3 barnböcker om kroppen värda att spana in

1. Stopp! Min kropp! : en kul och viktig handbok om kroppen, känslor och hemligheter av Hanna Thermaenius, Henrik Backberg (2020)

En angelägen, lättläst och inspirerande bok om integritet och samtycke för barn. Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen, vet hur man pratar om svåra saker med barn och hur viktigt det är att inte väja för deras frågor och funderingar.

Boken riktar sig till barn i lågstadieåldern och består av fem teman. Varje tema är fristående och består av en lättläst berättelse och kluriga fakta- och frågeuppslag där barn och vuxna kan interagera med bokens budskap. De fem teman som ingår är Jobbiga och lätta känslor, Min alldeles egna kropp, Stopp! Min kropp!, Det här är förbjudet, samt Bra och dåliga hemligheter. Boken kan läsas från pärm till pärm eller som en uppslagsbok att återkomma till.

Stopp! Min kropp! är väletablerat begrepp som togs fram av Rädda Barnen 2013, med syftet att stärka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens värde desto lättare blir det för dem att säga eller visa ja och nej. När vuxna vågar prata med barn om dessa frågor rustar vi barnen med styrkan att berätta om någon gör något som de inte gillar. Det lär barnen också att förstå och respektera någon annans Nej.

Se även  2 barnböcker om respekt att spana in

Boken är skriven i samarbete med Henrik Backberg och Rädda Barnen, som i sin tur arbetat nära barn i framtagandet. Maria Bogelöv står bakom de färgglada och uttrycksfulla illustrationerna.

För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen så finns diskussionsfrågor och mer information i boken. Där finns också länkar till ett gediget lågstadiematerial som är användbart för skolans arbete.

2. Så funkar det! : kroppen inifrån och ut av Mats Wänblad (2017)

Det här är boken som berättar allt man behöver veta om kroppen. Den smartaste konstruktion man kan tänka sig. Så funkar det! – Kroppen inifrån och ut är 100 välfyllda sidor med spännande, underhållande och viktig läsning – kunskap man inte kan googla sig till.

Allmänbildning med Aha! och WOW! för hela familjen.

Ja, vi har den med oss hela tiden. Men vet vi egentligen hur kroppen funkar? Och tar vi hand om den? Hur allt hör samman i denna fantastiska värld av celler förklaras tydligt i intresseväckande texter av Mats Wänblad.

Här kan vi läsa om kroppens olika system och byggnadsdelar: skelett, muskler, blod, hjärta, lungor, hjärna, celler och gener, matsmältning och mycket mer.

Se även  5 barnböcker om mobbning du måste läsa

Här finns också avsnitt om livet från vaggan till graven, hälsa och motion, om sjukdomar och hur de behandlas, samt om forskning och hur kroppen kan se ut i framtiden!

Bokens bilder har gjorts av fyra välmeriterade och skickliga illustratörer: Oskar Jonsson, Anders Nyberg, Kjell Thorsson och Filippa Widlund. Här finns gott om informativa genomskärningsbilder liksom humor och lekfullhet. Boken ges ut i samarbete med Nobelmuseet som faktagranskat både text och bild.

Så funkar det! är en helt nyproducerad serie. Men den spelar an på de gamla klassiska faktaböckerna av Joe Kaufman, som översattes till svenska av Carlsen/if under 1970-talet.

Läs också Så funkar det! Hemma och runtomkring (2015).

3. Titta in i kroppen av Katie Dynes (2020)

”Titta in i kroppen är en spännande och bra faktabok för de små.” Bibliotekstjänst

Titta in i kroppen! Lyft på flikarna och se hur du ser ut bakom revbenen, i magen, i ögat och i örat.

Följ maten när den åker ner genom kroppen. Eller se vad som händer med dina lungor när du tar ett djupt andetag.

Kroppen är en fantastisk maskin med tusen tals olika delar som samarbetar – här kan du se hur!

Boken innehåller massor av fakta för den vet girige. Visste du att kroppen har över 600 muskler? Att blodet pumpas runt i kroppen på en minut?

Se även  Lär barn färger med 5 färgglada böcker

Att 60% av kroppsvikten är vatten? Varje uppslag fokuserar på en särskild del av krop pen, t ex Blodet pumpas , Skelettet och musklerna och Din smarta hjärna .

Texten är kopplad sam man med små bilder och pilar för tydlighetens skull, och på varje uppslag finns luckor att öppna.

Under luckan ser man insidan av kroppen och där finns också mer information! Illustrationerna i boken är skapade utifrån riktiga fotografier. Sidorna är av kraftig kartong och luckorna stabila.

Boken passar alla nyfikna barn som börjat ställa frågor och deras föräldrar som vill kunna svara. Från 5 år.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇