Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 barnböcker om känslor värda att spana in

1. Stopp! Min kropp! : en kul och viktig handbok om kroppen, känslor och hemligheter av Hanna Thermaenius, Henrik Backberg (2020)

En angelägen, lättläst och inspirerande bok om integritet och samtycke för barn. Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen, vet hur man pratar om svåra saker med barn och hur viktigt det är att inte väja för deras frågor och funderingar.

Boken riktar sig till barn i lågstadieåldern och består av fem teman. Varje tema är fristående och består av en lättläst berättelse och kluriga fakta- och frågeuppslag där barn och vuxna kan interagera med bokens budskap. De fem teman som ingår är Jobbiga och lätta känslor, Min alldeles egna kropp, Stopp! Min kropp!, Det här är förbjudet, samt Bra och dåliga hemligheter. Boken kan läsas från pärm till pärm eller som en uppslagsbok att återkomma till.

Stopp! Min kropp! är väletablerat begrepp som togs fram av Rädda Barnen 2013, med syftet att stärka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens värde desto lättare blir det för dem att säga eller visa ja och nej. När vuxna vågar prata med barn om dessa frågor rustar vi barnen med styrkan att berätta om någon gör något som de inte gillar. Det lär barnen också att förstå och respektera någon annans Nej.

Boken är skriven i samarbete med Henrik Backberg och Rädda Barnen, som i sin tur arbetat nära barn i framtagandet. Maria Bogelöv står bakom de färgglada och uttrycksfulla illustrationerna.

För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen så finns diskussionsfrågor och mer information i boken. Där finns också länkar till ett gediget lågstadiematerial som är användbart för skolans arbete.

2. Allt som händer inuti : om tankar och känslor från A till Ö av Reyhaneh Ahangaran (2019)

Fler och yngre barn än någonsin söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Både barn och föräldrar vågar be om hjälp.

Det är bra. Men innebär psykisk ohälsa att man “bara” mår dåligt eller att man faktiskt är sjuk?

Barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran har länge saknat en bok som handlar om hur man mår, med ett direkt tilltal till barnet. Nu har hon skrivit en:

“Barn ska kunna få svar på frågor om sina känslor men boken ska också vara en hjälp för föräldrar som vill prata om känslor och psykisk hälsa med sitt barn. Ett stöd i vardagen. Om både barn och föräldrar lär sig lite mer om vad som är helt rimliga upp- och nedgångar i måendet, så förstår man också när det är dags att söka hjälp. Boken peppar och ger enkla ‘nycklar’ till vad man kan göra själv när något svårt eller när det är dags att våga be om hjälp.”

Boken är faktagranskad av en barn- och ungdomspsykiater.

3. Alla dessa känslor : vad betyder de? av Jennifer Moore-Mallinos (2018)

Alla dessa känslor – Vad betyder de?

Vad är det egentligen som händer inom dig när du träffar främmande människor och bara vill gå och gömma dig? Vad betyder egentligen fjärilarna i magen, eller de spända musklerna? Är man glad? Ledsen? Arg? Eller är det mer komplicerat än så?

Utan att kunna sätta ord på sina känslor är det svårt att förstå varför man känner som man gör och hur man kan hantera det.

I Alla dessa känslor får både vanliga och ovanliga känslor inte bara ord, utan också sammanhang.

Korta, kärnfulla texter som beskriver och konkretiserar känslor, bildsatta med vackra och uttrycksfulla illustrationer, gör det lätt för barn att identifiera och känna
igen sig.

Alla dessa känslor vänder sig till barn i förskoleåldern, men kan också
användas som ett pedagogiskt hjälpmedel för lite äldre barn som
har svårigheter med att förstå och hantera sina känslor.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇