Kronisk inflammation uppstår med olika sjukdomar, såsom psoriasis, reumatoid artrit och astma. Det finns bevis för att kostval kan hjälpa till att hantera symtomen.
En antiinflammatorisk kost prioriterar frukt och grönsaker, livsmedel som innehåller omega-3-fettsyror, fullkorn, magert protein, hälsosamma fetter och kryddor. Det motverkar eller begränsar konsumtionen av bearbetade livsmedel, rött kött och alkohol.
Den antiinflammatoriska kosten är inte en specifik regim utan snarare en matstil. Medelhavsdieten och DASH-dieten är exempel på antiinflammatoriska dieter.
Det här är vad vi anser vara den bästa boken om antiinflammatorisk kost du inte läst på svenska.
Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat
Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Det här är den populära boken Food Pharmacy i mjukbandsformat om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.
Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.
All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.
Food Pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
Antiinflammatorisk kost: En liten guide
Antiinflammatorisk kost: Vad är det för något?
Vissa livsmedel innehåller ingredienser som kan utlösa eller förvärra inflammation. Sockerhaltiga eller bearbetade livsmedel kan göra detta, medan färska, hela livsmedel är mindre benägna att ha denna effekt.
En antiinflammatorisk kost fokuserar på färsk frukt och grönsaker. Många växtbaserade livsmedel är bra källor till antioxidanter. Vissa livsmedel kan dock utlösa bildandet av fria radikaler. Som exempel kan nämnas mat som folk steker i upprepade gånger uppvärmd matolja.
Dietantioxidanter är molekyler i mat som hjälper till att avlägsna fria radikaler från kroppen. Fria radikaler är de naturliga biprodukterna av vissa kroppsliga processer, inklusive metabolism. Däremot kan yttre faktorer, som stress och rökning, öka antalet fria radikaler i kroppen.
Fria radikaler kan leda till cellskador. Denna skada ökar risken för inflammation och kan bidra till en rad sjukdomar.
Kroppen skapar en del antioxidanter som hjälper den att ta bort dessa giftiga ämnen, men antioxidanter i kosten hjälper också.
En antiinflammatorisk kost gynnar livsmedel som är rika på antioxidanter framför de som ökar produktionen av fria radikaler.
Omega-3-fettsyror, som finns i fet fisk, kan hjälpa till att minska nivåerna av inflammatoriska proteiner i kroppen. Fiber kan också ha denna effekt, enligt Arthritis Foundation.
Vilka livsmedel är bra källor till antioxidanter? Ta reda på det här.
Typer av antiinflammatorisk kost
Många populära dieter följer redan antiinflammatoriska principer.
Till exempel inkluderar både medelhavsdieten och DASH-dieten färsk frukt och grönsaker, fisk, fullkorn och fetter som är bra för hjärtat.
Inflammation verkar spela en roll vid hjärt- och kärlsjukdomar, men forskning tyder på att medelhavsdieten, med fokus på växtbaserad mat och hälsosamma oljor, kan minska effekterna av inflammation på det kardiovaskulära systemet.
Prova vår måltidsplan för medelhavskosten här.
Antiinflammatorisk kost: Vem kan det hjälpa?
En antiinflammatorisk kost kan fungera som en kompletterande terapi för många tillstånd som blir värre med kronisk inflammation.
Följande tillstånd involverar inflammation:
- Reumatoid artrit
- psoriasis
- astma
- eosinofil esofagit
- Crohns sjukdom
- kolit
- inflammatorisk tarmsjukdom
- lupus
- Hashimotos tyreoidit
- metabolt syndrom
Metaboliskt syndrom hänvisar till en samling tillstånd som tenderar att inträffa tillsammans, inklusive typ 2-diabetes, fetma, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.
Forskare tror att inflammation spelar en roll i alla dessa. En antiinflammatorisk kost kan därför bidra till att förbättra hälsan för en person med metabolt syndrom.
Att äta en kost som är rik på antioxidanter kan också bidra till att minska risken för vissa cancerformer.
Antioxidanter hjälper till att ta bort fria radikaler, men vad är fria radikaler? Ta reda på det här.
Antiinflammatorisk kost: Mat att äta
En antiinflammatorisk kost bör kombinera en mängd olika livsmedel som:
- är rika på näringsämnen
- ger en rad antioxidanter
- innehåller hälsosamma fetter
Livsmedel som kan hjälpa till att hantera inflammation inkluderar:
- fet fisk, som tonfisk och lax
- frukter, såsom blåbär, björnbär, jordgubbar och körsbär
- grönsaker, inklusive grönkål, spenat och broccoli
- bönor
- nötter och frön
- oliver och olivolja
- fiber
Författarna till en artikel från 2017 rekommenderade också följande:
- råa eller måttligt kokta grönsaker
- baljväxter, såsom linser
- kryddor, som ingefära och gurkmeja
- probiotika och prebiotika
- te
- några örter
Det är värt att komma ihåg att:
Ingen enskild mat kommer att öka en persons hälsa. Det är viktigt att inkludera en mängd hälsosamma ingredienser i kosten.
Färska, enkla råvaror är bäst. Bearbetning kan förändra näringsinnehållet i livsmedel.
Människor bör kontrollera etiketterna på färdiglagad mat. Medan kakao kan vara ett bra val, innehåller till exempel produkterna som innehåller kakao ofta också socker och fett.
En färgglad tallrik kommer att ge en rad antioxidanter och andra näringsämnen. Se till att variera färgerna på frukt och grönsaker.
Antiinflammatorisk kost: Mat att undvika
Personer som följer en antiinflammatorisk kost bör undvika eller begränsa sitt intag av:
- halvfabrikat
- livsmedel med tillsatt socker eller salt
- ohälsosamma oljor
- bearbetade kolhydrater, som finns i vitt bröd, vit pasta och många bakverk
- bearbetade snacks, såsom chips och kex
- färdiggjorda desserter, som kakor, godis och glass
- överskott av alkohol
Dessutom kan människor tycka att det är fördelaktigt att begränsa sitt intag av följande:
Gluten: Vissa människor upplever en inflammatorisk reaktion när de konsumerar gluten. En glutenfri diet kan vara restriktiv, och den passar inte alla. Men om en person misstänker att gluten utlöser symtom, kanske de vill överväga att eliminera det ett tag för att se om deras symtom förbättras.
Nattljus: Växter som tillhör familjen nattljus, som tomater, auberginer, paprika och potatis, verkar utlösa blossar hos vissa personer med inflammatorisk dämpning.
Det finns begränsade bevis för att bekräfta denna effekt, men en person kan prova att klippa nattljus från kosten i 2–3 veckor för att se om deras symtom förbättras.
Kolhydrater: Det finns vissa bevis för att en högkolhydratdiet, även när kolhydraterna är hälsosamma, kan främja inflammation hos vissa människor. Men vissa kolhydratrika livsmedel, som sötpotatis och fullkorn, är utmärkta källor till antioxidanter och andra näringsämnen.
Som vi nämnde ovan: är du på jakt efter den bästa boken om antiinflammatorisk kost är Food Pharmacy det bästa svenska landet har att erbjuda just nu! 🙂
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022