2 kokböcker om att göra egen pasta du måste läsa

1. Markus pasta av Markus Aujalay (2016)

Ett paket pasta i skafferiet och middagen är räddad!

Med Markus Aujalays lättlagade pastarecept blir det garanterat också en god middag. Markus pasta har lösningar för dig som snabbt vill svänga ihop något mättande av det som finns hemma.

Här finns också recept för de dagar då du njuter av att känna doften från en god gryta som puttrar i godan ro på spisen. Vill du briljera med hemgjord fylld pasta, lagad från grunden, finns recept med förklarande bilder som underlättar.

2. Pasta på italienska av Sara Berg (2021)

Man kan tycka att italienarna har en tjurskallig inställning till pasta. De skulle aldrig laga en carbonara på färsk pasta eller hälla parmesan på skaldjur.

Se även  2 kokböcker från Dalarna du måste spana in

Men det handlar inte om att de vill vara besvärliga, utan om att de i generationer redan ägnat sig åt att prova sig fram till de bästa recepten och de mest användbara teknikerna.

Den här boken handlar om pasta. Riktig, italiensk pasta.

Om gnocchi lagad av en helgalen kock i Milano, om hemligheten bakom en äkta ragù bolognese och om den liguriska trofien, som nästan ingen längre tillverkar för hand.

I den reviderade upplagan av Pasta på italienska har vi besökt ytterligare två regioner som vurmar lite extra för sin pasta: Marche och Puglia. Boken är en tågresa genom fjorton regioner, från Turin i nordväst till Bari i sydost.

Se även  3 kokböcker med unika tacos recept att spana in

På vägen får vi lära oss om olika mjölsorter och när de ska användas, varför man har ägg i degen bara ibland och varför man alltid ska blanda pastan med såsen innan den serveras.

Dessutom delar de italienska pastakockarna med sig av sina bästa recept, anpassade för regionens typiska pastasorter.

För det finns egentligen ingenting som
heter italiensk pasta, däremot finns det lombardisk, siciliansk och toskansk pasta. Och den gemensamma nämnaren är att den alltid är bäst.

Se även  Läs Johan Jureskogs bok: 24 timmar receptbok!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇