Marianne Fredriksson, född Persson den 28 mars 1927 i Göteborg, död 11 februari 2007 i Österskär, var en svensk författare och journalist. Marianne Fredriksson började sin journalistkarriär 1947 på Göteborgs-Tidningen.
Det här är vår lista över Marianne Fredrikssons 5 bästa böcker du måste läsa.
1. Enligt Maria Magdalena
Ny remastrad version!
Maria Magdalena var den främsta av Jesus kvinnliga lärjungar. Hon finns omnämnd i de fyra evangelierna och var en av många kvinnor som fanns i Jesus närhet. I Marianne Fredrikssons tionde roman lämnar hon myten och träder fram som en levande kvinna med ett intressant öde, ett förflutet och en framtid och ger oss också en kvinnlig aspekt på kristendomen.
Marianne Fredriksson är en av våra allra mest lästa och älskade författare. Hennes böcker har sålt i miljonupplagor bara i Sverige. Internationellt är hennes framgångar om möjligt ännu större. Hennes böcker är översatta till 47 språk och läses i mer än 150 länder.
2. Anna, Hanna och Johanna
Hanna är född på 1860-talet i Dalsland, nära norska gränsen. Det råder kärva tider – undernäring och panikartad utvandring gör att de unga som blir kvar tidigt tvingas ta ansvar för sin egen försörjning. Hannas tillvaro gungar och får stadga först när hon träffar en man. Han kommer norrifrån, är lite udda och gammal men ansvarskännande. När de gift sig rustar de tillsammans upp en vattenkvarn. De har barn i två kullar och lever ett drägligt liv.
En dag orkar dock mannen inte längre. Hanna blir änka och söker en ny framtid i sekelskiftets Göteborg. Johanna är Hannas dotter. Hon har goda minnen från Dalsland, pappan och de år då hon blir vuxen i Göteborg – en stad som under hennes livstid byter ansikte, från industriproletariat till välordnad storstad. Villkoren blir bättre, men den enskildes anonymitet ökar och klassklyftorna är fortfarande påtagliga.
Johanna vaknar politiskt och reagerar mot kvinnors sämre villkor. Anna är Johannas dotter. Hon är en modern yrkeskvinna och hennes liv är händelserikt. Ur ett nutida perspektiv tar hon på olika sätt del av mammans och mormoderns liv, förstår ibland, berörs och påverkas. Hon jämför med sitt eget och ser skillnaderna – men även likheterna.
Anna, Hanna och Johanna är ett kärleksfullt och personligt porträtt av tre kvinnor ur olika generationer. Marianne Fredriksson varierar sitt språkgrepp när hon skildrar de olika tiderna. Samtidigt låter hon nyckelhändelser vandra genom generationerna och upplevas i olika tidsandor. Hon tecknar individuella bilder av tre olika kvinnor, bilder som läggs över varandra för att till sist sammanfalla. Nu ges Anna, Hanna och Johanna ut som en ”Läsarfavorit” – älskade böcker framröstade av läsarna.
3. Den som vandrar om natten
”Min bästa roman”, enligt Marianne själv!
Den som vandrar om natten… är en mycket spännande berättelse där huvudpersonernas livsöden är insatta i en universell helhet. Den mycket träffsäkert skildrade romerska tiden och de lockande, solmättade, larmande, doftande, färg- och folkrika antika miljöerna tillför handlingen äkthet och understryker berättelsens närhet till myten. Boken växer ut över tid och rum till en saga med stor allmängiltighet. Den handlar om ondskans livskraft i en värld utan medkänsla och om kärlekens kraft och helande förmåga.
Ny remastrad version!
4. Ondskans leende
Det är höst, mörkret faller tidigt. Stina går runt sin stuga, tänder lampor som återger rummet sina färger.
Men inom henne finns mörker och förtvivlan. Sedan veckor tillbaka befinner sig hennes två små barn i USA, hos sin pappa som Stina flytt från efter att han hotat henne till livet.
När Stina först träffade Per föll hennes liv på plats. Hon var framgångsrik forskare, han charmig och initiativrik ekonom. Men snart började mardrömmen. Per visade sig vara en dubbelnatur, en man vars våldsamhet låg nära ytan.
Efter en dramatisk flykt – i tryggheten hos en kärleksfull familj och med skyddad identitet – tycker hon äntligen att framtiden ser ljus ut. Men så kommer domstolsbeskedet: Per ska få träffa sina flickor, mot hennes vilja.
Det som händer barnen i USA förändrar hennes syn på livet och människors natur för alltid. Finns det någon trygghet alls? Och syns det om en människa är riktigt ond?
Med den svenska naturen som fond lyfter Marianne Fredriksson fram viktiga mänskliga frågor som handlar om tillit och mod, ondska och godhet.
5. Gåtan
Ny remastrad version!Lillemor Lundgren finner ett lik under en gran inte långt från sommarstället. Den döda är en kvinna. Hon är märkvärdigt lik Lillemor – en kopia av henne som ung.
Jakten på mördaren leder också till en jakt i Lillemors obearbetade förflutna.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022