5 kokböcker för unga att spana in

1. Adrians skafferi: familjens kokbok av Veronica Larsson (2014)

Släpp in barnen i köket och laga mat tillsammans! Matlagning behöver inte vara så svårt eller komplicerat.

Alla vuxna och barn, oavsett förkunskaper, kan tillsammans laga recepten med hjälp av anvisningarna.

I “Adrians skafferi” är recepten baserade på mat och desserter som älskas av både stora och små.

Ett litet urval ur “Adrians skafferi”:

  • Fransk köttgryta, kokta blåmusslor och crème brulée.
  • Italiensk lasagne, gourmetpizza och tiramisu.
  • Amerikanska crab cakes, cheeseburgare och cheesecake.
  • Japansk sushi och teriyakimarinerad laxfilé.
  • Thailändsk pad thai, satay med jordnötssås och stekt banan med vaniljglass.
  • Svenska köttbullar med potatismos och brunsås, kalops och frasig äppelpaj.

Välkommen in i Adrians skafferi!

2. Nya första kokboken av Johanna Westman (2011)

Jag kan inte tänka mig något viktigare, eller roligare, än att lära barn att laga mat. Nya Första Kokboken är större, godare och nyttigare.

Fler fisk- och grönsaksrecept, fler mellanmålsrecept, register för laktosintoleranta, glutenallergiker eller vegetarianer. Fler “matskolor” – om potatis, hur man bäst kokar pasta, varför bröd ibland inte jäser, vad man gör när man bränt sig och varför det är bra att gilla bönor.

Mitt motto är att mat för barn ska vara jättegod, okonstlad och inspirerande. Den som letar kaloritabeller får söka någon annanstans. Söker man matlust har man hittat rätt!

Hälsningar Johanna Westman

3. Marias kockskola av Michael Wiander (2019)

Årets bästa kokbok för barn!

Laga maten från Dexter Olsson böckerna!

VI ÄLSKAR DEN! En kokbok med massor av goda och härliga recept. Den är rolig och lärorik för både unga och gamla! Recepten kopplas till intressant kuriosa och fakta om rätternas ursprung och historia som tar läsaren till många delar av världen. Och, nästan bäst av allt, tillbaka till Dexter Olssons underbara äventyr. Äntligen dags att laga sina egna favoriträtter ur serien” Jalna & Martin Linnér @litematochenbok, betyg 5/5

I Marias kockskola får du bland annat lära dig att laga morfars favoriträtt jambalaya, Marias pasta pomodoro och den marängsviss som fick Svarthattarna på fall … Lär dig hemligheten bakom Dexters chokladbollar, morfars stora kanelbullar och mycket annat som t.ex:

  • Kreolsk matlagning.
  • Amerikansk presidentglass.
  • Hemlagade munkar.

I Marias kockskola presenteras även historien bakom varje maträtt. Ett och annat skratt blir det säkert också. Välkommen in i Marias kök.

Gourmand Awards har utsett denna till årets bästa kokbok för barn i Sverige, i och med det är den nominerad till att tävla i finalen om titeln Best in the World, finalen går av stapeln våren 2020.

Michael Wiander är författaren till och skaparen av Dexter Olsson. Han älskar mat och lägger upp det han lagar nästintill dagligen på Instagramkontot perfectchefmike.

Michael är utbildad kock och älskar italiensk mat men äter helst indiskt (fast den maten är ju mer tidskrävande = färre böcker blir skrivna).

Peter Jönsson är den som illustrerat Marias kockskola.

Han älskar också mat, men det blir ofta mikrovågs-pizza, kanske för att han jämt är upptagen med något nytt projekt (eller vägrar erkänna att han är kass i köket). Peter är lärare i bild på Bryggeriets gymnasium i Malmö. Det är hans elever som illustrerat Dexter Olsson-böckerna.

4. Grön i köket: världens godaste grönsaksrätter för unga kockar av Johanna Westman (2016)

Grön i köket är en hyllning till grönsakerna. Alla fantastiska råvaror som gror och växer i vår gröna värld, från små, fina söta ärtor till mulliga, gulliga blomkålshuvuden. Det är också en guidebok till världens alla spännande grönsaksrätter.

I Indien gör man till exempel ljuvligt doftande Palaak Paneer av sin spenat, medan man i Thailand blandar ner den i en Pad Thai, och i Italien gör man lasagne på samma grönsak. Det finns så mycket gott att upptäcka om man lämnar sitt eget lilla grönsaksland.

“Grön i köket är inte en vegobok, eller en bok för att få barn att bli veganer. Jag vill bara dela med mig av den kärlek jag har till naturens bästa råvaror hur man kan variera och förädla dem så de blir på riktigt världsgoda!”

Boken innehåller runt 100 recept på soppor, pastarätter, grönsaker som tillbehör, grönsaker i bakverk, och även goda efterrätter med frukt i. Dessutom får man en hel del tips och råd på hur man kan tänka med tillagning av grönsaker. Bilderna tagna av Ulrika Pousette är underbart vackra och Emilie Crispin Ekström har gjort en form som är rolig, innehållsrik och annorlunda.

En fin, informativ men också rolig bok för barn från 10 år och uppåt.

5. Fredagsmys! – 20 enkla recept av Pia Beckman (2016)

Smarrig fredagsmat och desserter som alla klarar av att göra!

Nu finns Pia Beckmans succéklassiker – med enkla recept och tydliga instruktionsbilder som väcker både nostalgi och matlust – i ny och uppfräschad upplaga. Kavla upp ärmarna och sätt igång!

Inlägg senast uppdaterat: 27 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇