Outlander-böckerna: se rÀtt lÀsordning

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Av en ren slump skrev Diana Gabaldon boken Outlander som sedan skulle bli en serie med nio böcker.

Boken Outlander var egentligen Àmnad för att förstÄ hur det gÄr till att skriva en novell och för att se om Diana hade vad som krÀvdes. Det hade hon.

Nedan följer ordningen du lÀser Outlander-böckerna i:

Outlander-böckerna lÀser du i följande ordning:

FrÀmlingen (Del 1)

Andra vÀrldskriget Àr över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lÀra kÀnna varandra igen efter krigsÄrens pÄtvingade separation.

Vid en utflykt till hÀxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.

Tidsresan har börjat. Året Ă€r nu 1743. Claire Ă€r en frĂ€mling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kĂ€mpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstĂ€nks vara engelsk spion och tas till fĂ„nga av klanen MacKenzie.

Hon möter nu Jamie Fraser som blir hennes beskyddare och Àlskare. Mellan dem vÀxer en passion som Àr starkare Àn tid och rum.

Claire inser att Jamie Àr mannen hon vÀntat pÄ i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram mot den stund dÄ hon mÄste vÀlja mellan honom och att ÄtervÀnda till sin egen tid.

SlÀnda i bÀrnsten (Del 2)

Claire Randall gav sin kropp och sitt hjÀrta till Jamie Fraser. Hon Àlskade den skotske klanledaren passionerat och bortom allt förnuft. Och hon Àlskar honom fortfarande; hon kan inte glömma honom.

Tillsammans reser de till Frankrike för att rÀdda Skottland frÄn undergÄng. Deras mÄl Àr att hindra Bonnie Prince Charlie att fÄ fram pengar till det tragiska fÀlttÄget mot engelsmÀnnen.

De möter intrigerna vid Solkungens hov och tvingas kÀmpa för sina liv och för sin kÀrlek.

De tror att kÀrleken kan klara allt, men Claire lÀmnar Jamie; hon överger sin Àlskade för att rÀdda deras ofödda barn. Hon mÄste vinna honom igen.

Sjöfararna (Del 3)

NĂ€r Claire Ă„tervĂ€nder till sin egen tid Ă€r hon gravid. Äktenskapet med Frank Randall Ă„terupptas och hon föder dottern Brianna, som Ă€r en avbild av sin far, den rödhĂ„rige skotske Ă€dlingen Jamie.

Åren gĂ„r men med dottern Brianna som en stĂ€ndig pĂ„minnelse om Jamie bleknar kĂ€rleken aldrig. NĂ€r Frank dött gör Claire efterforskningar vilka tyder pĂ„ att Jamie har överlevt det blodiga slaget vid Culloden.

Claire vÄgar sprÄnget och Ànnu en gÄng vill ödet att hon förenas med Jamie. Tillsammans fÄr de Äter fly frÄn det jakobitiska Skottland. De hamnar i det exotiska VÀstindien dÀr politiska intriger och voodomagins mörka mysterier drabbar dem.

Trummornas dÄn (Del 4)

Sedan de hamnat i de amerikanska kolonierna stÀlls Claire och Jamie inför ett svÄrt val.

Ska de ÄtervÀnda till Skottland dÀr svÀlt och fattigdom vÀntar, eller börja ett nytt liv i Nya vÀrlden, trots Claires vetskap om vad som kommer att ske?

Med obÀndig tro pÄ sin egen överlevnadsförmÄga beslutar de sig för att slÄ sig ner nÄgonstans i North Carolinas bördiga floddalar.

Förhoppningen om ett liv i fred grusas dock snart och deras existens hotas frÄn olika hÄll.

Förvissningen om att deras dotter Brianna Àr i sÀkerhet pÄ andra sidan av en farlig framtid blir den trygghet de har att hÄlla fast vid.

SÄ intrÀffar nÄgot de aldrig kunnat ana; Brianna följer sin mor in i det förgÄngna.

För Brianna Àr det livsviktigt att finna modern och den far hon aldrig trÀffat för att rÀdda dem bÄda frÄn en framtid som bara hon kan se.

Det flammande korset (Del 5)

Kriget kommer! Jamie Frasers hustru har berÀttat. Hon vet. Hon har den magiska gÄvan, som ocksÄ Àr en förbannelse, att kunna resa i tiden.

Född 1918 arbetade hon pÄ ett fÀltlasarett under andra vÀrldskriget. Efter kriget reser hon med sin man till Skottland och vid ett besök i en hÀxring av stenar dras hon som av en osynlig hand in i en klyfta och befinner sig plötsligt i 1700-talet.

Hon Àr nu en frÀmling i en oförsonlig tid. Klanledaren Jamie Fraser blir hennes beskyddare och Àlskare. En kÀrlek bortom tid och rum binder dem samman.

Efter de skotska nationalisternas nederlag mot engelsmÀnnen söker Jamie och hans familj sin lycka i den nya vÀrlden.

De slÄr sig ner i Nord-Carolina dÀr Reglerarnas uppror mot engelsmÀnnens koloniala överhöghet just tagit sin början.

Snö och aska (Del 6)

Året Ă€r 1772 och det nordamerikanska frihetskriget nĂ€rmar sig.

Upprorets eld pyr redan, och guvernören behöver nÄgon som kan fungera som en enande kraft; nÄgon som kan dÀmpa det sjudande missnöjet bland nybyggare och indianer och upprÀtthÄlla sÀkerheten för kungen och fosterlandet.

Alla Àr överens om att Jamie Fraser Àr rÀtt man för uppgiften. Men det finns ett problem. Eftersom Jamies hustru Claire Àr tidsresenÀr vet Jamie att om tre Är Àr kolonierna sjÀlvstÀndiga och de kungatrogna antingen döda eller drivna i landsflykt.

Och över alltsammans svÀvar ytterligare ett hot i form av en notis klippt ur ett nummer av Wilmington Gazette frÄn 1776. Enligt denna har byggnaderna pÄ Fraser s Ridge förstörts vid en eldsvÄda och de boende omkommit i lÄgorna.

För en gÄngs skull hoppas Jamie att tidsresenÀrerna i hans familj ska ha fel, nÄgot som bara framtiden kan utvisa.

Som ett eko (Del 7)

1900-talets relativa trygghet har Jamie och Claires dotter Brianna tillsammans med sin man Roger MacKenzie slagit sig ned pÄ den gamla skotska gÄrden Lallybroch.

Dramat om Briannas förÀldrars liv rullas upp genom de brev som Claire skrivit. De spröda pappersarken talar om Claire och Jamie Frasers flykt frÄn Nord-Carolina.

Claire och Jamie vet att amerikanerna kommer att segra, men inte vad det yttersta priset kan bli. Jamie skulle hellre dö Àn tvingas möta sin son som nu Àr en ung löjtnant i den brittiska armén.

Deras flykt frÄn Nord-Carolina för dem ut pÄ havet dÀr de rÄkar ut för kapare och blir inblandade i sjöstrider.

Brianna och Roger letar efter ledtrÄdar. Inte bara till Claires öde utan ocksÄ deras eget. PÄ ett mystiskt, oÄterkalleligt och djupgÄende sÀtt Àr deras framtid i höglÀnderna förknippad med liv och död i de nordamerikanska kolonierna dÀr kriget rasar.

Skugge av svek – Del 1

Äventyret började i den nu klassiska romanen FrĂ€mlingen. Den engelska sjuksköterskan Claire Randall gör Ă„r 1946 ofrivilligt en tidsresa dĂ€r hon hamnar i 1700-talets Skottland.

I den efterlÀngtade Ättonde boken fortsÀtter berÀttelsen om tidsresenÀren Claire, hennes skotske man Jamie Fraser och deras barn och barnbarn, i tvÄ tidsplan.

Året Ă€r 1778. Frankrike förklarar krig mot Storbritannien och de brittiska trupperna lĂ€mnar Amerika.

Mitt i det politiska tumultet ÄtervÀnder plötsligt Jamie frÄn de döda. I tron att hennes man har dött, har Claire gift om sig med Jamies bÀste vÀn Lord John Grey.

Jamies Äterkomst vÀnder upp och ner pÄ familjens vÀrld och nÀr Lord Johns son förstÄr vem som Àr hans riktiga pappa blir situationen alltmer katastrofal.

Claire och Jamie kÀnner sig lugnade av att deras dotter Brianna befinner sig i trygghet pÄ 1900-talet men i sjÀlva verket Àr det Àn mer dramatiskt i Briannas vÀrld.

Hennes son har blivit kidnappad av en man som Àr fast beslutad att fÄ veta sanningen bakom familjen Randalls stora hemlighet.

Skugga av svek – Del 2

Skugga av svek II tar vid dÀr Skugga av svek I slutar.

Jamie lÀmnar armén och beger sig tillsammans med Claire till Philadelphia, dÀr de flyttar in hos Fergus och Marsali i ett tryckeri.

De vill inget hellre Ă€n att Ă„tervĂ€nda hem till Fraser ‘s Ridge. En eldsvĂ„da med tragisk utgĂ„ng fĂ„r dem att sĂ€tta planerna i verket, trots att vintern nĂ€rmar sig.

I Skottland har Brianna fattat beslutet att hon och barnen mÄste bort dÀrifrÄn för att komma undan den grupp mÀnniskor som Àr ute efter henne.

NÀr hon fÄr ett ovÀntat meddelande frÄn maken Roger Àr det dags för en ny resa genom tid och rum.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!