2 kokböcker av Catarina König att spana in

1. Smårätter med guldkant: plockmat, tilltugg och annat gott av Catarina König (2021)

För hyllade matkreatören Catarina König är plockmat och smårätter så mycket mer än bara ett litet tilltugg det kan egentligen ersätta en hel middag om man serverar tre fyra olika mindre rätter under en kväll.

Catarina Königs nya kokbok uppföljaren till prisbelönta Mat med guldkant är fylld till brädden med det som är hennes signum enkla, snabba och gudomligt goda recept på festliga smårätter och extra goda tilltugg.

Ett kapitel bjuder på smarriga dippsåser, röror och snacks med extra guldkant, och ett kapitel ägnas helt åt drinkar och aperitifs. De magiskt goda desserterna finns såklart också med.

Catarina delar dessutom med sig av sina bästa råd och välbevarade små hemligheter kring festplanering, mingel och idéer kring förberedelser och hennes specialitet eleganta upplägg.

Du får också lära dig hur du friterar smart och säkert för det är inte så svårt som man kan tro.

Recepten, som du får tips på hur du kan mixa och matcha på bästa sätt, är enkla och snabba att tillaga och här kan du välja mellan både kalla och varma varianter på kött, fisk och skaldjur samt vegetariska alternativ.

Catarina König har, sedan vinsten av tv-succéerna Sveriges mästerkock 2016 och Decenniets mästerkock 2020, ägnat sitt liv åt mat.

Via Instagram och den mycket uppskattade bloggen på Elle mat och vin inspirerar hon dagligen sina läsare och trogna följare med nya smarriga recept och sina egna snygga matfoton.

2. Mat med guldkant: recept och menyer för vardag och fest av Catarina König (2020)

Äntligen är Catarina König tillbaka med en ny glänsande kokbok fylld till brädden med det som är hennes signum enkla, snabba och gudomligt goda recept till lyxiga middagar som passar både till vardagar och till fest, från tilltugg till desserter.

I kapitlen mingelmat, förrätter, varmrätter och desserter finns allt du behöver för att skapa en middagsmeny med extra guldkant. Här finns också ett antal färdigkomponerade trerättersmenyer som kan inspirera till härlig en spontanmiddag med grannen, en romantisk supé på tu man hand, tjejmiddag, herrmiddag och mycket annat.

Catarina bjuder på sina lyxigaste mingeltilltugg som små söta löjromssemlor, asiatiska smakbomber, het räkröra på friterad gyoza, tre varianter på råbiff m m.

Här finns också recept på steamed buns med långbakad fläsksida (Catarinas absoluta paradrätt), bästa Texas chilin, magiska räktacos, hälleflundra med sparriscrudité, torskrygg med brynt misosmör, fylld pasta och pepitos som ligger henne nära om hjärtat och får smaklökarna att dansa.

Prova också lite enklare vardagslyx såsom piri piri-kyckling, krämig pasta och japansk schnitzel. Mums!

Till efterrätt kan du bjuda på friterad munk och vit chokladglass toppad med muskot-kolasås eller Catarinas variant på marängsviss med salt maräng; cheesecake i glas på tre sätt och mycket mer som är perfekta desserter att kröna en fantastisk måltid med.

Missa inte heller chansen att lära dig Catarinas tips och trix i köket, både när det gäller smaker, uppläggningar och menytänk.

Catarina König har, sedan hon vann mattävlingen Sveriges Mästerkock 2016, ägnat sitt liv åt mat. Hon bloggar dagligen för ELLE och driver sitt instagramkonto @matfashionistan där hon såväl delar med sig av sina uppskattade recept, matinspiration och också generöst och personligt bjuder in till livet som tvåbarnsmamma.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇