Läsordning: Outlander-böckerna av Diana Gabaldon

Av en ren slump skrev Diana Gabaldon boken Outlander som sedan skulle bli en serie med nio böcker.

Boken Outlander var egentligen ämnad för att förstå hur det går till att skriva en novell och för att se om Diana hade vad som krävdes. Det hade hon.

Nedan följer ordningen du läser Outlander-böckerna i:

Outlander-böckerna läser du i följande ordning:

Främlingen (Del 1)

Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation.

Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.

Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Claire är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie.

Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum.

Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram mot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid.

Slända i bärnsten (Del 2)

Claire Randall gav sin kropp och sitt hjärta till Jamie Fraser. Hon älskade den skotske klanledaren passionerat och bortom allt förnuft. Och hon älskar honom fortfarande; hon kan inte glömma honom.

Tillsammans reser de till Frankrike för att rädda Skottland från undergång. Deras mål är att hindra Bonnie Prince Charlie att få fram pengar till det tragiska fälttåget mot engelsmännen.

De möter intrigerna vid Solkungens hov och tvingas kämpa för sina liv och för sin kärlek.

De tror att kärleken kan klara allt, men Claire lämnar Jamie; hon överger sin älskade för att rädda deras ofödda barn. Hon måste vinna honom igen.

Sjöfararna (Del 3)

När Claire återvänder till sin egen tid är hon gravid. Äktenskapet med Frank Randall återupptas och hon föder dottern Brianna, som är en avbild av sin far, den rödhårige skotske ädlingen Jamie.

Se även  Läsordning: Mari Jungstedts serie Gran Canaria

Åren går men med dottern Brianna som en ständig påminnelse om Jamie bleknar kärleken aldrig. När Frank dött gör Claire efterforskningar vilka tyder på att Jamie har överlevt det blodiga slaget vid Culloden.

Claire vågar språnget och ännu en gång vill ödet att hon förenas med Jamie. Tillsammans får de åter fly från det jakobitiska Skottland. De hamnar i det exotiska Västindien där politiska intriger och voodomagins mörka mysterier drabbar dem.

Trummornas dån (Del 4)

Sedan de hamnat i de amerikanska kolonierna ställs Claire och Jamie inför ett svårt val.

Ska de återvända till Skottland där svält och fattigdom väntar, eller börja ett nytt liv i Nya världen, trots Claires vetskap om vad som kommer att ske?

Med obändig tro på sin egen överlevnadsförmåga beslutar de sig för att slå sig ner någonstans i North Carolinas bördiga floddalar.

Förhoppningen om ett liv i fred grusas dock snart och deras existens hotas från olika håll.

Förvissningen om att deras dotter Brianna är i säkerhet på andra sidan av en farlig framtid blir den trygghet de har att hålla fast vid.

Så inträffar något de aldrig kunnat ana; Brianna följer sin mor in i det förgångna.

För Brianna är det livsviktigt att finna modern och den far hon aldrig träffat för att rädda dem båda från en framtid som bara hon kan se.

Det flammande korset (Del 5)

Kriget kommer! Jamie Frasers hustru har berättat. Hon vet. Hon har den magiska gåvan, som också är en förbannelse, att kunna resa i tiden.

Född 1918 arbetade hon på ett fältlasarett under andra världskriget. Efter kriget reser hon med sin man till Skottland och vid ett besök i en häxring av stenar dras hon som av en osynlig hand in i en klyfta och befinner sig plötsligt i 1700-talet.

Hon är nu en främling i en oförsonlig tid. Klanledaren Jamie Fraser blir hennes beskyddare och älskare. En kärlek bortom tid och rum binder dem samman.

Se även  Läsordning: Lars Keplers böcker

Efter de skotska nationalisternas nederlag mot engelsmännen söker Jamie och hans familj sin lycka i den nya världen.

De slår sig ner i Nord-Carolina där Reglerarnas uppror mot engelsmännens koloniala överhöghet just tagit sin början.

Snö och aska (Del 6)

Året är 1772 och det nordamerikanska frihetskriget närmar sig.

Upprorets eld pyr redan, och guvernören behöver någon som kan fungera som en enande kraft; någon som kan dämpa det sjudande missnöjet bland nybyggare och indianer och upprätthålla säkerheten för kungen och fosterlandet.

Alla är överens om att Jamie Fraser är rätt man för uppgiften. Men det finns ett problem. Eftersom Jamies hustru Claire är tidsresenär vet Jamie att om tre år är kolonierna självständiga och de kungatrogna antingen döda eller drivna i landsflykt.

Och över alltsammans svävar ytterligare ett hot i form av en notis klippt ur ett nummer av Wilmington Gazette från 1776. Enligt denna har byggnaderna på Fraser s Ridge förstörts vid en eldsvåda och de boende omkommit i lågorna.

För en gångs skull hoppas Jamie att tidsresenärerna i hans familj ska ha fel, något som bara framtiden kan utvisa.

Som ett eko (Del 7)

1900-talets relativa trygghet har Jamie och Claires dotter Brianna tillsammans med sin man Roger MacKenzie slagit sig ned på den gamla skotska gården Lallybroch.

Dramat om Briannas föräldrars liv rullas upp genom de brev som Claire skrivit. De spröda pappersarken talar om Claire och Jamie Frasers flykt från Nord-Carolina.

Claire och Jamie vet att amerikanerna kommer att segra, men inte vad det yttersta priset kan bli. Jamie skulle hellre dö än tvingas möta sin son som nu är en ung löjtnant i den brittiska armén.

Deras flykt från Nord-Carolina för dem ut på havet där de råkar ut för kapare och blir inblandade i sjöstrider.

Brianna och Roger letar efter ledtrådar. Inte bara till Claires öde utan också deras eget. På ett mystiskt, oåterkalleligt och djupgående sätt är deras framtid i högländerna förknippad med liv och död i de nordamerikanska kolonierna där kriget rasar.

Läsordning för böckerna i Skugga av Svek-serien

Skugga av svek – Del 1

Äventyret började i den nu klassiska romanen Främlingen. Den engelska sjuksköterskan Claire Randall gör år 1946 ofrivilligt en tidsresa där hon hamnar i 1700-talets Skottland.

Se även  Läsordning: Flickorna och mörkret

I den efterlängtade åttonde boken fortsätter berättelsen om tidsresenären Claire, hennes skotske man Jamie Fraser och deras barn och barnbarn, i två tidsplan.

Året är 1778. Frankrike förklarar krig mot Storbritannien och de brittiska trupperna lämnar Amerika.

Mitt i det politiska tumultet återvänder plötsligt Jamie från de döda. I tron att hennes man har dött, har Claire gift om sig med Jamies bäste vän Lord John Grey.

Jamies återkomst vänder upp och ner på familjens värld och när Lord Johns son förstår vem som är hans riktiga pappa blir situationen alltmer katastrofal.

Claire och Jamie känner sig lugnade av att deras dotter Brianna befinner sig i trygghet på 1900-talet men i själva verket är det än mer dramatiskt i Briannas värld.

Hennes son har blivit kidnappad av en man som är fast beslutad att få veta sanningen bakom familjen Randalls stora hemlighet.

Skugga av svek – Del 2

Skugga av svek II tar vid där Skugga av svek I slutar.

Jamie lämnar armén och beger sig tillsammans med Claire till Philadelphia, där de flyttar in hos Fergus och Marsali i ett tryckeri.

De vill inget hellre än att återvända hem till Fraser ‘s Ridge. En eldsvåda med tragisk utgång får dem att sätta planerna i verket, trots att vintern närmar sig.

I Skottland har Brianna fattat beslutet att hon och barnen måste bort därifrån för att komma undan den grupp människor som är ute efter henne.

När hon får ett oväntat meddelande från maken Roger är det dags för en ny resa genom tid och rum.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇