10 grymma böcker som utspelar sig i Dublin

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Dublin producerade mÄnga av de viktigaste engelsksprÄkiga författarna under 1900-talet, med romanförfattare som Jonathan Swift, Oscar Wilde, James Joyce och Samuel Beckett som alla kastade ner handsken för de som kommer senare.

Staden har utgjort bakgrunden till nÄgra av de bÀsta böckerna under de senaste hundra Ären. HÀr Àr tio litterÀra verk som innehÄller Irlands huvudstad.

Ulysses av James Joyce (1922)

Även om Joyces mĂ€sterverk Ulysses först publicerades i Paris 1922, Ă€r det mycket en Dublin-roman som visar en dag som fiktiv Dubliner Leopold Bloom tillbringade nĂ€r han korsar staden.

Faktum Ă€r att Ulysses tar in sĂ„ mĂ„nga landmĂ€rken i Dublin att de Ă„rliga Bloomsday-firandet den 26 juni – den dag romanen sĂ€tts – spĂ„rar sin vĂ€g och tar in platser frĂ„n Davy Byrnes pub pĂ„ Duke Street till Martello-tornet i Sandycove.

Det antas allmÀnt att Ulysses ursprungligen var förbjudet i Irland (det censurerades i Storbritannien fram till 1930-talet), men i sjÀlva verket hindrade den irlÀndska regeringen det att komma in i landet i första hand genom en tullag.

The Gathering av Anne Enright (2007)

Vinnaren av Man Booker-priset 2007, Anne Enright’s The Gathering, beskrivs av författaren sjĂ€lv som ”
 den intellektuella motsvarigheten till en Hollywood-weepie”.

Boken ansĂ„gs i allmĂ€nhet vara underdog för att vinna priset, men blev slutligen vald för det faktum att den Ă€r ”kraftfull, obekvĂ€m och ibland arg”. Drivkraften för romanen Ă€r sjĂ€lvmordet pĂ„ huvudpersonens bror, som sĂ€tter henne i en kamp för att avslöja vad som kan ha orsakat det.

En obehaglig berÀttelse om familjehemligheter, The Gathering var ocksÄ Ärets irlÀndska roman 2008 vid Irish Book Awards.

The Ginger Man av J. P. Donleavy (1955)

JP Donleavy’s 1955-bok The Ginger Man har sĂ„lt mer Ă€n 40 miljoner exemplar och listades som en av de 100 bĂ€sta romanerna frĂ„n 20-talet av Modern Library 1998.

Historien om den kvinnofientliga Trinity College-studenten Sebastian Dangerfield och hans sexuella bedrifter i Dublin, har gjorts till bÄde en scenanpassning och en 90-minuters BBC-tv-special, och nÀstan gjort det till en storbildsversion, med rykten om skÄdespelaren Johnny Depp i huvudrollen.

En pub pĂ„ Dublins Fenian Street – nĂ€ra Trinity – har fĂ„tt sitt namn efter Donleavy’s roman. Den hĂ€r publicerades ocksĂ„ i Paris och förbjöds bĂ„de Irland och USA för att vara obscenta. Donleavy firade sin 90-Ă„rsdag i april.

The Barrytown Trilogy av Roddy Doyle (1992)

Denna rekommendation innehÄller tre böcker snarare Àn en, eftersom The Barrytown Trilogy bÀst uppskattas som en enhet.

Dublin-födda författare Roddy Doyle publicerade sina första tre romaner som en trilogi 1992, dÀr alla tre fokuserade pÄ en arbetarklassfamilj frÄn Dublins Northside kallad Rabbittes.

Åtagandena (1987), The Snapper (1990) och The Van (1991) fokuserar pĂ„ olika medlemmar i Rabbitte-familjen nĂ€r de navigerar över arbetslöshet, oönskad graviditet och familjeband.

Alla tre gjordes till filmer pĂ„ 1990-talet som har blivit irlĂ€ndska kultklassiker, medan den tredje och sista romanen – skĂ„pbilen – var pĂ„ listan för Man Booker-priset 1991.

Dublin 4 av Maeve Binchy (1982)

Den Àlskade irlÀndska författaren Maeve Binchy var kÀnd över hela vÀrlden för sin talang för att beskriva livet pÄ Irland pÄ ett sÀtt som var bÄde exakt och snÀllt.

Hennes novellsamling 1982 i Dublins rika D4-distrikt följer en grupp invÄnare i omrÄdet, som alla har att göra med sina egna unika omstÀndigheter.

En berÀttelse följer en samhÀllsfru som bjuder in sin mans Àlskarinna att Àta hemma hos dem och en annan ser en ung student komma överens med en ovÀntad graviditet.

Det finns alkoholism, Àktenskapsbrott och rÀdsla hÀr, men den övergripande tonen Àr rik pÄ Binchys varumÀrkeshumor och empati.

At Swim-Two-Birds av Flann O’Brien (1939)

Den irlĂ€ndska författaren Brian Nolan – bĂ€ttre kĂ€nd under sitt pseudonym Flann O’Brien – överlĂ€mnade sin roman At Swim-Two-Birds till Longman-förlagen pĂ„ 1930-talet, dĂ€r den föreslogs publiceras av den engelska författaren Graham Greene, som arbetade som lĂ€sare just dĂ„.

Ett post-modernistiskt verk av metafiktion, romanen innehĂ„ller flera plot-in-plot, fantastiska karaktĂ€rer som interagerar med sin författare i ett försök att Ă€ndra sina öden, liksom en förstapersons berĂ€ttare – en irlĂ€ndsk litteraturstudent som aldrig Ă€r heter, men avslöjar att han bor hos en farbror som Ă€r anstĂ€lld som kontorist vid Dublins Guinness Brewery.

Illusionisten av Jennifer Johnston (1995)

En annan författare i Dublin, Jennifer Johnston, har skrivit 27 romaner och vunnit flera priser, inklusive Whitbread Book Award (nu Costa Book Awards) – för sin roman The Old Jest frĂ„n 1979 och ett irlĂ€ndskt PEN-pris för litteratur 2006.

Illusionisten , publicerad 1995, kretsar kring en Dubliner som heter Stella Glover som försöker Ă„teransluta sig till sin frĂ€mmande dotter, vars far var en ‘illusionist’.

Förflyttning mellan Äterblick till deras familjeliv i London och fram till i dag har denna roman beskrivits som en av Johnstons finaste.

Evidence Book av John Banville (1989)

Evidence Book av John Banville bygger pĂ„ en sann historia om ett Dublinmord, dĂ€r Malcolm Edward MacArthur – en man som beskrivs som en “excentrisk” som hĂ€rstammar frĂ„n en rik familj i Dublin – mördade en sjuksköterska medan hon stal hennes bil och gömde sig vid hem till den irlĂ€ndska justitieministeren vid den tiden, som var en vĂ€n.

Banvilles karaktĂ€r heter Freddie Montgomery, en forskare som dödar en tjĂ€nare i ett anglo-irlĂ€ndskt “stort hus” nĂ€r han försöker stjĂ€la en mĂ„lning som hans mor har sĂ„lt.

The Red and the Green av Iris Murdoch (1965)

Iris Murdochs nionde roman, The Red and the Green, spelas bland medlemmarna i en anglo-irlÀndsk familj under veckan fram till pÄskresningen 1916.

En irlÀndsk protestant uppvuxen i England, Murdoch var tvungen att genomföra lÄngvarig forskning innan han skrev detta roman.

Boken – som skulle vara Murdochs enda verk med en historisk grund – blandar irlĂ€ndsk historia och politik med romantiska förhĂ„llanden och en komplicerad familjedynamik, Ă€ven med incest som tema.

Det fick ett blandat mottagande nĂ€r det slĂ€pptes, men Irish Times skrev nyligen att romanen lyckades ”som en metafor för splittrad politisk, religiös och kulturell lojalitet 1916.”

Dubliners av James Joyce (1914)

En annan av James Joyce, Dubliners, Àr en samling av 15 noveller av den typiska Dublinförfattaren.

Med utgĂ„ngspunkt frĂ„n barnkaraktĂ€rernas perspektiv och kulminerade med ‘De döda’ berĂ€ttar var och en om en aspekt av den irlĂ€ndska medelklassen i huvudstaden under början av 1900-talet, en tid med enorma politiska förĂ€ndringar och skiftande idĂ©er om irlĂ€ndsk identitet. Dessa berĂ€ttelser Ă€r mer grundade i verkligheten Ă€n hans andra verk.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)