2 bästa böckerna av Hermann Hesse du måste läsa

Född i Tyskland 1877 förtjänade denna schweiziska poet, målare och författare sig internationell berömmelse genom sina fantastiska romaner.

Hesses tid som arbetade i en bokhandel som specialiserat sig på teologi utvecklade honom både konstnärligt och andligt och hans verk är fyllda med filosofiska tankar och teologisk betydelse.

Det här är de 2 bästa böckerna av Hermann Hesse du bara måste läsa enligt oss på 1MiljonBoktips.

1. Siddhartha

Siddhartha, en indisk brahmanpojke, lämnar sin faders gård och de gamla gudarna för att leva i självövervinnelse och askes. Men inte heller förnekelsen tillfredsställer hans längtan efter fulländning, och han ger sig ut i världen för att söka livets mening.

Han blir framgångsrik och förmögen, en livsnjutare som lär sig den sinnliga kärlekens alla möjligheter hos kurtisanen Kamala. Men ledan, och smärtan när en älskad son glider ifrån honom, driver återigen Siddhartha ut på vandring, mot en tillvaro som rymmer verklig kunskap och kärlek till världen som den är.

2. Stäppvargen

Harry Haller är en medelålders, ekonomiskt oberoende enstöring, en melankoliker utanför mänsklig gemenskap. Missnöjd med sig själv och sin omvärld grubblar han fåfängt över sin situation tills han får ’Traktat om Stäppvargen’ i händerna.

Denna mystiska lilla skrift innehåller nyckeln till hans egen personlighet: han är en kluven varelse, halvt människa, halvt varg med en ursprunglig vilddjursnatur som stängts inne och förträngts av rådande moral och traditioner.

Stäppvargen skildrar nobelpristagaren Hermann Hesse den moderna människans slitningar mellan ande och driftliv. Romanen hör till de starkaste tyska böckerna från mellankrigstiden.

Se även  3 bästa böckerna av Björn Natthiko Lindeblad du måste läsa

Hermann Hesse: Biografi

Hermann Hesse (2 juli 1877 – 9 augusti 1962) var en tysk poet och författare. Känd för sin betoning på individens andliga utveckling, återspeglas teman i Hesses arbete till stor del i hans eget liv. Även om Hessen var populär på sin egen tid, särskilt i Tyskland, blev Hessen enormt inflytelserik över hela världen under 1960-talets motkulturella rörelse och är nu en av de mest översatta europeiska författarna på 1900-talet.

Snabbfakta: Hermann Hesse

Fullständigt namn: Hermann Karl Hesse
Känd för: Hyllad romanförfattare och nobelpristagare vars verk är känt för individens sökande efter självkännedom och andlighet
Född: 2 juli 1877 i Calw, Württemberg, tyska riket
Föräldrar: Marie Gundert och Johannes Hesse
Död: 9 augusti 1962 i Montagnola, Ticino, Schweiz
Utbildning: Evangelical Theological Seminary of Maulbronn Abbey, Cannstadt Gymnasium, ingen universitetsexamen
Utvalda verk: Demian (1919), Siddhartha (1922), Steppenwolf (Der Steppenwolf, 1927), The Glass Bead Game (Das Glasperlenspiel, 1943)
Utmärkelser: Nobelpriset i litteratur (1946), Goethe-priset (1946), Pour la Mérite (1954)
Makar: Maria Bernoulli (1904-1923), Ruth Wenger (1924-1927), Ninon Dolbin (1931-hans död)
Barn: Bruno Hesse, Heiner Hesse, Martin Hesse
Anmärkningsvärt citat: ”Vad skulle jag kunna säga till dig som skulle vara av värde, förutom att du kanske söker för mycket, som du inte kan hitta till följd av ditt sökande.” (Siddhartha)

Hermann Hesse: Tidigt liv och utbildning

Hermann Hesse föddes i Calw, Tyskland, en liten stad i Schwarzwald i sydvästra delen av landet. Hans bakgrund var ovanligt varierad; hans mor, Marie Gundert, föddes i Indien av missionärsföräldrar, en fransk-schweizisk mor och en schwabisk tysk; Hesses far, Johannes Hesse, föddes i nuvarande Estland, då kontrollerat av Ryssland; han tillhörde alltså den baltiska tyska minoriteten och Hermann var vid födelsen medborgare både i Ryssland och i Tyskland. Hesse skulle beskriva denna estniska bakgrund som ett kraftfullt inflytande på honom, och tidigt bränsle för hans obevekliga intresse för religion.

Se även  Vilhelm Mobergs 5 bästa böcker du måste läsa

För att lägga till hans komplicerade bakgrund avbröts hans liv i Calw av sex års boende i Basel, Schweiz. Hans far hade ursprungligen flyttat till Calw för att arbeta på Calwer Verlagsverein, ett förlag i Calw som drivs av Hermann Gundert, som specialiserat sig på teologiska texter och akademiska böcker. Johannes gifte sig med Gunderts dotter Marie; familjen de bildade var religiös och lärd, orienterad mot språk och, tack vare Maries far, som hade varit missionär i Indien och som hade översatt Bibeln till malayalam, fascinerad av öst. Detta intresse för österländsk religion och filosofi skulle få en djupgående effekt på Hesses författarskap.

Redan under sina allra första år var Hesse medveten och svår för sina föräldrar och vägrade att lyda deras regler och förväntningar. Detta gällde särskilt när det gäller utbildning. Även om Hesse var en utmärkt lärande, var han egensinnig, impulsiv, överkänslig och självständig. Han växte upp som pietist, en gren av luthersk kristendom som betonar den personliga relationen med Gud och individens fromhet och dygd. Han förklarade att han kämpade för att passa in i det pietistiska utbildningssystemet, som han karakteriserade som ”syftat till att underkuva och bryta den individuella personligheten”, även om han senare citerade sina föräldrars pietism som en av de största influenserna på hans arbete.

1891 gick han in på det prestigefyllda evangeliska teologiska seminariet i Maulbronn Abbey, där studenter bodde och studerade i det vackra klostret. Efter ett år där, under vilket han erkände att han gillade de latinska och grekiska översättningarna och klarade sig ganska bra akademiskt, flydde Hesse från seminariet och hittades på ett fält en dag senare, vilket överraskade både skola och familj. Så började en period av tumultartad mental hälsa, under vilken tonåringen Hesse skickades till flera institutioner. Vid ett tillfälle köpte han en revolver och försvann och lämnade ett självmordsbrev, även om han återvände senare samma dag. Under den här tiden gick han igenom allvarliga konflikter med sina föräldrar, och hans brev vid den tiden visar att han kritiserade dem, deras religion, etablissemanget och auktoriteten och erkände fysiska sjukdomar och depression. Så småningom tog han studentexamen vid Gymnasium i Cannstatt (nu en del av Stuttgart), och trots stort drickande och fortsatt depression klarade han slutprovet och tog examen 1893 vid 16 års ålder. Han fortsatte inte med att ta en universitetsexamen.

Se även  Miguel Cervantes bästa bok på svenska du måste läsa

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇