3 kokböcker med glutenfria recept att spana in

1. Baka med frukt & grönt: en glutenfri blandning av sött och salt av Birgitta Höglund (2021)

Baka med frukt och grönt en glutenfri blandning av sött och salt är bakboken för den som vill lära sig mer om hälsosam bakning på naturliga råvaror.

Det går nämligen alldeles utmärkt att baka både fantastiskt gott och samtidigt nyttigare!

Boken är fylld med recept på glutenfria och sockerfria bakverk, såväl söta som salta läckerheter.

Helt naturligt njutbara småkakor och bollar, tårtor och bakelser, matbröd, pajer, piroger och kex. Recepten har fått sin sötma från torkad eller färsk frukt och bär, många är smaksatta med grönsaker och örter.

Läsaren får lära sig ett helt nytt sätt att baka, vetemjölet har bytts ut mot mandelmjöl, frön och nötter, bovetemjöl, kokosmjöl och havregryn.

Det vita sockret har fått ge plats åt den naturliga sötman från till exempel dadlar, aprikoser, fikon, äpplen, päron, bananer, blåbär, hallon och vanilj.

Se även  3 kokböcker av Lotta Lundgren du måste spana in

De 49 glutenfria bakverken med smaker från naturen är alla vegetariska och så långt det är möjligt anpassade även för den som vill äta mjölkfritt.

Liksom i sin förra kokbok Gröna, sköna tillbehör är det receptkreatören Birgitta Höglund som står bakom kameran, hon har här tagit med sig alla bakverk ut i den vackra skärgårdsnaturen och till blommande trädgårdar runtom Stockholm.

UR INNEHÅLLET:

  • Birgittas tankar kring glutenfri bakning
  • Naturlig sötma eller sötningsmedel?
  • Matnyttiga baktips
  • Söta bollar, tryfflar och småkakor bakade utan ugn
  • Mjuka kakor, bullar och pajer
  • Tårtor och bakelser
  • Matiga bakverk till picknickkorgen
  • Mustiga matbröd
  • Salta kex och smakfulla tilltugg

Om författaren: Birgitta Höglund är matbloggare och författare till de populära kokböckerna Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Låt bönor förändra ditt liv – kokboken. Det här är hennes sjunde kokbok, varav tre givits ut i USA, en i Norge och en i Finland.

2. Vegansk vardagsmat : eat clean – veganska och glutenfria eat clean recept för hela dagen av Yvonne Hedberg (2019)

Här presenteras hälsosamma och lättlagade veganska eat clean recept för hela dagen.

Se även  3 kokböcker med LCHF-recept att spana in

Frukost, bröd, luncher, middagar, röror, sallader, pannkakor, soppor, fika, glass och efterätter inom kategorierna veganskt, eat clean, glutenfritt och utan vitt socker.

Eat clean innebär i korta drag att man lagar maten från grunden och väljer så mycket rena råvaror som möjligt utan onödiga tillsatser.

Boken inleds med ett kortare avsnitt om näringslära följt av tips och tricks vid matlagning. Den innehåller även lite tips på träning och rörelse samt ett avsnitt om den universella attraktionslagen och hur man kan arbeta med den för att lyckas attrahera in mer av det man vill ha in i livet.

Trevlig läsning och smaklig måltid!

3. Gammaldags husmanskost på nytt sätt : recept och tips för glutenfri LCHF och paleo av Annika Dahlqvist, Birgitta Höglund (2017)

Birgitta Höglund är matbloggare och författare till 3 kokböcker. Hon har tidigare 18 års erfarenhet som kock. Intresset för att ta vara på vår nordiska matkultur har alltid varit stort, med fokus på lokala och närproducerade råvaror.

Den här boken är fylld med recept på vår traditionella husmanskost, anpassade till lågkolhydratkost. Helt naturlig och njutbar mat enligt den glutenfria kostmodell som Birgitta själv lever efter sen 8 år och som gett henne hälsan tillbaka.

Se även  3 kokböcker med enkla recept att följa

Annika Dahlqvist är läkaren som startade LCHF-rörelsen efter att hon själv blivit både friskare och slankare med hjälp av en kost med få kolhydrater och rikligt med naturligt fett. Boken inleds med hennes råd och tips om hur du kan förändra ditt liv till det bättre genom en enkel kostförändring.

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare, hon skriver bokens efterord om fettets betydelse i vår mat. Ann har även startat Kostfonden, som bedriver oberoende forskning på lågkolhydratkostens effekter på hälsan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇