Ingmar Bergmans 3 bästa böcker du måste läsa

Ernst Ingmar Bergman, född 14 juli 1918 i Uppsala, död 30 juli 2007 på Fårö, var en svensk film- och teaterregissör, filmproducent, manusförfattare, teaterchef, dramatiker och författare. Han anses vara en av Sveriges internationellt mest kända kulturpersonligheter, och en av de främsta regissörerna i filmhistorien.

Det här är vår lista över Ingmar Bergmans 3 bästa böcker du måste läsa.

1. Ofilmat, Ospelat, Outgivet

I de titlar som ingår i serien Ingmar Bergmans Skrifter framgår tydligt hur stor del av Bergmans liv som ägnades åt skrivandet. Han skrev i stort sett varje dag i sitt vuxna liv. Faktum är också att han på det hela taget hade en stor utväxling på sitt arbete: förutom manuskripten blev det allra mesta han skrev något av, om inte en film så en pjäs eller en publicerad artikel eller essä. Ändå finns en hel del aldrig tidigare offentliggjorda texter av Ingmar Bergman.

Till denna volym har opublicerade och tidigare otillgängliga texter samlats. Här återfinns bland annat debutpjäsen från 1942 (enligt författaren själv ett skamlöst plagiat på Strindberg) och verk av den mogne författaren som han av olika skäl valde att inte publicera eller att göra film av. Några av guldkornen är den tänkta Hollywoodfilmen Sextiofyra minuter med Rebecka från 1969 och den planerade tv-pjäsen om Jesu död och uppståndelse från 1975.

Se även  Lucinda Rileys 3 bästa böcker på svenska du måste läsa

Ofilmat, ospelat, outgivet presenteras nu med ett personligt hållet förord av Abdellah Taïa. Redaktör och ansvarig för urvalet är Bergman­experten Maaret Koskinen, som även skrivit utförliga kommentarer.

I samband med Ingmar Bergmans 100-årsjubileum 2018 ger Norstedts förlag i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut Ingmar Bergmans Skrifter. Det innebär bland annat att Det sjunde inseglet och Smultronstället, tidigare publicerade på ett trettiotal språk, för första gången ges ut på svenska.

Dessutom kommer ett antal tidigare okända texter att få sina första läsare. Förutom sex band i bibliofilformat, i vilka nyskrivna förord och utförliga kommentarer ingår, så publiceras även trettiofyra Filmberättelser med efterord av Jan Holmberg och i vissa fall förord av författaren själv.

2. Fanny och Alexander

”Om någon säger att jag är bra då är jag bra och känner mig glad. Om någon säger att jag är dålig, då är jag dålig och blir ledsen. Vad jag verkligen är vet jag inte, eftersom jag aldrig bryr mig om att ta reda på sanningen om mig själv. Jag bryr mig bara om mig själv vilket är något annat. Jag bryr mig inte heller om verkligheten. Den är färglös och ointressant, den angår mig inte.” /Emelie Ekdahl i Fanny och Alexander.

Filmen Fanny och Alexander hade premiär 1982. Det är en av Sveriges mest kända filmer någonsin, skriven och regisserad av Ingmar Bergman, en av världens mest hyllade filmskapare. Vad många inte vet är att den är skriven nästan som en roman. Historien om familjen Ekdahl är spännande och ibland skrämmande, med ett vackert, kristallklart språk. Fanny och Alexander är Bergmans egen summering av sitt livsverk. Miljontals har sett filmen, inte lika många har läst den. Nu har du möjligheten.

3. Arbetsboken 1955-1974

Under hela sitt författarliv använde Ingmar Bergman sig av vad han kallade för ”arbetsböcker” – små spiralblock i vilka han skrev ner de första utkasten till sina berättelser, och sedan fortsatte anteckna i under hela processen med ett specifikt verk. I sina självbiografier Laterna magica (1987) och i synnerhet i Bilder (1990) citerar han ibland korta passager från arbetsböckerna – i övrigt är de aldrig tidigare offentliggjorda.

Se även  Rick Riordans 3 bästa böcker på svenska du måste läsa

Ändå lekte han på 60-talet med tanken att låta publicera dem, med motivet att det ”i dessa böcker finns ett och annat, som verkligen kan vara av intresse”. Faktum är att Arbetsboken 1955-1974 inte bara ger en helt ny inblick i människan och konstnären Ingmar Bergman, här visar han också prov på en alldeles särskild form av autofiktivt skrivande som hela tiden kretsar kring den egna kreativa processen.

Se även  Ingrid Elfbergs 3 bästa böcker du måste läsa

Arbetsboken 1955-1974 är redigerad av Jan Holmberg och presenteras med utförliga kommentarer samt ett nyskrivet förord av den danska författaren Dorthe Nors.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Under året presenterar Norstedts i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publicerar vi hans samtliga filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och Smultronstället ut för första gången på svenska.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇