I den hÀr ordningen lÀser du Carin Gerhardsens Hammarbyserien

BerĂ€knad lĂ€stid: 9 minuter ⏳

Böckerna i Hammarbyserien handlar om en grupp poliser som leds av kriminalkommissarie Conny Sjöberg pÄ Hammarby polisstation.

Hammarbyserien, böckerna i rÀtt ordning:

Pepparkakshuset (Del 1)

En mÄndag i november, klockan Àr fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sÀtter sig tillrÀtta pÄ tunnelbanan. Han undrar om det syns utanpÄ att han Àr lycklig. Om det stör? TÄget bromsar in och han kliver av. För upptagen med sina tankar för att se att en dyster figur följer efter honom.

Mamma, pappa, barn (Del 2)

Hammarbypolisen i Stockholm mÄste handla snabbt. PÄ kort tid intrÀffar det tvÄ mord som bÄda hamnar pÄ kriminalkommissarie Conny Sjöbergs bord.

En sextonÄrig flicka med trassliga familjeförhÄllanden hittas strypt pÄ en toalett pÄ en FinlandsfÀrja. Kvar finns hennes lillasyster som befinner sig i en situation ingen fjortonÄring borde behöva hamna i.
Under ett joggingpass finner polisen Petra Westman ett svÄrt medtaget spÀdbarn i en buske och i nÀrheten pÄtrÀffas en kvinna utan id-handlingar död.

Samtidigt vaknar en treÄrig flicka en morgon och finner att hon Àr alldeles ensam. Hennes pappa Àr utomlands och alla tecken tyder pÄ att hennes mamma har tagit lillebror med sig och flyttat dÀrifrÄn. Hanna Àr ensam kvar, inlÄst i lÀgenheten. Och tiden gÄr.

Vyssan lull (Del 3)

Hammarbypolisen i Stockholm stÄr handfallna inför den brutala avrÀttningen av en filippinsk kvinna och hennes tvÄ smÄ barn i deras lÀgenhet. Man hittar inga spÄr efter gÀrningsmannen och frÄgorna blir bara fler. Varför lever barnens svenske far isolerat, nÀstan utan kontakt med omvÀrlden? Och hur kunde kvinnan, pÄ de smÄ summor hon tjÀnade pÄ svartstÀdning, ha rÄd med en lÀgenhet vÀrd flera miljoner?

BerÀttelsen har sin upprinnelse i nÄgonting som hÀnde för lÀnge sedan, nÀr ett ungt par en solig majdag stannar till med bilen vid en kiosk för att köpa lördagsgodis till de tvÄ smÄ pojkar som leker i baksÀtet.

Kriminalkommissarie Conny Sjöberg sliter hÄrt med utredningen med ett decimerat arbetslag. Jens Sandén lider av sviterna efter en hjÀrtinfarkt, Petra Westman famlar fortfarande efter identiteten pÄ den man som vÄldtagit henne och kollegan Einar Eriksson Àr försvunnen och har inte dykt upp pÄ jobbet.

Sjöberg sjÀlv Àr splittrad och bestÀmmer sig till slut för att gÄ till botten med sin gÄtfulla bakgrund som hans mamma vÀgrat tala om. En dag knackar han pÄ dörren hemma hos sin farmor som han under hela sitt liv trott var död.

Helgonet (Del 4)

Carin Gerhardsens kriminalromaner om teamet vid Hammarbypolisen prÀglas av gediget intrigbygge, StockholmskÀnsla med sinne för detaljer och ett persongalleri som engagerar och stannar lÀnge i minnet.
“Gud Ă€r god. I natt vill Gud oss vĂ€l.” Det Ă€r vad den högt Ă€lskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson tĂ€nker nĂ€r han segnar ner under den mĂ€ktiga augustimĂ„nen, skjuten med ett skott i nacken efter en krogkvĂ€ll i glada vĂ€nners lag.

Det Àr semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman frÄn Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med tvÄ nya förmÄgor. Den charmige rockaren Odd Andersson, kÀnd frÄn tv, och den oberÀkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen ÄtervÀnt till Sverige efter trettio Är som diplomathustru.

Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla kÀllor en varm och generös mÀnniska, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhÀllets utstötta.

Det enda man har att gÄ pÄ Àr en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsÀttning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gÄtt för lÄngt och avrÀttades med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för nÄgon av de mÀnniskospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och sÄ generöst dela med sig av sitt överflöd till?

Utredningen leder Hammarbypoliserna ut pÄ en resa till skrÀckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött pÄ, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av mÀnniskans sjÀl.

Gideons ring (Del 5)

En naken ung kvinna springer pÄ en vÀg i försommarnatten. Morgonen dÀrpÄ hittar Hammarbypolisen henne utanför pianoteknikern John Gideons dörr pÄ Söder i Stockholm. Men Veronica kan inte berÀtta vad hon har rÄkat ut för och varför hon hamnat just dÀr, och John Gideon öppnar inte dörren. Grannarna skvallrar otaliga tjejer som sprungit dÀr genom Ären.

Conny Sjöberg och has arbetslag vet inte riktigt vad de ska tro. Och vart har John Gideon tagit vÀgen? NÀr fallet fÄr sin uppösning visar sig mÄnga av deras fördomar komma pÄ skam. Det finns medmÀnsklighet dÀr man minst anar det. Och hos dem man tror att man kan lita pÄ ibland ett mörker, större Àn det gÄr att förestÀlla sig.

Hennes iskalla ögon (Del 6)

Ett ovÀder drar in över staden. Det hindrar inte stockholmarna frÄn att söka sig ut i fredagsnatten, men tvÄ av dem kommer inte hem igen. En av dem sÄgs senast pÄ ett av Söders populÀraste vattenhÄl, den andra pÄ sin arbetsplats inte lÄngt dÀrifrÄn.
NÀr Conny Sjöberg och hans kollegor kopplas in finner de obehagliga likheter mellan fallen. BÄda kvinnorna har levt under mental press, och ingen av dem saknar skÀl att frivilligt ge sig av. Men den dramatiska upptÀckten av en död kropp ger all anledning att tÀnka om.

Tjockare Àn vatten (Del 7)

En rad drÀpta katter, omsorgsfullt utplacerade i anslutning till vatten, vÀcker kÀnslor i Stockholms södra förorter. Men nÀr en respekterad psykolog hittas drÀnkt och stympad i sitt eget badkar fÄr Conny Sjöberg och hans team annat att tÀnka pÄ.

Efter ett fall pÄ tjugofem meter hamnar en man pÄ framrutan till en bil, och utredningsarbetet tar en ny vÀndning. SpÄren pekat mot en serie bestialiska handlingar i det förflutna, och sÄ smÄningom gÄr det upp för de inblandade att en ny katastrof vÀntar om hörnet.

Medan klockan tickar rivs gamla sÄr upp, inte minst för nÄgra av poliserna sjÀlva.

Falleri, fallera, falleralla (Del 8)

Kriminalkommissarie Conny Sjöberg satt i baksÀtet pÄ en civil polisbil och tÀnkte att nÄgonting ömtÄligt och vÀrdefullt höll pÄ att gÄ sönder inom honom.

Det blÄste kalla mÀnniskofientliga vindar i landet, och han började förlora hoppet om att sjÀlv kunna göra nÄgonting för att styra om dem.

Teamet var dessutom helt klart ur form och medarbetarna snudd pÄ aggressiva mot varandra. AtmosfÀren inne i bilen var sÄ mÀttad av sorg och ilska att det var med lÀttnad de till slut klev ut och mötte den piskande yrsnön. Och en av de mest fasansfulla brottsplatser de nÄgonsin hade upplevt.

TvÄ personer mördade pÄ öppen gata i centrala Stockholm. En medelÄlders kvinna och en liten pojke, brutalt nedklubbade med en hammare. Och det var bara början. Början pÄ slutet.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!