10 klassiska finska böcker alla bör lÀsa!

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Det finns inget bÀttre sÀtt att lÀra kÀnna ett land Àn att lÀsa dess finaste litterÀra skatter. VÄra val för tio av de bÀsta, klassiska finska böckerna tar dig igenom landets historia under vÄrd av författare och karaktÀrer som guidar dig pÄ ett sÀtt som historikböcker eller bara bilder aldrig kunde. VÀnta pÄ en kylig dag och krypa sedan upp vid elden med dessa finska litterÀra klassiker.

The Kalevala

Kalevala, följt av Elias Lonnrot under första hÀlften av 1800-talet, Àr mer Àn en bok. Det Àr en hörnsten i den finska nationen, en episk dikt som cementerade det finska sprÄket skriftligen och initierade en tidvatten av nationalism som sÄ smÄningom resulterade i Finlands sjÀlvstÀndighet frÄn Ryssland 1917.

Lonnrot satte en lÄng tradition av finsk muntlig poesi i skrift, dÀrmed bÄda bevara den och ge sin nation en episk dikt i samma riktning som Beowulf eller Iliaden.

Idag kÀnner alla finlÀndare till historierna som The Kalevala berÀttar och karaktÀrernas karaktÀrer, sÀrskilt hjÀlten, Vainamoinen.

Seven Brothers

Att flytta frÄn poesi till prosa Àr en av de viktigaste delarna av finsk litteratur som nÄgonsin skrivits, Seven Brothers (1870, finska: Seitseman veljesta) av Aleksis Kivi, morfar till finsk litteratur.

Kivi skrev pÄ finska vid en tidpunkt dÄ svenska var det huvudsprÄk som de utbildade klasserna talade och han skildrade vanliga finlÀndare pÄ ett sÀtt som Ànnu inte hittat sin vÀg in i litteraturen.

Vissa kritiker avskydde dÀrför romanen, men den har sedan dess blivit kÀnd som möjligen den största finska romanen som nÄgonsin skrivits. Om du vill se Aleksis Kivi sjÀlv, gÄ till Helsingfors jÀrnvÀgsstationsplats, dÀr du hittar hans skulptur.

The Unknown Soldier

Publicerad mindre Ă€n ett decennium efter slutet av andra vĂ€rldskriget berĂ€ttar The Unknown Soldier (finska: Tuntematon sotilas) den lite kĂ€nda historien om ett av de tvĂ„ separata krig som Finland utkĂ€mpade – FortsĂ€ttningskriget, mellan Finland och Sovjetunionen.

Den anvÀnder personliga berÀttelser frÄn ett antal vanliga finska soldater för att skildra en större bild av landet i krig som helhet.

Soldaterna kommer frÄn olika regioner och bakgrunder och har olika attityder om hur de kÀmpar, men genom det hela dyker en minnesvÀrd och rörande övergripande historia upp.

Purge

Den finsk-estniska författaren Sofi Oksanen publicerade Purge (finska: Puhdistus) 2008, efter att den ursprungligen kom ut som en pjÀs 2007.

Purge utforskar svÄra teman som vÄldtÀkt, samverkan, sexuell slaveri, en av hennes enda romaner som översÀtts till engelska. och motstÄnd under den sovjetiska ockupationen av Estland.

Det vann flera prestigefyllda litterÀra priser i Finland för sin hÄrda skildring av de fasor som estlÀndarna drabbades av sovjeterna och har till och med vunnit popularitet i hela Europa.

Även om detta inte Ă€r lĂ€tt att lĂ€sa Ă€r det ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ varför det ibland Ă€r nödvĂ€ndigt att lĂ€sa om Ă€mnen som utmanar och driver dig.

Compartment No. 6

Den finska författaren Rosa Liksom tillbringade tid pÄ att studera vid ett universitet i Moskva, och hennes kunskap om Ryssland lyser igenom i sin bok avdelning nr 6 (finska: Hytti Nro 6) frÄn 2011.

Romanen berÀttar historien om en finsk student i Moskva som lÀmnar staden pÄ ett tÄg mot Ulan Bator i Mongoliet, men hon befinner sig som reskamrat till en hÀrdad rysk man som befinner sig i samma tÄgrum som hon.

Hon kan inte fly frÄn honom nÀr han berÀttar om de hemska upplevelserna i sitt liv och bakgrunden till livet i Sovjetunionen som han bevittnade.

My First Murder

Du kanske har upptÀckt trenden för nordiska mysterieskribenter, och Leena Lehtolainen förtjÀnar definitivt en plats i den gruppen. Hon publicerade My First Murder 1993, som den första i sin serie med detektiv Maria Kallio, en perfekt hjÀltinna för den ambitiösa feministen.

I detta, hennes första utflykt, mÄste hon undersöka ett mord som har intrÀffat bland en grupp unga, rika vÀnner, och dÀrigenom avslöjar hon alla gruppens smutsiga hemligheter och erbjuder en annan bild av landets högsta sociala klasser.

Det hĂ€r Ă€r en snabb, underhĂ„llande lĂ€sning, och oroa dig inte – det finns gott om uppföljare efter det.

Muminböckerna

Om du vÀxte upp i Europa finns det en stor chans att du kÀnner till Moomin-serierna. För en djupare resa till Moominvalley mÄste du dock lÀsa böckerna.

De Àr exempel pÄ den sÀllsynta historien som fÀngslar bÄde vuxna och barn, och du kommer tillbaka till dem om och om igen för de karaktÀrer och berÀttelser som de skildrar.

Tove Jansson var en svensktalande finlĂ€ndare, sĂ„ böckerna publicerades ursprungligen pĂ„ svenska, inte finska. Och Ă€ven om muminerna Ă€r inriktade pĂ„ barn, förvĂ€nta dig inte nĂ„got lĂ€tt eller lyckligt lyckligt – för tecknade serier har muminerna förvĂ„nansvĂ€rt vuxna och melankoliska problem.

The Maid Silja

En finlÀndare har vunnit Nobelpriset för litteratur, och det var Frans Eemil Sillanpaa 1939.

Ursprungligen född i en fattig familj kunde hans familj sÄ smÄningom skicka honom för att studera, och han skulle fortsÀtta skriva nÄgra av de mest berömda verken i finsk litteratur.

Den ena Àr The Maid Silja (1931, finska: Nuorena nullunut), som berÀttar den rörande historien om en ung flicka nÀr hon vÀxer upp och mognar.

Det inkluderar ocksÄ nickar till finsk historia, vilket gör att lÀsarna fÄr en djupare förstÄelse för landet Àven nÀr de blir fascinerade av titelkaraktÀren sjÀlv.

The Year of the Hare

I HareÄret (1975, finska: Janiksen vuosi) av Arto Paasilinna, utför huvudpersonen den vanliga fantasin att lÀmna stadslivet för att leva i landet, dÀr han nÀstan dödar en hare med sin bil och sedan bestÀmmer sig för att sjuksköterska det tillbaka till hÀlsa och ta hand om det.

Denna rörliga roman namngavs till UNESCO: s samling av representativa verk, ett UNESCO-projekt som finansierade översÀttningar frÄn mindre sprÄk till engelska och franska.

Bilden som den skildrar, bÄde av huvudpersonen och Finland sjÀlv, Àr vÀl vÀrt att ha pÄ ett sprÄk som mer Àn de fem miljoner finlÀndarna kan lÀsa.

True

I Riikka Pulkkinens genombrottsroman, True, samlas en familj runt sin mormor, Elsa, nÀr hon dör.

Med tiden gĂ„r dock dolda tider och minnen fram, och hela familjen mĂ„ste möta utseendet pĂ„ ett visst minne – det frĂ„n familjens tidigare barnflicka – som inte hade uppstĂ„tt pĂ„ decennier.

Barnbarnet Anna vill ha förklaringar i den verkligaste formen, men romanen utforskar istÀllet bÄde minnets och kÀrlekens natur i alla deras flytande och ofullkomlighet.

Detta Àr en djup roman, full av emotionell oro, utmanande insikter och mycket relaterade psykologiska frÄgor.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!