3 kokböcker med unika tacos recept att spana in

1. Tacos! : äkta mexikanska recept av Ben Fordham, Felipe Fuentes Cruz (2018)

Tacos! Sötma och hetta, friskt och mustigt, lent och krispigt, allt i en enda oemotståndlig tugga. Och det finns en hel värld av tacos att upptäcka. Med spännande smaker och nya härliga råvaror som gör det till en matupplevelse långt bortom det vi kommit att förknippa med fredagsmyset.

Enkelt uttryckt är en taco ett tortillabröd med valfri fyllning – det kan vara grillat eller långbakat kött, kyckling, fisk, skaldjur eller grönsaker – med en god salsa och ett smakrikt tillbehör till. Tänk chili, lime, koriander, mynta, spiskummin, vitlök, ananas, avokado och rödlök …

Här hittar du mer än 65 genuina mexikanska recept som kommer att ta tacokvällarna till helt nya höjder. Allt från läskande drinkar och aptitretande tilltugg till de godaste tacos du någonsin ätit – och ljuvligt söta desserttacos att avsluta kvällen med.

Missa inte tonfisktacos med chipotle och vårlök, lammbarbacoa-tacos med heta svarta bönor, friterade kycklingtaqitos med pico de gallo eller tacos med ugnsrostad kryddig blomkål och kikärter toppade med avokadosalsa. Till efterrätt kanske en knaprig kaneltortilla fylld med grädde, jordgubbar och chokladsås eller en chokladtaco med agave, vaniljglass och dulce de leche?

Fredagsmys att längta efter hela veckan!

2. ¡Taco loco! : Mexikansk gatumat från grunden av Jonas Cramby (2018)

Taco loco! Mexikansk gatumat från grunden
får du följa med på upptäcktsfärd genom ett av de mest spännande och outforskade gatumatsköken i hela världen. Smaka nyfriterade totopos stående vid ett rackligt stånd i någon av Mexico Citys kaotiska mercados. Äta den mystiska rätten barbacoa en get nergrävd i marken med glödande kol, ett krucifix och en flaska mezcal i ett skjul utanför byn Zaachila. Eller lugnt sippa på en iskall michelada under vulkanen i Oaxaca, en stad med en matkultur äldre och mer sofistikerad än de stora europeiska köken.

Du kommer att få lära dig hemligheterna och teknikerna för att återskapa rätterna hemma de bästa recepten på antojitos (smårätter), dulces (sötsaker) och bebidas (drycker). Men också hur du gör egna sockerdödskallar till Dia de los muertos-firandet, enklast mal majs till pinfärska nixtamal-tortillas samt vilka låtar som är absolut coolast att beställa av ett mariachiband.

Och, naturligtvis, så kommer du att lära dig göra tacos. Mängder med tacos. Otroligt mycket tacos. Mexikaner är som tokiga i tacos och efter den här boken kommer du garanterat vara det också. TACOS LOCOS FOREVER!

Jonas Cramby är frilansskribent, krogrecensent för Metro och krönikör i Café Magazine. Han har gett ut tre mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ och Mackor. Böckerna har översatts till sex språk.

3. Taco mexican style av Malin Eriksson (2015)

Chili, avokado, spiskummin, lime, koriander …

Det är några av smakerna i riktiga tacos, det vill säga mexikanska tacos. Mexikanska tacos är snygg, tuff, opretentiös och snabblagad plockmat proppfull med fantastiska smaker – mat som gjord för att umgås och ha trevligt kring.

Dessutom är den lätt att variera. Vegetarianer, köttälskare eller fiskälskare – med Taco mexican style kan alla fylla sina varma tortillabröd med vad de gillar.

Lägg till en het salsa, en fyllig guacamole, krispiga grönsaker och kanske lite sangrita att dricka och Mexiko känns plötsligt inte så långt borta.

Är det tjej- eller grabbmiddag eller kanske en hejdundrande fiesta på gång? Bjud på tacos!

Malin Eriksson, food concept explorer och flitig Mexikoresenär, har samlat alla recept du behöver för den äkta och kompletta mexikanska matupplevelsen: fyllningar, salsor, tortillabröd, drinkar och tilltugg, guacamoles …

Njut till exempel av spännande fyllningar som mexikansk pulled pork, kyckling, havskräftor eller kantareller. Eller varför inte lax, bönor, broccoli eller bläckfisk?

Men ibland handlar det förstås bara om tacos till familjens fredagsmys och då kanske det räcker med en eller två goda fyllningar tillsammans med smakrika tillbehör.

Här finns recept för grillen, ugnen och spisen.

Men även recept som inte kräver någon el alls för tillagning.

För en dubbel tacoupplevelse kan man dessutom till dessert bjuda på en av bokens söta tacos, till exempel ananastacos med hallonsalsa. Det här är tacos som i Mexiko, som de ska vara på riktiga råvaror.

Upptäck hur tacos gör det extra lätt att njuta av matlagning, måltid och sällskap!

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇