3 kokböcker av Tom Sjöstedt du måste spana in

1. Toms tips av Tom Sjöstedt (2015)

Planera veckans mat med stjärnkocken Tom Sjöstedt! Sju veckors menyer med stjärnkocken som vunnit tävlingen Årets kock och som tagit kocklandslaget till ett brons i OS.

Fyra snabba, enkla vardagsmiddagar, en snabb men lite lyxigare fredagsmiddag som markerar att nu är det helg, en trerätters lördagsmiddag då vi öser på – inte nödvändigtvis komplicerad, men baserad på schysta råvaror – och en söndagsmiddag som gärna får sköta sig själv på spisen under eftermiddagen.

Som en svensk Jamie Oliver stormar han in i våra kök; sprudlande och med glimten i ögat, möjligtvis en smula oborstad, och full av idéer och åsikter om hur vanliga familjer som vill äta vettigt både kan klara vardagsmaten och förgylla helgens måltider.

Orädd att sticka ut och vara kontroversiell lovprisar han burktomaterna med sina miljoner möjligheter och sågar den torra trista hummern.

Full av smittande energi och framför allt: en skicklig matkreatör med en bredd som sträcker sig milsvitt från falukorv och strömmingsflundror till hälleflundra och pilgrimsmusslor.

Betoningen ligger på klassiska svenska råvaror och smaker, och varje recept ackompanjeras av konkreta tips om alltifrån hur man förbereder en middag i god tid till hur man dubblar recept, tar tillvara resterna och enkelt förvandlar dem till helt nya måltider.

Se även  Kokboken om ramen på svenska du måste spana in

Det är enkelt. Kvalitet. Äkta. Planera som en stjärnkock, så blir du din egen kökschef!

”Jag är väldigt öppen när det kommer till mat. För mig kan korv med bröd eller pizza vara en lika stor matupplevelse som ostron och löjrom. Allt handlar bara om kärlek till råvaran och hur den behandlas.”

Följ med Tom ut i köket! För ett godare liv!

2. Kung i Köket av Klas Lindberg, Fredrik Björlin, Fredrik Hedlund, Tom Sjöstedt, Jesper Bogren (2010)

Medlemmarna i Svenska Kocklandslaget har fått skapa sina favoriträtter för olika situationer som kräver god mat och dryck.

Här har dom skalat av sig kockrockarna och tagit på sig passande kläder för händelsen. Coolt och härligt tempo. För film med stil och tempo se Kung i Köket på Kocklandslagets webb. Länk nedan.

Alla recepten anger tid för förberedelser och tillagning.

Candle light dinner, Älskade svärmor, Herrmiddag, Partymat och Pique-Nique samt Små söta slut är några exempel på de över 15 avsnitten med inspiration till smakligt umgänge kring mat & dryck.

Även praktiska tips och knep för framgång i köket.

Se även  3 kokböcker om pajer att spana in

Kocklandslaget har producerat denna kokbok med sina favoriter helt i egen regi tillsammans med Per Erik Berglund som är lagets ”hovfotograf” och reklambyrån Food & Friends som hjälper laget med allt material i samband med Culinary World Cup och Culinary Olympics.

3. Äntligen helg : lite vassare, mycket godare av Tom Sjöstedt (2019)

För Tom Sjöstedt finns det alltid tillfälle att fira. Och det gör man bäst med riktigt god mat. På helgen har de flesta av oss mer tid att laga, äta och njuta av mat. Men det behöver ju inte betyda att det ska vara svårt eller krångligt. Bara godare.

I sin nya bok Äntligen helg radar han upp 15 fantastiska menyer som skulle förgylla vilken dag som helst, vardag som fest. Här hittar du bland annat baconlindade dadlar med getostdip, toast med mascarpone och rimmade pilgrimsmusslor, majskyckling med gulbetor och rotsellericrème samt chokladfondant med gräddfilsglass.

Tom Sjöstedt är också kocken som tycker att korv med bröd eller pizza kan vara en lika stor matupplevelse som ostron och löjrom. Att det enklaste kan vara det godaste. På meny nummer sju står bara (om än inte så bara) en grym pizza, och som nummer femton går han all in med fredagschili till folket. Hors d’oeuvres får vänta till en annan dag.

Se även  3 kokböcker om grytor du måste spana in

Tom är generös med tips och genvägar och bjuder även på sina bästa grundrecept, från majonnäs till surdegskrutonger och chokladsås, och han talar direkt från hjärtat. Här får vi bland annat reda på vilka ingredienser och moment man lika gärna kan hoppa över i recept (bind upp fisken med bindgarn, men bara om du orkar), varför han skyr lightprodukter och vilken rätt i boken som ger störst utdelning med minsta möjliga ansträngning.

Så följ med Tom Sjöstedt in i köket, känn att det äntligen är helg och låt honom sätta stämningen: strunta i disken och somna lycklig!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇