5 kokböcker om enkel festmat du måste spana in

1. Smårätter med guldkant : plockmat, tilltugg och annat gott av Catarina König (2021)

För hyllade matkreatören Catarina König är plockmat och smårätter så mycket mer än bara ett litet tilltugg det kan egentligen ersätta en hel middag om man serverar tre fyra olika mindre rätter under en kväll.

Catarina Königs nya kokbok uppföljaren till prisbelönta Mat med guldkant är fylld till brädden med det som är hennes signum enkla, snabba och gudomligt goda recept på festliga smårätter och extra goda tilltugg. Ett kapitel bjuder på smarriga dippsåser, röror och snacks med extra guldkant, och ett kapitel ägnas helt åt drinkar och aperitifs. De magiskt goda desserterna finns såklart också med.

Catarina delar dessutom med sig av sina bästa råd och välbevarade små hemligheter kring festplanering, mingel och idéer kring förberedelser och hennes specialitet eleganta upplägg.

Du får också lära dig hur du friterar smart och säkert för det är inte så svårt som man kan tro.

Recepten, som du får tips på hur du kan mixa och matcha på bästa sätt, är enkla och snabba att tillaga och här kan du välja mellan både kalla och varma varianter på kött, fisk och skaldjur samt vegetariska alternativ.

Catarina König har, sedan vinsten av tv-succéerna Sveriges mästerkock 2016 och Decenniets mästerkock 2020, ägnat sitt liv åt mat. Via Instagram och den mycket uppskattade bloggen på Elle mat och vin inspirerar hon dagligen sina läsare och trogna följare med nya smarriga recept och sina egna snygga matfoton.

2. Mat med guldkant : recept och menyer för vardag och fest av Catarina König (2020)

Äntligen är Catarina König tillbaka med en ny glänsande kokbok fylld till brädden med det som är hennes signum enkla, snabba och gudomligt goda recept till lyxiga middagar som passar både till vardagar och till fest, från tilltugg till desserter.

I kapitlen mingelmat, förrätter, varmrätter och desserter finns allt du behöver för att skapa en middagsmeny med extra guldkant.

Här finns också ett antal färdigkomponerade trerättersmenyer som kan inspirera till härlig en spontanmiddag med grannen, en romantisk supé på tu man hand, tjejmiddag, herrmiddag och mycket annat.

Catarina bjuder på sina lyxigaste mingeltilltugg som små söta löjromssemlor, asiatiska smakbomber, het räkröra på friterad gyoza, tre varianter på råbiff m m.

Här finns också recept på steamed buns med långbakad fläsksida (Catarinas absoluta paradrätt), bästa Texas chilin, magiska räktacos, hälleflundra med sparriscrudité, torskrygg med brynt misosmör, fylld pasta och pepitos som ligger henne nära om hjärtat och får smaklökarna att dansa.

Prova också lite enklare vardagslyx såsom piri piri-kyckling, krämig pasta och japansk schnitzel. Mums! Till efterrätt kan du bjuda på friterad munk och vit chokladglass toppad med muskot-kolasås eller Catarinas variant på marängsviss med salt maräng; cheesecake i glas på tre sätt och mycket mer som är perfekta desserter att kröna en fantastisk måltid med.

Missa inte heller chansen att lära dig Catarinas tips och trix i köket, både när det gäller smaker, uppläggningar och menytänk.

Catarina König har, sedan hon vann mattävlingen Sveriges Mästerkock 2016, ägnat sitt liv åt mat. Hon bloggar dagligen för ELLE och driver sitt instagramkonto @matfashionistan där hon såväl delar med sig av sina uppskattade recept, matinspiration och också generöst och personligt bjuder in till livet som tvåbarnsmamma.

3. Lättlagade bufféer för hela året av Maud Onnermark (2019)

Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen. Väl beprövade recept, enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda. Ingredienserna är okomplicerade och lätta att hitta.

Här finner du bland annat italiensk buffé, vegetarisk buffé, grillbuffé, påskbuffé, soppbuffé och en smart buffé att förbereda flera veckor i förväg och ha redo i frysen.

Boken ger förslag på färdigkomponerade bufféer, men möjligheterna att välja bland och själv kombinera alla läckra rätter och desserter är förstås stora.

Maud Onnermark är välkänd både som TV-kock och matskribent.

Hon har skrivit en rad uppskattade kokböcker.

4. Systrarna Eisenmans mingelmat : 565 snittar, snacks & smårätter av Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman (2017)

Låt systrarna Eisenman hjälpa dig med mingelpartyt! Deras oslagbara mingelmatsbibel innehåller 565 recept på snacks, snittar och smårätter.

Förutom smaker från Norden och Medelhavet via USA och Mexico till Asien, hittar du recepten du behöver när du vill bjuda fastrarna på afternoon tea, grannarna på brunch och tjejkompisarna på smarriga desserter. Dessutom stilfulla drinkar och snacks till cocktailpartyt.

Här finns allt för både små och stora fester! Lite enklare pizzor eller pajer i miniformat eller lyxiga amuse bouche med pilgrimsmusslor eller ostron med tillbehör? Välj bland kanapéer, volauventer, crostinis, smörrebröd, terriner, plättar, filodegsknyten, kex, röror och mycket mycket mer. Allt serverat i glas, på sked, på spett eller som små munsbitar för ett riktigt lyckat mingelparty.

Boken ger också praktiska tips och råd som gör det lätt att ordna fest, exempelvis hur mycket som går åt beroende både på antalet gäster och på hur länge festen pågår, hur olika tilltugg kombineras på bästa sätt och hur du får till alla de där vackra snittarna på bilderna. För allt som det finns ett recept till finns på bild – snyggt fotograferat av Roland Persson.

16 fullmatade kapitel med recept:Moderna klassiker – Pajer & plättar – Soppor, sallader & spett – Amuse bouche – Fisk & skaldjur – Norden – Tapas & meze – USA & Mexico – Asien – Italien & Frankrike – Ostbricka – Bröd & röror – Afternoon tea & brunch – Snabba snittar – Drinkar & snacks – Desserter

Vid Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 fick boken pris som Årets bästa kokbok. Den vann också i kategorierna Ceremoniella måltider och Folkets röst på bokmässan i Göteborg.

5. Lättlagade helgmenyer : festliga middagar utan krångel av Mattias Larsson (2020)

Det har aldrig varit enklare att bjuda på middag! Här hittar du 16 lättlagade menyer med läckra för- och huvudrätter, snacks att servera innan maten och desserter att runda av kvällen med. Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, lär dig dessutom att preppa middagen som en kock och visar vad du kan göra ett dygn i förväg, innan gästerna kommer och strax före servering.

I boken hittar du recept på allt från kött och fisk till vegetariska rätter, snacks att starta med och ett halvt dussin desserter. Du får även tips på hur du kan smaksätta, förenkla eller lyxa till måltiderna ytterligare – allt beroende på hur mycket tid du har.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇