Läsordning: Veronica Roths böcker i serien Divergent

Divergent: Ett val kan förvandla dig. Veronica Roths #1 New York Times bästsäljande debut är en gripande dystopisk berättelse om elektrifierande val, kraftfulla konsekvenser, oväntad romantik och ett djupt bristfälligt ”perfekt samhälle”.

Insurgent: Ett val kan förstöra dig. Veronica Roths andra #1 New York Times bästsäljare fortsätter den dystopiska spänningen. När kriget växer i fraktionerna runt omkring henne försöker Tris rädda dem hon älskar – och sig själv – samtidigt som hon brottas med hemsökande frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.

Allegiant: Den explosiva slutsatsen av Veronica Roths #1 New York Times bästsäljande Divergent-trilogi avslöjar hemligheterna i den dystopiska värld som har fängslat miljontals läsare i Divergent och Insurgent.

Veronica Roths trilogiserie har blivit hyllad överallt och vunnit flera fina priser.

Här hittar du Divergent böckerna i rätt ordning.

Divergent-trilogin i rätt ordning + en extra bok!

Divergent (Del 1)

Vald till »Årets favoritbok alla kategorier« och »Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction« 2011 av Goodreads!

Utnämnd till »Årets favoritbok« 2011 av The Young Adult Library Services Association, en underavdelning till The American Library Association.

»Divergent är fullkomligt beroendeframkallande.« USA TODAY

»Ni som inte läst den än, vad väntar ni på? Betyg: 10 av 10.« | BOKTYCKE

I Beatrice Pryors dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärligaDe osjälviskaDe tappraDe fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de vill tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med sin familj hos De osjälviska eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv. Under den hårda initieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingas utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner och vad hon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först.

VERONICA ROTH föddes 1988 i en förort till Chicago. Medan hon studerade på universitetet började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi DivergentInsurgent och Allegiant succéböckerna som hittills har sålt i över 32 miljoner exemplar världen över! Våren 2014 hade film versionen av Divergent, med bland annat Shailene Woodley och Kate Winslet i rol lerna, premiär. Uppföljaren Insurgent gick upp på svenska bio grafer 20 mars 2015.

»En berättelse om svek, romantik, krig och om att välja. Om du gillade Hungerspelen kommer du att älska Divergent. Den har precis rätt mängd spänning för att man hela tiden ska vilja ha mer.« THE GUARDIAN

»Divergent är en otroligt spännande bok, men samtidigt har Veronica Roth lyckats få med både kärlek, vänskap och en del existentiella frågor. Jag är fullständigt fast från första sidan.« BOK-TOKIG

Se även  Läsordning: Silfverbielke av Buthler & Öhrlund

»Divergent är effektivt berättad, i episoder som raskt avlöser varandra. Atmosfären är mer än lite otäck, och det är upplagt för en lika laddad fortsättning.« BJÖRN KOHLSTRÖM, BERNUR

»En riktig bladvändare. När jag satte mig ned för att läsa Divergent kunde jag inte lägga den från mig förrän sista sidan var läst någon gång framåt småtimmarna.« SKÅNSKA DAGBLADET

»Rekommenderas starkt, en helt fantastisk bok!« DRIZZLE AND HURRICANE

»Totalt sträckläsningsframkallande.« BOKSTÄVLARNA

Insurgent (Del 2)

Ett enda val kan förändra dig eller förgöra dig. Men varje val har konsekvenser, och när oroligheter väller upp i falangerna omkring henne måste Tris Prior fortsätta att försöka rädda dem hon älskar – och sig själv – samtidigt som hon brottas med svåra frågor om sorg och förlåtelse, identitet och lojalitet, politik och kärlek.
Tris initiationsdag borde ha varit en dag fylld av firande och segeryra tillsammans med hennes valda falang. I stället slutade dagen i outsägliga fasor. Nu rasar krig, och konflikterna mellan falangerna och deras ideologier växer. Och i krigstider måste man välja sida, hemligheter kommer i ljuset, och de val som måste göras blir ännu större och mer oåterkalleliga.
Tris har förändrats, dels genom sin beslut, men också av på grund av nya upptäckter och skiftande relationer. Nu måste hon omfamna sin divergens fullt ut, oavsett vilka risker det innebär.

VERONICA ROTH föddes 1988 i en förort till Chicago. Medan hon studerade på Northwestern University började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi, varav de två första delarna är Divergent och Insurgent. Filmversionen av Divergent började spelas in våren 2013, med bland annat Shailene Woodley och Kate Winslet i huvudrollerna.

Insurgent: gick in på förstaplatsen på New York Times bestsellerlista och har legat kvar på listan sedan dess
* Över 2,5 miljon sålda exemplar världen över av de två första delarna i Divergent-trilogin
Divergent: den mest recenserade boken i Sverige 2012!

Några pressröster om »Divergent«:

»Divergent är en otroligt spännande bok, men samtidigt har Veronica Roth lyckats få med både kärlek, vänskap och en del existentiella frågor. Jag är fullständigt fast från första sidan.« BOK-TOKIG

»En berättelse om svek, romantik, krig och om att välja. Om du gillade Hungerspelen kommer du att älska Divergent. Den har precis rätt mängd spänning för att man hela tiden ska vilja ha mer.« THE GUARDIAN

»Divergent är effektivt berättad, i episoder som raskt avlöser varandra. Atmosfären är mer än lite otäck, och det är upplagt för en lika laddad fortsättning.« BJÖRN KOHLSTRÖM, BERNUR

»Fullkomligt beroendeframkallande.« USA TODAY

Allegiant (Del 3)

Finalen i Divergent-trilogin!

Tänk om hela din värld var en lögn. Tänk om ett enda avslöjande eller ett enda val förändrade allt. Tänk om kärlek och lojalitet fick dig att göra saker som du inte trodde var möjliga.

Det falangbaserade samhälle som Tris Prior en gång trodde på är splittrat av våld och maktkamper, ärrat av svek och förluster. Så när hon får chansen att utforska en värld bortom den hon hittills känt, är Tris redo. Kanske kan hon och Tobias bygga ett nytt och enklare liv tillsammans bortom stängslet, ett liv fritt från komplicerade lögner, hoptrasslade lojaliteter och plågsamma minnen.

Men Tris nya verklighet är ännu mer skrämmande än den hon lämnat bakom sig. Gamla sanningar förlorar snart sin mening, och nya omskakande insikter förändrar människorna hon älskar.
Och än en gång måste Tris kämpa med att försöka förstå den mänskliga naturens komplexitet och sin egen samtidigt som hon ställs inför svåra val i fråga om mod, lojalitet, uppoffring och kärlek.

Se även  Läsordning: Sherlock Holmes-serien

VERONICA ROTH föddes 1988 i en för ort till Chicago. Medan hon studerade på universitetet började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi DivergentInsurgent och Allegiant succéböckerna som hittills har sålt i över 32 miljoner exemplar världen över! Våren 2014 hade film versionen av Divergent, med bland annat Shailene Woodley och Kate Winslet i rol lerna, premiär. Uppföljaren Insurgent gick upp på svenska bio grafer 20 mars 2015.

Four (Del 4)

Efter succén med DivergentInsurgent & Allegiant – Veronica Roths trilogi som hittills sålt i 22 miljoner exemplar världen över – kommer nu Four.

Four presenterar fyra nya noveller ur Divergent-trilogins värld. Var och en av dessa FalangbytarenKandidatenSonen och Förrädaren utforskar Veronica Roths dystopiska framtid genom ögonen på den mystiske, karismatiske Tobias Eaton, även kallad »Four«.
I dessa berättelser avslöjas tidigare okända aspekter av Fours personlighet, historia och relationer.
Boken innehåller också tre exklusiva, tidigare opublicerade scener ur Divergent -trilogin.

VERONICA ROTH föddes 1988 i en för ort till Chicago. Medan hon studerade på universitetet började hon skriva på sin dystopiska science fiction-trilogi DivergentInsurgent och Allegiant succéböckerna som hittills har sålt i över 22 miljoner exemplar världen över. Våren 2014 hade film versionen av Divergent, med bland annat Shailene Woodley och Kate Winslet i rollerna, premiär. Kort därefter påbörjades inspelningarna av uppföljaren Insurgent, som gick upp på svenska bio grafer i mars 2015.

Divergent: Årets favoritbok alla kategorier samt Årets ungdomsbok inom fantasy & science fiction på Goodreads.

» En riktig bladvändare.« SKÅNSKA DAGBLADET

» Ni som inte läst den än, vad väntar ni på? Betyg: 10 av 10.« BOKTYCKE

Insurgent: Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction på Goodreads.

» Den är omöjlig att lägga ifrån sig. Det – är – så – spännande!« BOKOMATEN


Divergent: Recension & handling

Divergent handlar om en tjej som heter Tris. Hon lever i en värld som har ett splittrat samhälle. Tris passar inte in i någon av sällskapen, hon är annorlunda. Hon tvingas leva ett liv hon inte vill. Hon vill hitta var hon hör hemma, så hon lämnar sin familj bakom sig och ger sig ut ensam. Men hon befinner sig i ett brutalt nytt liv där hon inte kan lita på någon. Under denna resa dras hon till en pojke som verkade farlig men säker.

Boken var väldigt spännande från början till slut. Handlingen var unik och fick mig att läsa. Många säger att det är precis som The Hunger Games, men jag har läst och tyckt om båda böckerna och jag kan säga att de är väldigt olika.

Divergent baserades på många olika aspekter, men det jag gillade mest med den här boken var att den visade inte bara den relation som Tris hade med Four, utan den var också baserad på hennes vänskap med de andra karaktärerna och hennes familj. Jag tycker att andra böcker generellt är baserade på ett förhållande och inte riktigt visar karaktärens förhållande till sina vänner och familj så mycket som Divergent gjorde, och det är vad jag tror gjorde Divergent till en bra bok att läsa.

Se även  Läsordning: Isle of Lewis-trilogin av Peter May

Tris var en väldigt stark karaktär och det var väldigt intressant att läsa om henne eftersom hon hade sitt eget sinne och inte följde regler. Hon var en mycket bestämd karaktär som gjorde det så mycket bättre att läsa. Och till råga på allt fanns det lite romantik i boken, vilket gjorde den ännu bättre att läsa.

Jag skulle rekommendera den här boken till folk som gillar äventyrsböcker och älskar böcker som Hungerspelen.

Divergent: Vad föräldrar behöver veta

Föräldrar måste veta att denna dystopiska tonårsroman är den första i en trilogi. Det inkluderar genrens markörer, inklusive fantasyvåld, ett splittrat samhälle, Big Brother-liknande övervakning, såväl som romantik.

Den 16-åriga huvudpersonen väljer att leva i den ”modiga” fraktionen, där medlemmar rutinmässigt försöker överträffa varandra fysiskt och hänsynslöst agerar som våghalsar för att bevisa sin oräddhet. Initieringsprocessen är brutal och blodig och dödar eller skadar några karaktärer allvarligt.

Våldet eskalerar när slutet av boken närmar sig, som kulminerar i ett blodbad. Romansen är söt och går från kvardröjande blickar till några kyssar, men det finns inget sex och karaktärer uttrycker rädsla för att gå för långt, för fort. Liksom Hunger Games-hjältinnan Katniss Everdeen är Tris Prior en stark, generös och vackert bristfällig kvinnlig huvudperson.

Min 11-åriga styvdotter började läsa dessa böcker tidigare i år. Jag började läsa den och avslutade den första efter att hon redan hade avslutat dem alla tre (hennes mamma lät henne läsa den). Jag tyckte att det var lite mycket för en elvaåring även om hon är väldigt mogen. Mycket att ta tag i och olämpliga diskussioner om kärlek etc. Mycket att tänka på och lite för mycket våld stundtals.

Divergent: En annan förälders perspektiv

Min dotter läste den här boken och berättade om den och jag läste den första boken och den var fantastisk. Så vi gick ut och köpte de 2 andra. För att vara ärlig är den mycket bättre än Hungerspelen-trilogin. Den har inte så mycket dåliga ord och våldet är inte så illa.

Tris är en underbar förebild, hon är modig och annorlunda vilket är perfekt för yngre flickor på jakt efter starka kvinnliga förebilder.

Divergent: Varför jag läste böckerna

Om du inte har märkt det så är jag en slags dystopisk djävul. Divergent har varit på min radar ett tag, även om jag var lite skeptisk efter att ha läst bokens förord.

Jag var mer skeptisk när de strålande recensionerna började rulla in (eftersom, om vi ska vara helt ärliga, har superpopulära dystopiska romaner av tonårsövertalningen på senare tid varit … ja, häftiga enligt min mening).

Ändå lovade jag att ge Divergent en ärlig chans – för man vet aldrig, en bra bok kan överraska dig – och Divergent-serien var en sådan!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇