Jan Guillous 5 bästa böcker genom tiderna

Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou, född 17 januari 1944 i Södertälje, är en svensk författare och journalist. Jan Guillou är utan tvekan den mest kända författaren och journalisten i Sverige.

Han skrev 10 böcker om den svenske agenten Hamilton, och en uppföljning till Hamilton-serien, kallad Hamlon, i en mycket begränsad upplaga. Men hans bästa bok är ”Ondskan”, som han skrev 1981. Den handlar om en ung man som heter Erik. Det är en självbiografi, Erik är Jan.

Något många inte vet är Jan Guillou satt i ett svenskt fängelse i 10 månader på 70-talet. Han hade avslöjat den svenska underrättelsestyrkan göra något olagligt.

Det här är vår lista över Jan Guillous 5 bästa böcker genom tiderna.

1. Slutet på historien

Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till.

Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt.

1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien.

SLUTET PÅ HISTORIEN är den tionde och avslutande delen i JAN GUILLOUS romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en släkt som vi får följa genom hela 1900-talet.

2. Den andra dödssynden

En ny generation Lauritzen ger sig in i fastighetsbranschen och i en ekonomisk kapplöpning som leder till väldiga vinster. Eller avgrunden.

Se även  3 böcker av Charlotte Brontë du måste läsa

Eric Letangs advokatbyrå ställs inför helt andra påfrestningar i form av den moralpanik som leder till incestmål och terroristrättegångar där rader av oskyldiga kommer att dömas. Det rättsliga sammanbrottet kulminerar därefter i mordet på landets statsminister.

1980-talets vildsint egoistiska stämningar är på väg att bli det socialdemokratiska folkhemmets svanesång. Allt kan hända. Och det händer.

Den andra dödssynden är den nionde delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet – en berättelse om mänsklighetens största, grymmaste och blodigaste århundrade.

3. Ondskan

Erik är van att få stryk. Hans farsa slår honom varje dag. I plugget är Erik ledare för ett gäng som begår brott. När gänget åker fast måste Erik börja i internatskolan Stjärnsberg. Och här är våldet värre än hemma, mycket värre. Ondskan är en fruktansvärd bok om våld och grymhet. Boken innehåller inga bilder.

Jan Guillou är född 1944. Han debuterade som författare med romanen Om kriget kommer 1971 och har sedan dess utgivit över tjugo böcker. De tio romanerna om Carl Hamilton har slagit upplagerekord i Sverige och sålt i sammanlagt ca 5 miljoner exemplar.

Jan Guillou har varit verksam som journalist i tidningar, tidskrifter och TV sedan 1966 samt skrivit pjäser för scen och TV.

4. De som dödar drömmar sover aldrig

Nu är det 70-tal. Vänstervågen från 1968 ter sig närmast som en idyll jämfört med det krig som håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Det blir bokstavligen en fråga om liv eller död.
Eric Letang arbetar på dagarna som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. Men på nätterna och fritiden ingår han i en hemlig säkerhetstjänst inom den vänster som försöker organisera försvaret mot en hela tiden aggressivare statlig fiende. Hans stora kärlek Gertrude är verksam som advokat i Hamburg medan klimatet hårdnar och hon får uppleva hur hennes vänner undan för undan fängslas eller dödas.
I Sverige arbetar statens hemliga agenter efter västtysk förebild för att försöka provocera fram en öppen konfrontation mellan ”terrorister” och staten. För den motståndsrörelse där Eric Letang ingår blir det en katt- och råttalek i ett allt farligare spel.
Samtidigt som släkten Lauritzen växer och en ny generation föds.

De som dödar drömmar sover aldrig
 är den åttonde delen i Jan Guillous romanserie om släkten Lauritzen och 1900-talet.

5. 1968

1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som dominerade både politiken och kulturen.

Se även  3 böcker av Ramona Fransson du måste läsa

Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa den heta sommar när de röda fanorna dominerar gatorna i Paris och när socialism med mänskligt ansikte går under i Prag.

Se även  C. S. Lewis 3 bästa böcker på svenska du måste läsa

Men den vänsterradikala vågen kommer att än mer splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat.

1968 är Jan Guillous fyrtioåttonde bok och en initierad berättelse från en omstridd epok där han själv befann sig mitt i händelsernas centrum.

1968 är den sjunde delen i Jan Guillous romanserie om släkten Lauritzen och 1900-talet.


Kul att veta om Jan Guillou

När regissören Mikael Håfström, som arbetade med honom på filmen Ondskan (2003) baserad på hans bok, vägrade ge både honom och huvudskådespelaren Andreas Wilson deras biljetter till Oscarsgalan, svarade han med att lägga ner sitt produktionsbolag, Moviola, vilket avslutade hans och Håfströms plan att ta upp sina böcker om medeltidshjälten Arn på filmduken.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇