10 grymma böcker som utspelar sig i Dublin

Dublin producerade många av de viktigaste engelskspråkiga författarna under 1900-talet, med romanförfattare som Jonathan Swift, Oscar Wilde, James Joyce och Samuel Beckett som alla kastade ner handsken för de som kommer senare.

Staden har utgjort bakgrunden till några av de bästa böckerna under de senaste hundra åren. Här är tio litterära verk som innehåller Irlands huvudstad.

Ulysses av James Joyce (1922)

Även om Joyces mästerverk Ulysses först publicerades i Paris 1922, är det mycket en Dublin-roman som visar en dag som fiktiv Dubliner Leopold Bloom tillbringade när han korsar staden.

Faktum är att Ulysses tar in så många landmärken i Dublin att de årliga Bloomsday-firandet den 26 juni – den dag romanen sätts – spårar sin väg och tar in platser från Davy Byrnes pub på Duke Street till Martello-tornet i Sandycove.

Det antas allmänt att Ulysses ursprungligen var förbjudet i Irland (det censurerades i Storbritannien fram till 1930-talet), men i själva verket hindrade den irländska regeringen det att komma in i landet i första hand genom en tullag.

The Gathering av Anne Enright (2007)

Vinnaren av Man Booker-priset 2007, Anne Enright’s The Gathering, beskrivs av författaren själv som ”… den intellektuella motsvarigheten till en Hollywood-weepie”.

Boken ansågs i allmänhet vara underdog för att vinna priset, men blev slutligen vald för det faktum att den är ”kraftfull, obekväm och ibland arg”. Drivkraften för romanen är självmordet på huvudpersonens bror, som sätter henne i en kamp för att avslöja vad som kan ha orsakat det.

Se även  6 böcker du måste läsa innan du reser till Armenien!

En obehaglig berättelse om familjehemligheter, The Gathering var också årets irländska roman 2008 vid Irish Book Awards.

The Ginger Man av J. P. Donleavy (1955)

JP Donleavy’s 1955-bok The Ginger Man har sålt mer än 40 miljoner exemplar och listades som en av de 100 bästa romanerna från 20-talet av Modern Library 1998.

Historien om den kvinnofientliga Trinity College-studenten Sebastian Dangerfield och hans sexuella bedrifter i Dublin, har gjorts till både en scenanpassning och en 90-minuters BBC-tv-special, och nästan gjort det till en storbildsversion, med rykten om skådespelaren Johnny Depp i huvudrollen.

En pub på Dublins Fenian Street – nära Trinity – har fått sitt namn efter Donleavy’s roman. Den här publicerades också i Paris och förbjöds både Irland och USA för att vara obscenta. Donleavy firade sin 90-årsdag i april.

The Barrytown Trilogy av Roddy Doyle (1992)

Denna rekommendation innehåller tre böcker snarare än en, eftersom The Barrytown Trilogy bäst uppskattas som en enhet.

Dublin-födda författare Roddy Doyle publicerade sina första tre romaner som en trilogi 1992, där alla tre fokuserade på en arbetarklassfamilj från Dublins Northside kallad Rabbittes.

Åtagandena (1987), The Snapper (1990) och The Van (1991) fokuserar på olika medlemmar i Rabbitte-familjen när de navigerar över arbetslöshet, oönskad graviditet och familjeband.

Alla tre gjordes till filmer på 1990-talet som har blivit irländska kultklassiker, medan den tredje och sista romanen – skåpbilen – var på listan för Man Booker-priset 1991.

Dublin 4 av Maeve Binchy (1982)

Den älskade irländska författaren Maeve Binchy var känd över hela världen för sin talang för att beskriva livet på Irland på ett sätt som var både exakt och snällt.

Hennes novellsamling 1982 i Dublins rika D4-distrikt följer en grupp invånare i området, som alla har att göra med sina egna unika omständigheter.

En berättelse följer en samhällsfru som bjuder in sin mans älskarinna att äta hemma hos dem och en annan ser en ung student komma överens med en oväntad graviditet.

Se även  10 klassiska finska böcker alla bör läsa!

Det finns alkoholism, äktenskapsbrott och rädsla här, men den övergripande tonen är rik på Binchys varumärkeshumor och empati.

At Swim-Two-Birds av Flann O’Brien (1939)

Den irländska författaren Brian Nolan – bättre känd under sitt pseudonym Flann O’Brien – överlämnade sin roman At Swim-Two-Birds till Longman-förlagen på 1930-talet, där den föreslogs publiceras av den engelska författaren Graham Greene, som arbetade som läsare just då.

Ett post-modernistiskt verk av metafiktion, romanen innehåller flera plot-in-plot, fantastiska karaktärer som interagerar med sin författare i ett försök att ändra sina öden, liksom en förstapersons berättare – en irländsk litteraturstudent som aldrig är heter, men avslöjar att han bor hos en farbror som är anställd som kontorist vid Dublins Guinness Brewery.

Illusionisten av Jennifer Johnston (1995)

En annan författare i Dublin, Jennifer Johnston, har skrivit 27 romaner och vunnit flera priser, inklusive Whitbread Book Award (nu Costa Book Awards) – för sin roman The Old Jest från 1979 och ett irländskt PEN-pris för litteratur 2006.

Illusionisten , publicerad 1995, kretsar kring en Dubliner som heter Stella Glover som försöker återansluta sig till sin främmande dotter, vars far var en ’illusionist’.

Förflyttning mellan återblick till deras familjeliv i London och fram till i dag har denna roman beskrivits som en av Johnstons finaste.

Evidence Book av John Banville (1989)

Evidence Book av John Banville bygger på en sann historia om ett Dublinmord, där Malcolm Edward MacArthur – en man som beskrivs som en ”excentrisk” som härstammar från en rik familj i Dublin – mördade en sjuksköterska medan hon stal hennes bil och gömde sig vid hem till den irländska justitieministeren vid den tiden, som var en vän.

Banvilles karaktär heter Freddie Montgomery, en forskare som dödar en tjänare i ett anglo-irländskt ”stort hus” när han försöker stjäla en målning som hans mor har sålt.

Se även  7 bästa böckerna som utspelar sig i Warszawa

The Red and the Green av Iris Murdoch (1965)

Iris Murdochs nionde roman, The Red and the Green, spelas bland medlemmarna i en anglo-irländsk familj under veckan fram till påskresningen 1916.

En irländsk protestant uppvuxen i England, Murdoch var tvungen att genomföra långvarig forskning innan han skrev detta roman.

Boken – som skulle vara Murdochs enda verk med en historisk grund – blandar irländsk historia och politik med romantiska förhållanden och en komplicerad familjedynamik, även med incest som tema.

Det fick ett blandat mottagande när det släpptes, men Irish Times skrev nyligen att romanen lyckades ”som en metafor för splittrad politisk, religiös och kulturell lojalitet 1916.”

Dubliners av James Joyce (1914)

En annan av James Joyce, Dubliners, är en samling av 15 noveller av den typiska Dublinförfattaren.

Med utgångspunkt från barnkaraktärernas perspektiv och kulminerade med ’De döda’ berättar var och en om en aspekt av den irländska medelklassen i huvudstaden under början av 1900-talet, en tid med enorma politiska förändringar och skiftande idéer om irländsk identitet. Dessa berättelser är mer grundade i verkligheten än hans andra verk.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇