3 kokböcker om antiinflammatorisk mat du måste läsa

1. Kom i balans med antiinflammatorisk kost: enkla recept till alla dagens måltider av Dorothy Calimeris, Lulu Cook (2019)

Den antiinflammatoriska kosten skapar en naturlig balans i din kropp och hjälper till att stärka ditt immunförsvar. Den bekämpar den farliga inflammation som ligger till grund för en lång rad livsstilssjukdomar, som till exempel diabetes, förhöjt kolesterol och högtblodtryck.

Boken berättar hur du kan komma igång med antiinflammatorisk kost, samt ger dig enkla och goda recept till alla dagens måltider.

  • En bra introduktion till principerna för den antiinflammatoriska kosten
  • Praktisk vägledning med listor över vad du kan äta och vad du bör undvika
  • 60 enkla och näringsrika måltider som reducerar inflammation och gör dig frisk
  • De flesta av rätterna kan tillagas på mindre än 30 minuter

2. Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase, Lina Nertby Aurell (2018)

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Det här är den populära boken Food Pharmacy i mjukbandsformat om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

3. Hälsans skafferi: håll dig frisk med antiinflammatorisk mat av Tiina Lindström Hälvä, Alexander Trivedi (2017)

Om kroppens pH-balans rubbas genom att vi äter för mycket sur mat (som snabbmat, alkohol och socker), går den miste om nödvändiga mineraler som kalcium, kalium och magnesium.

Om vi istället äter grönsaker och annan oraffinerad mat som är rik på dessa näringsämnen fylls buffertarna ständigt på. Kroppen behöver inte kämpa så hårt för att hålla blodet balanserat, vilket innebär att alla andra kroppsliga funktioner, som immunförsvaret, fungerar bättre.

I Hälsans skafferi förklarar Tiina Lindström Hälvä hur man äter balanserad, basisk, antiinflammatorisk mat och kocken Alexander Trivedi presenterar speciellt framtagna recept.

Förutom att dämpa inflammationer i kroppen är den maten i Hälsans skafferi också bra för viktminskning. Den minskar dessutom värk, motverkar kroppens åldrande och förbättrar hud.

Tiina Lindström Hälvä bor i Skåne och har arbetat mer än 17 år som näringsexpert i Finland och i Sverige. Hon har skrivit fyra böcker hälsosam mat.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇