. Hur ska bröderna kunna stoppa det och vem Ă€r den dĂ€r mystiska Iris egentligen?

Pax. BjÀran (Del 4)

Bröderna Alrik och Viggo har hjÀlpt en myling som har hÀrjat i Mariefred att fÄ ro, men vad de inte vet Àr att den mystiska Iris smider sina egna planer. Vem Àr hon egentligen och vad vill hon med Alrik och Viggo? Det börjar försvinna saker frÄn invÄnarna i stan, och Alrik stÄr högt upp pÄ listan över misstÀnkta. Men vad Mariefredsborna inte vet Àr att det ligger magi bakom stölderna. NÄgon har skapat en bjÀra. VÀnskap och syskonrelationer sÀtts pÄ prov i den fjÀrde delen i succéserien.

Pax. Gasten (Del 5)

Tiden pulsar och mörkret vandrar in. Det Ă€r december och Mariefredsborna rustar för julmarknad och luciatĂ„g, men föga anar de vilken kuslig lucia det kommer att bli för staden. En oskyldig lek blir snabbt farlig nĂ€r en port skapas till den andra sidan och tre gastar börjar hĂ€rja. Alrik och Viggo för en kamp mot klockan. Det gĂ€ller att bekĂ€mpa varelserna fort – innan folk gastkramas till döds.

Pax. NĂ€cken (Del 6)

NÄgot gÄr vÀldigt fel nÀr mellanstadiet pÄ Mariefreds skola har temadag ute pÄ MÀlarens is. Iris pÄstÄr att det Àr NÀcken som ligger bakom hÀndelserna. Fast Viggo och Alrik tycker att Iris Àr den jobbigaste personen i universum sÄ inser de att hon har rÀtt. NÀcken, ett vattenvÀsen, som drÀnker sina offer bara för skojs skull.

Samtidigt har det kommit en ny slottsfogde till Gripsholms slott, men det Ă€r nĂ„got skumt med honom. Och vad har hĂ€nt med Hej-Henry, som inte Ă€r sig sjĂ€lv lĂ€ngre? Alrik och Viggo mĂ„ste utmana sina djupaste rĂ€dslor för att hantera situationen, men rĂ€cker det? Dessutom har pojkarnas mamma dykt upp i Mariefred 
 med vĂ€rsta överraskningen.

Pax. Pestan (Del 7)

Fler och fler insjuknar med mÀrkliga symptom i Mariefred. Och ingen kan hitta nÄgot botemedel. NÀr Alriks och Viggos egen familj drabbas dras killarna in i en kamp mot klockan för att finna en lösning. Men hur kan en sÄdan mystisk sjukdom bekÀmpas?
Samtidigt har Iris kommit pÄ en plan för att ta reda pÄ vem SvarthÀxan Àr. Men planen Àr livsfarlig. Dessutom luktar den ruttet lik.

Pax. Vitormen (Del 8)

En urÄldrig fasa vaknar till liv och bryter sig loss, ett barn slukas och försvinner och nÄgonstans i Mariefred finns en flicka som plÄgas av skuld och hemligheter. Samtidigt hÄlls Iris fÄngen av Maggan MigrÀn och mörka planer börjar utkristalliseras. Ska Viggo och Alrik kunna nÀrma sig SvarthÀxan utan att samtidigt gÄ under sjÀlva?

Pax. Maran (Del 9)

SvarthÀxan sluter ett ödesdigert avtal med Maran och Estrids drömvÀktare sÀtts ur spel. Det Àr korpbröderna Alrik och Viggo som mÄste bege sig ner i Estrids dröm och rÀdda henne. Iris varnar dem om att det finns en stor fara med att betrÀda drömmarnas vÀrld; om man dör i drömmen sÄ dör man pÄ riktigt.

PAX. Draugen (Del 10)

PÄ söndag ska Viggo och Alrik flytta frÄn Mariefred och Anders och Laylah! Allt Àr Iris fel. Hade inte hon blivit fÄngad av svarthÀxan, skulle inte Alrik och Viggo ha filmats nÀr de gjorde inbrott i skolan! Men saker tar en ovÀntad vÀndning nÀr Viggo plötsligt kommer pÄ var kodnyckeln kan finnas som kan lösa gÄtan med monstret som finns under det magiska biblioteket. Hinner de rÀdda Mariefred och vÀrlden innan svarthÀxan tar sig in i biblioteket? Och vem Àr det som döljer sig i kulisserna bakom Maggan MigrÀn? Tarotkorten förutspÄdde för lÀnge sedan en katastrof för korpbröderna, och ingenting kan lÀngre stoppa olyckan!

Tiden pulsar, mörkret vandrar in, för sista gÄngen!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!