3 kokböcker om korv du måste spana in

1. Korv : den godaste korven stoppar du själv – redskap, råvaror, teknik av Kristofer Franzén (2011)

Att göra egen korv är lika hett som att baka eget surdegsbröd! Det bloggas om korv och det stoppas korv i hemmaköket.

I princip kan man tillverka korv hemma utan några andra redskap än en skärbräda, en vass kniv och en tratt, men det blir betydligt enklare om man har en köttkvarn med korvhorn till matberedaren.

Korv lär Kristofer Franzén ut hur hela korvstoppningsprocessen går till.

Här finns recept på bland annat salsiccia, chorizo, falukorv och ölkorv, smaksatta med salvia, citron eller svamp, men också på de bästa tillbehören – potatispurén, de syrade grönsakerna och naturligtvis den egna senapen.

2. Taylors & Jones Korvbok : stoppa och laga korv med smaker från hela världen av Gareth Jones, David Taylor, Herman Rasmuson, Kerim Akkoc (2013)

Det är nästan så att man är frestad att utropa äntligen! på känt Nobel-manér, när Taylors & Jones korvbok nu blivit verklighet.

Fastfood Magazine

Det är ett smart grepp att inleda någon i frestelse. Rakt in i den. Och det är precis vad Taylor & Jones gör i sin korvbok.

Se även  5 kokböcker om enkel festmat du måste spana in

Västerviks-Tidningen

I Taylors & Jones Korvbok finns recept på hur du tillverkar drygt 40 av deras godaste korvar, t ex Italian Style Pork, Lamb Merguez, Beef and Garlic och Cumberland Style Pork. Utöver dessa finns ett 50-tal middagsrecept där korven spelar huvudrollen och du väljer själv om du använder egengjord eller köpt korv. Recept på goda tillbehör som senap, korvbröd, potatissallader och coleslaw finns också.

Du får en genomgång av det du behöver veta för att tillverka korv för hemmabruk, t ex vilken utrustning du behöver, malningsgrad, tips på olika smaksättningar, förvaring och hållbarhet. Allt varvat med personliga anekdoter om hur de olika korvrecepten kom till och om andra intressanta korvmöten.

Gareth Jones: Jag har bott här under större delen av mitt vuxna liv. Jag rör mig mer i svenska kretsar än i brittiska. Ändå lyckades jag trilla över något så brittiskt som korvtillverkning. Och då menar jag inte vilken korv som helst, utan något som är snudd på urbrittiskt riktig handgjord korv. Bangers. Med kryddor som varje britt skulle välkomna med ett leende.

Gareth Jones kommer från Mumbles utanför Swansea i södra Wales och har arbetat som kock i olika delar av världen.

David Taylor, slaktare från Moira utanför Belfast i Nordirland. David började arbeta som slaktare redan vid 15 års ålder.

Kerim Akkoc, idésprutan från Hägersten i Stockholm. Utbildad kock med 20 års erfarenhet i yrket.

Se även  Kokboken om tomater du måste spana in

Gareth, David och Kerim är Taylors & Jones. Till sin hjälp i boken har de haft Herman Rasmuson – kock, entreprenör och uppfinnare till bl a GarlicCard.

Utsedd till Årets Speciallitteratur Råvara 2013 av Måltidsakademien. Juryns motivering:
”Passionen för korv i alla former och smaker präglar denna kokbok. Dessa skarpskurna korvprofiler manar till tillverkning av korv och korvrätter i hemmet och inspirerar till hantverk, som lyfter korven in i finrummet.”

Att stoppa egen korv har sällan känts så lockande. Matentusiasterna Taylor och Jones har gett korven huvudrollen och skapat ett nytt smakspektrum, med inspiration från länder världen över.

Caroline Elfving, Books & Dreams

Förutom läckra recept på både korvar och tillbehör får vi bland annat lära oss om utrustning, malningsgrad och hållbarhet.

Ica-Kuriren

3. Korvboken: om och med korvar från Stensåkra Charkuteri & Deli av Frederik Zäll (2017)

Jag älskar korv, jag älskar att laga mat med korv. Dessutom älskar jag att göra oväntade maträtter med råvaror som folk helt enkelt inte förväntar sig.

Nämner man korv med bröd så är det med väldigt stor säkerhet en grillad eller kokt korv i ett torrt korvbröd med senap och ketchup som folk visualiserar, men inte jag.

Jag har länge velat skriva en bok om allt det delikata man kan laga med korv. Nja, kanske inte allt, eftersom möjligheterna är oändliga, men ni fattar vad jag menar. Jag har länge velat skriva just den här boken. Vad är en ruskigt god korvrätt för mig?

Se även  3 kokböcker om tillagning av vilt vi rekommenderar

Vad är det för en invånare i Chicago eller New York? Vad är det för en smålänning eller en skåning?

Jag har samlat en rejäl mängd väldigt goda, spännande, intressanta och inspirerande recept där jag rör mig i kategorierna Korv med bröd, Korv till vardags, Korv i gryta & Korv till fest.

Utöver författandet är Frederik Zäll lördagskock på TV4 Nyhetsmorgon, tidigare programledare för SVT s Överraskningen.

Frederik är även gitarrist i bandet Eskobar som turnerat världen runt sedan 1999 och rönt framgångar i många hörn av världen.

2015 var Eskobar Special Guest på Roxettes sista Europaturné. Frederik driver även matbloggen Lyxlagat.se och producerar öl till Systembolaget och krog under namnet Svinninge Ölkompani.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇