Grekisk mat: 3 kokböcker du måste spana in

1. Vår smakresa genom Grekland och Cypern av Maro Papadopoulou, Åsa Swanberg (2018)

Välkommen att följa med på Maros och Frixos smakresa!

På Cypern och i Greklnad är maten och gemenskapen en mycket viktig del av livet. Man brukar säga att det ska vara enkelt att dela det goda!

Maro och Frixos Papadopoulou, grundare av Fontana, älskar grekisk matkultur och sedan 1978 förser de hela Sverige med sin barndoms råvaror och smaker – fetaost, olivolja, halloumi, oliver och mycket mer.

De har också gjort en 7 000 kilometer lång smakresa i syfte att utforska den lokala och genuina matkonsten i olika delar av Grekland och på Cypern.

En resa som har tagit dem tillbaka till sitt hemland Cypern och runt hela Grekland – Aten, Grevena, Halkidiki, Kalamata, Kreta, Lesvos, Olympos, Thessalia och Thessaloniki.

På vägen har de mött och lagat mat med fantastiska, kunniga, matlagningspassionerade män och kvinnor, kockar, familjer, kvinnokooperativ – och som ett resultat av av alla dessa möten har de samlat på sig en unik receptskatt.

Se även  2 kokböcker av Catarina König att spana in

Här delar Maro och Frixos med sig av sina fina upplevelser och de unika recepten. Traditionell, cypriotisk och grekisk mat direkt från dem som gör den allra bäst.
Kali orexi! (Smaklig måltid)

2. Jill & Marias Taverna: medelhavsmaten från vårt Kreta av Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren (2019)

Kreta är mycket mer än bara en ö. Det var här den berömda medelhavskosten föddes. Här har folk alltid ätit bättre och levt längre. Den vällagade maten är bara en av öns alla skatter. Kulturen, klimatet och kärleken till det lilla livet gör Kreta till en plats som är lätt att älska.

Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren blev blixtkära i Kreta från första besöket på ön. Sedan dess har de fortsatt att resa hit och ser nu ön som sitt andra hem. Här njuter de av den unika tillgången på fantastiska råvaror och grekernas generösa gemenskap. Här har deras långa vänskap och musikaliska samarbete växt sig starkare.

Som en hyllning till ön bjuder de läsarna på ett sextiotal traditionella recept nedärvda i generationer, uppblandade med egna personliga och mer moderna tolkningar. Från suveräna sallader, läckra dippsåser och perfekt plockmat till grekiska klassiker som moussaka, souvlaki och saganaki. Därtill bjuds mustiga grytor, enkla desserter och massor med grönt. allt lagat på Kretavis.

Se även  2 kokböcker om potatis att spana in

Följ med till tavernan som aldrig stänger!

Jill Johnson är en av våra mest folkkära artister och låtskrivare. Hon har hunnit släppa 25 album, varit med i Melodifestivalen tre gånger, varav en som programledare, och gjort succé med sina egna krogshower. Hon ligger också bakom det populära programmet ”Jills veranda” på SVT.

Maria Molin Ljunggren är ett av Musiksveriges mest inflytelserika namn. Tillsammans med maken Bobby Ljunggren, som har sina rötter på Kreta, har hon lotsat fram många av våra mest folkkära artister och låtskrivare, ofta via Melodifestivalen. Nyligen startade hon ett helt nytt musikbolag.  

3. Grekland: mediterrana delikatesser av Ann Margret Forsström (2013)

Det grekiska köket innehåller läckra specialiteter som både är enkla och raffinerade och har traditioner som är flera hundra år.

Familj och vänner kommer självklart att bli förtjusta i det möra lammköttet, överflödet av vegetariska rätter lagade på solmogna grönsaker, den färska fisken och skaldjuren i alla de färger – välsmakande och hälsosamma regionala specialiteter tillreda med den allra bästa olivoljan.

Se även  3 kokböcker om GI du måste spana in

Vad sägs om fyllda zucchiniblommor, bläckfiskgryta med nudlar, kanin med vilda grönsaker från Kios eller förföriskt söta bourekakia-degknyten?

I den här boken presenterar elva mästerkockar genuina recept från sin hembygd och låter läsaren ta del av de underhållande detlajer som gömmer sig i det grekiska köket.

Steg för steg förklarar de hur även en ”hemmakock” ska kunna laga deras läckra skapelser och fånga Medelhavskökets speciella stil.

Följ med på en utsökt kulinarisk resa och upptäck det grekiska köket på nytt!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇