3 kokböcker om barnmat att spana in

1. Johanna Westmans Barnmat: Från mos till att äta själv av Johanna Westman (2015)

2007 kom Första och Andra Mosboken, och böckerna har sen dess frälst tiotusentals föräldrar och barn. Nu är det dags för en ny barnmatsbibel signerad Johanna Westman. De bästa och godaste recepten från Mosboken och Första Måltidsboken är samlade här.

Det finns frukost- och mellanmålstips: Välling, övernattningsgröt, drottningkompott, yoghurt med swirl och blåbärspannkakor, till exempel. Det finns grönsaker i alla former, och framför allt mosade och/eller plockvänliga. Recept på smakportioner på potatis, ärtor, majs, palsternacka och blomkål, rotselleri och grönkål och mycket mer.

Här hittar du också de allra godaste och enklaste tipsen för en mer lättpusslad vardag. Dinkelplättar, palsternackssoppa, italiensk fiskgryta, enplåtskyckling, ugnsrostad sötpotatis, fiskbullar med gräddig sås och burro pomodoro, bland mycket annat!

2. Josses barnmat: med fler recept för hela familjen av Josefine Haamer Von Hofsten (2014)

Josses barnmat har nu tryckts om för tredje gången. Nu har jag utökat kapitlet om hur du gör så att alla i familjen kan äta samma mat oavsett ålder. Fördelarna är oändliga och på mina barnmatskurser är det just detta ”tänk” som får bäst gensvar hos mina kursdeltagare.

Se även  3 kokböcker med glutenfria recept att spana in

Att laga barnmat är ingen vetenskap utan handlar om bra råvaror, lite köksredskap och några minuter ledig tid. Lägg till lite kunskap om konsistens, smakpreferenser och hur du hjälper ditt barns mage att komma igång, så kommer du snart att bli en fullfjädrad barnmatskock. Boken är en handbok i att laga barnmat från allra första start.

-Dietist Gunilla Lindeberg har skrivit faktarutor i boken om allt från fett och fibrer, rekommenderat intag, D-droppar, mjölk, järn, frukt och grönt, vitaminer, med mera.

-Konsistensskolan och kapitlet om kryddor är de viktigaste kapitlen i boken. Det är nämligen det vi ”barnmatshemmakockar” alltid missar när barnen ratar vår omsorgsfullt hemlagade mat.

-Den lilla kastrullen bredvid den stora ”vuxenkastrullen” är avgörande för hur du ska tänka när du lagar barnmat. Det ska inte vara svårare än så. Om du lagar hyfsad mat till dig själv så använd samma ingredienser till barnmaten.

-Magskolan är till för att du på bästa sätt ska kunna hjälpa ditt barn när det blir knas med magen, vilket snarare är regel än undantag.

Den innehåller även;

  • Varifrån får barnen sina smakpreferenser, när du ska börja med mat, lite om allergier, matningsteknik, olika fettsorter, dricka till maten, hur mycket barnen ska äta och ett kapitel om frysen och ett om säkerhet i köket.
  • Recept som är indelade efter råvaror. Indelningen är följande, vegetariskt, soppor, fisk och skaldjur, kött, kyckling, efterrätt, frukost och mellis.
  • Boken avslutas med vad du gör när barnet matvägrar och hur du får inspiration till att laga ännu mer god mat. 

3. Mosa, mixa, mumsa: ekologisk barnmat av Caroline Rask, Pernilla Henriksson (2012)

Vilken typ av mat kan jag ge mitt barn? Vad kan mitt barn äta från 6 månaders ålder?

Se även  3 kokböcker om pizza du måste spana in

Hur lagar jag enkel, nyttig och balanserad mat till små barn?

Hur kan vi ge dem mat som är både god och hälsosam?

Vad är fördelarna med ekologisk mat? Kan man frysa in maten?

Det är säkert många föräldrar som ställer sig sådana här frågor. Så gjorde även Caroline och Pernilla när de började laga mosmat till sina barn.

Caroline och Pernilla träffades i mammagruppen och upptäckte snart att de hade flera gemensamma intressen. Barn, god och näringsriktig ekologisk mat och vikten av ett socialt liv, mitt bland alla måsten.

Det gjorde att de snart fann sig tillsammans i köket där de experimenterade för att hitta recept som barnen älskade, som var näringsriktiga och ekologiska och som kunde frysas in så att man alltid hade mat snabbt tillhands.

Se även  2 kokböcker av Catarina König att spana in

Resultatet blev en receptsamling som spred sig i umgängeskretsen och som nu nu även du kan ta del av. En bok som både kommer ge era barn god mat och underlätta i er vardag.

Boken är fylld av lättlagade, goda, ekologiska och näringsriktiga recept som med fördel görs i storkok. Recepten är anpassade till barn i 6-18 månaders ålder men är så goda att de kan avnjutas av både små och stora barn.

Det är inte svårt att Mosa, Mixa, Mumsa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇