3 kokböcker om ägg att spana in

1. Snabbmat för gröna gourmander : ett stekt ägg är också middag av Siri Barje (2018)

”Snabbmat för gröna gourmander: ett stekt ägg är också middag” är en bok om god grön mat. Här hittar du mat som går fort att laga, mat som går långsamt, sådant som funkar dygnets alla timmar och mat att laga när du vill imponera.

Förutom schysta lättlagade recept på matiga mackor, grymma soppor, krämig risotto, stekta grönsaker och ugnsbakat på plåt får du tips på vilken soja du ska välja när du står där rådvill i affären framför raden av flaskor.

Och hur du ska tänka för att svänga ihop den godaste lunchlådan, och vad några droppar sesamolja kan göra för den enklaste nudelrätten.

2. Ägg: Recept & Teknik av Tove Nilsson (2018)

Nu som mjukbandsutgåva!

Se även  3 kokböcker för dig med diabetes

Ägg spelar en betydande roll i många av de godaste rätterna som fnns till exempel egg noodles, shakshuka, huevos rancheros, Pelle Janzon, solöga, tortilla och Scotch egg. Rätter som dessa gör att du kan äta ägg till varje måltid.

Med hjälp av boken lär du dig rätt teknik för att lyckas med allt från perfekt kokt ägg med krämig gula och pocherat ägg, till 63-gradigt ägg och japansk omelett.

Tove Nilsson är kock och matskribent. Hon anlitas regelbundet av Sveriges ledande mattidningar, medverkari TV4:s Nyhetsmorgon och hörs återkommande i radio. 3 350 ägg gick åt när Tove lagade sig igenom rätterna i boken.

3. Allt blir bättre med ägg av Christopher Sjuve (2019)

Nyttigt, proteinrikt och lätt att variera här kommer allt du behöver veta om ägg! Allt blir bättre med ägg är skriven av Christopher Sjuve, författaren till bästsäljaren Allt blir bättre med bacon.

Se även  3 kokböcker med glutenfria recept att spana in

Innehåller 86 recept med ägg som huvudingrediens och dessutom fakta om äggets historia, från Romarriket till idag.

Ägg är en av de mest mångfacetterade råvaror vi har, och tillagningssätten går att variera i all oändlighet. Dessutom upptäcker allt fler de nyttiga egenskaperna.

Här berättar den norska tv-kocken och författaren Christopher Sjuve passionerat och insiktsfullt om allt du behöver veta om ägg. Fakta varvat med uppfinningsrika och välsmakande recept självklart med ägg som huvudingrediens.

Ur innehållet:

  • 86 recept med ägg
  • Så kokar du ett perfekt ägg
  • Äggets historia från Romarriket till idag
  • Vad kom först, hönan eller ägget?
  • Ägget i vetenskapen

Kort sagt: Allt om ägg!

Både recept och kulturhistoria! Allt rikt illustrerat med färgstarka fotografier. Boken har svenskt förord av Tony Wallin, matskribent och före detta chefredaktör för tidningen Buffé.

Se även  3 kokböcker med enkla recept att följa

***

Christopher Sjuve är kock, matredaktör och programledare i tv. Han har ett intensivt och kärleksfullt förhållande till mat i allmänhet och till ägg i synnerhet. Han har tidigare kommit ut med bästsäljaren Allt blir bättre med bacon (2015).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇