5 vegetariska kokböcker att spana in

1. Vegetarisk kinamat varje dag av Jonas Cramby (2020)

Har man ambitionen att äta kinamat varje dag ingår det ju helst att man minst några gånger i veckan väljer vegetariskt. Därför kommer även en separat, helt växtbaserad version där vissa av de 70-tal recept som finns i Kinamat varje dag anpassats att funka utan kött, medan andra recept är helt nya.

Det finns nämligen få kök som passar bättre att göra helt vegetariskt än det kinesiska. Det var till exempel kinesiska vegetariska buddhistmunkar som var först med att uppfinna olika sorters kreativa köttsubstitut som seitan och tofu.

Sen är ju Kinas olika fermenterade bönpastor faktiskt magiska: de förvandlar allt de rör vid till supergott. Man skulle kunna kalla dem för naturligt MSG de tillför salt, framhäver alla andra smaker och ger hela rätten en tillfredställande djup umamismak som kan lura vilken förhärdad köttälskare som helst.

2. Bonniers vegetariska kokbok av Cecilia Lundin, Ulla Karlström (2015)

Sugen på att äta grönt? Vill du dra ner på köttet och äta mer ”klimatsmart”? Har du en tonåring där hemma som är vegetarian? Oavsett om du bara är nyfiken på ett grönare liv eller redan äter vegetariskt så är Bonniers vegetariska kokbok boken för dig!

Se även  3 kokböcker om efterrätter att spana in

Allt om Mat-redaktionen har tagit fasta på svenskarnas växande intresse för vegetarisk mat och valt ut 300 av sina bästa gröna recept.

Här finns en blandning av klassisk svensk husmanskost som vegetariska köttbullar och kroppkakor och kända rätter från andra delar av världen som falafel och korma. Att vegetariskt kan vara både enkelt och matigt står klart när man dyker ner i de läckra recepten.

Råvarorna som utgör basen i det vegetariska köket presenteras i bild och text. På de praktiska tips- och faktasidorna lär du dig allt från hur man kokar bönor till att smaksätta quorn och tofu.

Här finns inte bara en uppsjö av vardagsrätter, sorterade under rubrikerna Frukost, Lunch och Middag, utan också lyxiga helgmenyer då maten får kosta lite mer och ta lite längre tid att laga. Även högtider som jul och påsk kan bli gröna med bokens hjälp. Och vill du samla många till fest finns det mängder med inspirerande recept till fina vegetariska festbufféer.

3. Vegohajk : vegetarisk mat för stormkök och lägereld av David Kihlberg (2019)

Maten är en stor del av friluftslivet. Inte bara för att det är viktigt att fylla på med energi, utan också för att matpauserna ger tillfälle att stanna upp och njuta av omgivningen. Att färdas långt i naturen är inget skäl till att behöva äta enformigt, och inte heller till att lägga en förmögenhet på fantasilös frystorkad mat.

Se även  Lär dig laga perfekta pommes frites med boken

Vegohajk är den första kokboken med helt vegetarisk friluftsmat för stormkök och lägereld. Fokus ligger på torkad mat som är lätt att bära och håller länge. Perfekt för fjällvandringen, paddlingen eller skidturen, oavsett om du är nybörjare eller friluftsveteran.

Boken innehåller enkla instruktioner för den som vill torka sin egen mat, men också många rätter som inte kräver torkning. De 65 recepten omfattar allt från snabblagade soppor till lyxiga middagar som imponerar på tältkamraterna. Läsaren får även lära sig om matlagning i naturen och får tips för att själv utveckla och variera sina hajkrecept.

4. Green Kitchen at Home : enkel och hälsosam vegetarisk mat att njuta av varje dag av David Frenkiel, Luise Vindahl (2017)

I boken Green Kitchen at Home presenterar de bästsäljande författarna David Frenkiel och Luise Vindahl den mat de ständigt återkommer till.

Här finns de sanna favoriterna, i form av snabblagade och barnvänliga recept för stressiga vardagar, desserter och frukostar, men även helgens stora middagar med guldkant.

De visar hur de bygger sina måltider med omsorg, och avslöjar de hemliga tricksen och genvägarna som gör det möjligt att äta god mat varje dag.

Presenterat med deras fantastiska bilder och personliga berättelser sätter boken en helt ny standard för modern vegetarisk, vegansk och glutenfri matlagning som får dig att vilja laga maten om och om igen.

5. Den gröna hemkunskapen : grundkokbok med över 350 vegetariska recept av Inga-Britta Sundqvist (2018)

Den vegetariska livsstilen är här för att stanna. Många går över till en eller flera gröna dagar i veckan. Samtidigt vill allt fler lära sig om näringen bakom måltiderna och hur man lagar vegetarisk mat som är både smakrik, mättande och näringsriktig.

Se även  3 kokböcker av Lotta Lundgren du måste spana in

Föregångaren till denna bok, Vegetariska kokboken, har blivit en klassiker och sålt i mer än 250 000 exemplar. Många uppdateringar har gjorts genom åren, av både råvaror och forskningsrön, men grunden är fortfarande densamma: läckra vegetariska recept kombinerade med upplysning.

Oavsett om du vill äta efter säsong, välja rätt fetter, hitta bra metoder för konservering och förvaring eller hålla matkostnaderna nere erbjuder boken ett gott stöd.

Den klimatsmarta guiden hjälper dig att leva mer miljövänligt vad gäller allt från inköp till matlagning och kompostering.

Bland de nyare inslagen finns måltidsplanering samt lättlagade festbufféer för studenten, midsommar, brunch med flera tillfällen. Symboler visar om maten är rawfood, vegankost eller snabblagad.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇