3 kokböcker för italiensk mat du måste spana in

Dags att börja njuta mer av det italienska köket?

Här är våra tips på 3 kokböcker för italiensk mat du bara måste spana in.

1. Stefanos Italia: den stora italienska kokboken av Stefano Catenacci (2013)

Italien är solen, maten, vinet och ett varmt mottagande men också elegans, konsten att skapa en rätt av få men perfekta råvaror.

Det är ett kök som är känt och älskat över hela världen. Stefano Catenacci, en av Sveriges främsta kockar, har utökat och fördjupat sin uppskattade kokbok med fler recept, fler härliga matbilder och ännu mer fakta; sammantaget det bästa från det italienska köket.

Med läckra matbilder och miljöfoton som doftar av hav, solstekta torg och citronodlingar inspirerar boken till italienska utflykter vid spisen, nu med mer än 270 recept, lätta att lyckas med.

Se även  3 kokböcker om muffins du måste spana in

Bokens lockande meny med antipasto, pasta och ris, fisk, kött, tillbehör och dessert är tryfferad med fördjupningar. Det handlar bland annat om buffelmozzarellan från Neapel och den berömda parma skinkan.

Här berättas historien om den älskade pizzan, den ljuvliga glassen och parmesanostens långa tradition. Följ med på en matodyssé från Alpernas robusta polenta till Siciliens överflöd av solsmakande gröna rätter!

Vem kan väl vara en bättre guide till det genuina italienska köket än Stefano? Med rötter i en italiensk restaurangfamilj och de första lärospånen i köket på pappas kvar terskrog Caina i Stockholm fick han tidigt känsla för goda råvaror och gedigen matlagning allitaliana.

För att inte tala om alla mat upplevelser hos släkten i Toscana.

Sedan många år är Stefano Catenacci hyllad kökschef på Operakällaren, en av Sveriges mest välrenommerade restauranger, med ansvar för kungahusets representation.

Han skapade prinsessan Madeleines bröllopsmeny 2013, liksom galamiddagen när kronprinsessan Victoria gifte sig med prins Daniel 2010.

Jan Nilsson, tidigare mångårig chefredaktör för tidningen Gourmet, har skrivit texterna i Stefanos Italia den stora italienska kokboken.

2. Al Dente: Italiensk matlagning från grunden av Samantha Santambrogio-Öberg (2020)

Pasta, pizza, antipasti, gelato… Bemästra det omfattande italienska köket, en gång för alla! Här bjuder Samantha Santambrogio-Öberg, som till vardags håller kurser i italiensk matlagning, på alla favoritrecept ur sitt stora kursutbud.

Se även  Kokboken om AirFryer-recept på svenska du måste läsa

Lär dig till exempel att göra färsk pasta och upptäck både traditionella rätter och nya smaksensationer. Buon appetito!

3. Jamie lagar Italien: en hyllning till den goda italienska maten av Jamie Oliver (2019)

Det är knappast någon hemlighet att Jamie Oliver älskar det italienska köket.

Här finner han den enkla, goda och vällagade maten utan krusiduller. Jamie lagar Italien är en hyllning till det kök som är så viktigt, både för Jamie själv och för så många andra matälskare världen över.

Boken innehåller över 130 smakrika recept, alla presenterade på det sätt som kännetecknar Jamie. Det är enkelt, inspirerande och oemotståndligt läckert. Från antipasti, till pastarätter och pizza, långkok, sallader och allt däremellan.

Se även  3 kokböcker för män att spana in

Recept som visar det italienska kökets otroliga rikedom med vällagad snabbmat, slow food från grunden, comfort food, mat för många – alla rätter där råvarorna, inte minst grönsakerna, står i fokus.

I Jamie lagar Italien hittar du essensen av det italienska kökets själ. Låt smakerna av det riktiga Italien komma in i ditt kök.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇