Det här är böckerna för dig som är på jakt efter att börja laga mer thaimat hemma men inte riktigt vet vart du ska börja. Stort lycka till i köket! 😄
1. Super tasty thai!: och andra favoritrecept av Wichudaporn Chaiyasaeng (2019)
Thai-mat är fantastiskt gott men det är inte så många som vet hur man trollar fram rätter som pad thai, panang curry och tom kha gai hemma i sitt eget kök.
I den här inspirerande kokboken visar Wichudaporn hur du hanterar de olika smakerna och bjuder på förrätter, varmrätter, efterrätter och dessutom en del drycker.
Här får du möjlighet att lära känna de olika ingredienserna och skulle någon vara knepig att få tag på föreslår Wichudaporn en svensk råvara som kan användas istället.
Totalt rymmer boken 45 recept och förutom de ständigt efterfrågade klassikerna finns älsklingsrätter från Wichudaporns egen uppväxt och några rätter med en mer västerländsk touch, allt presenterat med tydliga recept och stämningsfulla bilder.
2. Thai hemma av Tove Nilsson (2019)
Tove Nilsson, författaren till den internationellt framgångsrika storsäljaren Ramen (2016) är äntligen tillbaka med boken Thai hemma!
Det thailändska köket har blivit svenskarnas andra husmanskost. Men Tove visar på hur det samtidigt är så mycket mer än bara take away-versioner av pad thai och tom ka gai.
Maten kännetecknas av aromatiska färska örter, citrongräs, chilihetta, saltsöta grytor, sticky rice och umami-stinna smaker från fisksås, torkade räkor och ostronsås. Rätter redo att upptäckas av nyfikna hemmakockar och med ingredienser som blivit betydligt enklare att få tag i.
Thai hemma består av ett 60-tal recept på smårätter, sallader, grytor, wok, grillat och lite sött. Larb, thaidumplings, kaffir lime lamm, thai chickpea fritters blandas med northern thai curry och kryddig massaman beef curry.
Recepten visar hur du jobbar med kryddpastor, örter och kryddor, och kompletteras med initierad kunskap om thaikökets klassiska råvaror och grundläggande tekniker. Många recept har gröna alternativ där grönsaker, tofu och ägg kan ersätta kött, fisk och kyckling.
”Dessa rätter är väl värda sin tid och får vem som helst att drömma sig bort till varmare breddgrader för en stund.” Amelia
”Boken som öppnar upp för en omstart med din wokpanna” Hem och hyra
”Tove Nilsson visar att det går att laga god och genuin
thaimat hemma.” Matmagasinet
”Thai för finsmakare” Allt om mat
”Oh my så smarrig thaimat! Låt barnen upptäcka ljuvliga asiatiska smaker.” Mama
”Tove Nilsson vet hur du tämjer smakerna och lagar god
thaimat hemma i ditt eget kök.” DN
”Så lyckas du med Thaimaten.” Aftonbladet
”Goda boknyheter! Här får du ett 60-tal lättlagade recept med allt från dumplings till kryddiga currygrytor” Allers
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022