3 böcker av Emilie Flygare-Carlén du bör läsa

Emilie Flygare-Carlén, född Smith 8 augusti 1807 i Strömstad, död 5 februari 1892 i Stockholm, var en svensk författare. Vissa kallar henne för Sveriges första deckardrottning genom tiderna. Det här är vår lista över vad vi anser vara Emilie Flygare-Carlens bästa böcker.

1. En hemlighet för världen

”Jag är icke i stånd att skrifva mera, och jag pinas vid tanken att, om jag går ut i staden, möta någon människa, som kan påräkna ett igenkännande … Hvad skall det bli? … Jag var aldrig en sorglöst glad löjtnant, som tog lifvet i slump: jag lefde alltid mera inåt än utåt, tills jag vid tjugusju er lärde känna den enda kvinna, som hos mig väckt på en gång passionens storm och hjärtats ljufvaste, renaste intryck … O, Antonia, Antonia, hvar finns väl nu något, som kan tillfredsställa mig?”

Emilie Flygare-Carlén, 1807-1892, var sin tids mest populära och välbetalda författare i Sverige. Efter sin uppmärksammade debut Waldemar Klein 1838 flyttade hon till Stockholm och gifte sig senare med den liberale skribenten Johan Gabriel Carlén – deras hem blev sedan under höjdpunkten av hennes karriär en känd litterär salong. En hemlighet för världen utkom för första gången 1876.

2. Rosen på Tistelön

En stormig natt är smugglaren Håkan Haraldsson från Tistelön i den bohusländska skärgården ute med sina två söner för att föra en last med siden till fastlandet. När deras båt prejas av en tulljakt ser de bara en utväg och dödar hela besättningen. Detta brott bildar sedan en mörk bakgrundston till allt som händer.

Se även  De 10 största klassiska brittiska romanförfattarna

Temat är klassiskt: brottet som man försöker dölja, men där händelse efter händelse gör att de inblandade hela tiden drivs fram mot det obönhörliga, att brottet till slut kommer att avslöjas. Rosen på Tistelön, så kallas den unga Gabriella för sin skönhets skull, är helt ovetande om det brott som begåtts.

Två andra i berättelsen, som också är oskyldiga, men vet vilka mördarna är, vill eller kan inte avslöja dem. En av mördarna har svåra skuldkänslor och beslutar sig för att resten av livet leva ett hederligt liv och så långt det är möjligt, i hemlighet, gottgöra de familjer som drabbats på grund av mordet.

Rosen på tistelön är ett ödesdrama, en äventyrsroman och kärleksskildring på samma gång och den brukar betraktas som mästerverket i Emelie Flygare-Carléns produktion.

3. Ett köpmanshus i skärgården. D. 1-3

”Sedan ett par timmar tillbaka skulle man från någon vindsglugg på fiskläget kunnat observera en mindre, prydligt målad båt, som i nordlig riktning kryssade fram och åter, utan att få så mycket vind som kunnat rymma upp en näsduk, än mindre ett segel. Det är ombord på denna båt, som vi nu skola förflytta oss.” Romanen Ett köpmanshus i skärgården gavs ut första gången 1885. På sin tid var Emilie Flygare-Carlén den mest populära och välbetalda svenska kvinnliga författaren. Under sin karriär skrev hon nästan trettio romaner, bland annat den första svenska rysaren.

Se även  5 bästa böckerna av Salman Rushdie du måste läsa

Emilie Flygare-Carlén: Bakgrund

Emilie föddes i Strömstad den 8 augusti 1807.

Hennes far, Rutger Smith, var en pensionerad sjökapten som hade slagit sig ned som småhandlare, och hon följde ofta med honom på de resor han gjorde längs kusten.

Emilie Flygare-Carlén: Karriär

Efter giftermålet reste hon med sin man för att bo i landskapet Småland. Efter hans död 1833 återvände hon till sitt gamla hem och publicerade 1838 sin första roman, Waldemar Klein. Året därpå flyttade hon till Stockholm. Hennes hus blev en mötesplats för stockholmska bokstäver, och under de följande tolv åren producerade hon en och annan roman årligen.

Sonen Edvard Flygares förtida död, som redan hade gett ut tre böcker, vilket visade mycket lovande, följdes av sex års tystnad, varefter hon återupptog sitt skrivande till 1884. Hon dog i Stockholm den 5 februari 1892.

Se även  3 bästa böckerna av Karin Boye du måste läsa

Emilie Flygare-Carlén: Prestationer

De mest kända av hennes berättelser är Rosen pa Tistelon (1842; Eng. trans. The Rose of Tistelon, 1842); Enslingen på Johannisskäret: Kustroman (1846; Eng. trans. Eremiten, 4 bd , 1853); och Ett köpmanshus i skärgården 1859; Köpmannens hus på klipporna).

Fru Carlen utgav 1878 Minnen av svenskt författarliv 1840-1860, och 1887-1888 tre volymer av Efterskord fran en 80- arings förfaltarbana, innehållande hennes sista berättelser. Emilie Flygare-Carlens romaner samlades i trettioen band (Stockholm, 1869 – 1875).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇